Terzilerde yama mesaisi
Yamalı pantolonlar, lastiği değişen etekler, fermuarı yenilenen marka çantalar... Son dönemde artan fiyatlar yüzünden vatandaşlar terzilerin yolunu tuttu. Eskiden bir ürün getiren müşteri 10 ürünle birden gelip pazarlık yaparken, artık gençler de kıyafetlerini tadilata getirmeye başladı.
HÜLYA ÇAYLAK
Enflasyon nedeniyle artan fiyatlar vatandaşı her alanda tasarrufa yönlendirdi. Bu durum en önemli gider kalemlerinden biri olan kıyafet alışverişine de yansıdı. Alışveriş bütçesini kısmak isteyen vatandaşlar için eski kıyafetlerin değeri artarken, terzilerde de yeniden yoğun günler başladı. Hazır giyim ürünlerin şu anda vatandaşlara çok pahalı geldiğini belirten terziler, “İnsanlar artık yeni kıyafet alamadığı için yırtılan, eskiyen kıyafetlerini terziye getiriyor. Bir monta binlerce lira vermek yerine montlarının yırtık yerlerini diktiriyorlar. Kot pantolonu yıpranmışsa yama yaptırıyorlar” diyor.
ARTIK SADECE PAÇA DEĞİL
İşlerinin her zamankinden daha yoğun olduğunu dile getiren 50 yıllık terzi Nihat Coşar, “Önceden sadece paça kısaltmak için gelen vatandaşlar artık eski eşyalarını da tamir ettiriyor. Çünkü her şey çok pahalı. Eskiden bir eşya giyilip atılıyordu, artan fiyatlar bu alışkanlığı değiştirdi. Vatandaşlar sıklıkla yama, yırtık onarma ve daraltma talebinde bulunuyor. Ortalama fiyatlar da 75 ile 100 lira arasında ama 30 liraya paça yapan terziler de var. Terzinin profesyonelliğine göre fiyatlar değişebiliyor” dedi.
PAZARLIK YAPMAK İSTİYORLAR
Terzilere son dönemde sadece durumu kötü olanların gelmediğini de belirten Coşar, “Yani durumu iyi olan da artık terziye geliyor. Çünkü herkes tasarrufa gitmeye başladı. Ayrıca parası olan bile bir ürüne o kadar yüksek fiyatlar vermek istemiyor. Eski müşterilerim de daha önce bir tane ürün getirirken, 10 tane birden getirmeye başladı. Tabii böyle olunca pazarlık talebi de başladı. Ürünler artınca bazı terzilerde sıra bekleyenler oluştu. Ciddi bir yoğunluk var” diye konuştu.
GENÇLER BİLE GELİYOR
22 yıllık bir başka terzi esnafı da “Son 2 yıldır gençler bile kıyafetlerini getirip tadilat yaptırıyor. Bir lastik değişimi 100 lira. Yama sayısı da arttı, pantolonunu şort yapan da var, marka çantasının fermuarını değiştiren de” dedi. Terzilerin yolunu tutan vatandaşlar ise etek, pantolon ve hatta tişörtlerini bile terziye götürdüklerini belirterek, “Valla her şey ateş pahası oldu. Eski kıyafetimi daha uzun süre kullanmak için elimden geleni yapıyorum” diye ekledi.
KİŞİYE ÖZEL DİKİM TALEBİ DE ARTTI
SADECE ABİYE DEĞİL
Hazır giyim ürünlerindeki fiyatların artması, kişiye özel elbise diken (ısmarlama terzi) terzilerin de yüzünü güldürdü. İstanbul Terziler Esnaf Odası Başkanı Turan Aydoğdu, ”Kişiye özel elbise dikimi hiç olmadığı kadar arttı. Terziler, altın çağını yaşıyor” dedi. Kendine özel, pantolon, gömlek, elbise, abiye, manto, ceket yaptıranların sayısının arttığını belirten Aydoğdu, yoğunluktan dolayı randevu sistemine geçtiklerini, ölçü almak için bile günler sonraya randevu verdiklerini aktardı.
10 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
Turan Aydoğdu, “Hazır giyimde model sayısı çok az ve ürünler kısa ömür oluyor. Üstelik hazır giyim ürünlerinin fiyatı neredeyse, ısmarla elbise fiyatını geçti. Bu durum, insanlarımızın ısmarlama terzileri seçmesine neden oluyor” dedi. Kaliteli bir elbise için kumaş ve özel dikim fiyatının 10 bin ile 20 bin TL arasında değiştiğini belirten Aydoğdu, vatandaşların elbise diktirirken de dikkatli olmasını, herhangi bir terziye gitmemesi gerektiğini de söyledi.
YENİ USTALAR YETİŞMELİ
Vatandaşın terzilere olan ilgisinin arttığını ama bu talebi karşılayacak kadar usta terzi olmadığını da belirten Aydoğdu, terzilerin yetiştirmek amacıyla usta terzilerin mesleki eğitim merkezlerinde ders vermeye hazır olduğunu ifade etti.
GELİNLİĞE DENEME ÜCRETİ
Aydoğdu, gelinlikçilerin talebi üzerine gelinlik deneyip satın almayanlardan ücret alınması için çalışma başlattıklarını da söyledi. Fiyatın henüz belirlenmediğini belirten Aydoğdu, ”Gelinlikçi esnafımız, mesaisinin büyük bir bölümünü gelinliği denemek isteyen insanlara ayırıyor. Bu durum çoğu zaman suiistimal ediliyor. Esnafımız için büyük bir vakit kaybı, ayrıca giyip çıkarmak yıpranmasına neden oluyor. Bu hassasiyetleri de göz önüne alarak bir çalışma başlatıyoruz” diye konuştu.
- Mustafa Varank Bursa'da kaza geçirdi! İşte o anlar
- Meteoroloji 35 ili uyardı: Sağanak yağışlar, karla karışık yağmur kuvvetli rüzgarla geliyor
- Burdur'da dehşete düşüren olay! Cinayet işlenen mekan kapatıldı, silah gömülü bulundu
- Başakşehir'de karbonmonoksit felaketi: Doktor öldü, eşi ve oğlu hastaneye kaldırıldı
- Adalet Bakanı Tunç: Sivil bir anayasayla Türkiye Yüzyılı'na başlayalım