EkonomiTezgahlarda bahar canlılığı

Tezgahlarda bahar canlılığı

Paylaş
Tezgahlarda bahar canlılığı

Tezgahlarda bahar canlılığı

İlkbaharın meyve ve sebzelerinden olan erik, badem çağlası, malta eriği, çilek, bakla, fasulye, salatalık ve enginar gibi yerli ürünler, tezgahlardaki yerini almaya başladı.

Haberin Devamı

Havaların ısınması ve baharın kendini hissettirmesiyle birlikte özlenen meyve ve sebzeler, pazarda tezgahları, marketlerde manav reyonlarını süsler oldu.

Turfanda olarak çıktığı ilk günlerde yüksek fiyatları nedeniyle birçok kişinin alamadığı meyveler, üretimin artmasıyla ucuzladı.
İlk olarak Mersin’de Mart ayı sonlarında hasat edilen ve kilosu 200 liradan satılan erik, geçen hafta 100 liraya, bu hafta da 15-20 liraya kadar geriledi.
Badem çağlasının kilosu 35 liradan 5 liraya, çilek 6 liradan 3 liraya düşerken, malta eriği kilosu 7-10 liradan değişen fiyatlarla tezgahlardaki yerini aldı.
Üretimdeki bolluğa bağlı olarak salatalık, domates, kabak ve patlıcan gibi ürünlerin de fiyatlarında önemli ucuzlamalar yaşanırken, vatandaşlar, bu dönemde pazar filesini daha düşük maliyetle taze ve yerli ürünlerle doldurmanın mutluluğu yaşıyor.

Haberin Devamı

Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Galip Toplan, havalar ısındıkça meyve ve sebze ürünlerindeki bolluğun da paralel olarak arttığını söyledi.

Birkaç hafta öncesine kadar 200 liraların konuşulduğu bir meyvenin bugün 15 liraya kadar gerilediğini ifade eden Toplan, şunları kaydetti:
"Taze bakla ve fasulye, tezgahları süslemeye başladı. Daha önce Kıbrıs’tan getirilen enginarın, ülkemizdeki üretimi hız kazandı. Domates ve salatalığın kilosu 2 liraya kadar geriledi. Kabak ve patlıcanlar 1,5-2,5 lira aralığında satılıyor. Nisanın henüz başlarında fiyatlar bu kadar gerilediyse önümüzdeki günlerde çok daha ucuza meyve ve sebze tüketilecek demektir. Özellikle bakla, salatalık, domates ve enginarın Marmara Bölgesi’nde hasat edilmeye başlamasıyla fiyatlar daha da geriler."

Toplan, fiyatlardaki ucuzlamanın yasayla olmayacağını belirterek, "Yasa ertelendi ancak fiyatlar yine de çok düştü. Ürün bol olursa fiyatlar düşer. Fiyatlar, arz-talep dengesine göre değişir. 200 liralık bir ürün 2 hafta içinde 15 liraya kadar gerilerse, bunun nedeni ürün bolluğuyla ilgilidir. Fiyatları komisyoncuların yükselttiği yolundaki açıklamalara katılmıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Zafer Akpınar - AA