THY’den Anadolu'yu dünyaya tanıtacak tarihi adım! Dünyanın ilk ekmeğini göklere çıkardı
Türk Hava Yolları, 12 bin yıl önce üretilen tarihin ilk ekmeğini, uçaklarında ikrama başladı. Şanlıurfa Göbeklitepe’de yetişen buğdaydan yapılan ve ‘dünyanın ilk ekmeği’ olarak nitelendirilen reçeteyle üretilen ekmekler, dün ilk kez THY’nin New York uçuşunda yolculara servis edildi. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Bundan böyle tüm kıtalararası uçuşlarımızda özel olarak üretilen bu ekmeği sıcak olarak yolcularımıza sunacağız. Bu bereketli ekmeğin, Anadolu ve Türkiye’nin bilinirliğine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
EMRE İSKEÇELİ
Dünyanın en çok noktasına uçan Türk Hava Yolları (THY), son dönemde sponsorluklar yoluyla ülke kültür ve tarihine, dolayısıyla turizmine de önemli katkılar sunuyor. Türkiye’nin potansiyelini dünyaya daha çok tanıtmak için önemli bir misyon üstlenen THY, son olarak 12 bin yıllık tarihe ışık tutan Anadolu topraklarında (Urfa Göbeklitepe) bulunan buğday tanelerini, bir diğer ifadeyle ilk tarımın ilk bulgularını geçmişten bugüne ulaştırdı ve dünyanın ilk ekmeğini yolcularıyla buluşturdu.
TÜRKİYE KATKISI BÜYÜK OLACAK
İlk kez 22 Eylül’de THY’nin New York uçuşunda yolculara servis edilen ekmek, Anadolu’nun köklü tarihini ve zenginliklerini dünyanın dört bir yanında tanıtmak için de önemli bir fırsat olarak görülüyor. Bu tarihi adımla ilgili değerlendirmelerde bulunan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Bundan böyle tüm kıtalararası uçuşlarımızda özel olarak üretilen bu ekmeği sıcak olarak Business Class’ta sunacağız. Bu bereketli ekmeğin, Anadolu ve Türkiye’nin bilinirliğine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
DÜNYADA BİLİNİRLİĞİ ARTACAK
Yerleşik hayata 12 bin yıl önce geçildiğine dikkat çeken Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul da şunları söyledi: “Yerleşik yaşamla birlikte hayvanlar evcilleştirilirken, bitkiler tarımla tanışıyor. Öğütme taşları, el taşları, bitkilerin kesildiği çakmak taş aletler ve bitki kalıntıları bizi tahılların toplanıp hazırlanmasına ve üretilmesine götürüyor. Bu bulgular Anadolu’da ekmeğin yoğun olarak üretildiği ve tüketildiğine ışık tutuyor. Ekmeğin bu bölgede ana beslenme kaynağı olduğu görülüyor. THY’nin kazılara 2023 yılında destek vermeye başlamasıyla Taş Tepeler’in tüm dünyada önemli bilinirliğe ulaşması sağlanacak.”
ESKİ USULLERE GÖRE HAZIRLANDI
‘Dünyanın ilk ekmeği’ projesinde; kazı ekipleriyle birlikte 3 yıldan bu yana taş tepelerde çalışan ünlü şef Ömür Akkor da yer alıyor. Ekmeği tarihteki bulgular ve tariflerden yola çıkarak eski usullere göre hazırladıklarını belirten Akkor; öncesinde laboratuvar ortamında formülasyonun çıktığını anlattı. Akkor, “Doğal bitki taşla dövülüp suyla buluşarak kabarıyor ardından da ateşte pişiyor” diyerek; ekmeğin formülünü ve hazırlanışını anlattı.
DO&CO ŞEFLERİYLE BİRLİKTE
Bunun sadece bir tarif değil gastronomi ve tarihe ışık tutan bir inovasyona karşılık geldiğini ifade eden Akkor, “İza buğdayı kullanıyoruz. Uzun zamandır Atalık tohum yetiştiren anlaşmalı üreticilerden alınıyor. Anadolu’nun en eski buğdayı olarak biliniyor. Bazı bölgelerde bunun adı siyez olarak da kullanılıyor. Do&Co şefleriyle birlikte hazırlandı ekmeklerimiz. Mayalanmasını kendisini fermante ederek gerçekleştiriyor” bilgilerini paylaştı.
12 BİN YIL ÖNCE NE OLDU?
İlk başta doğal halleriyle toplanan ve tüketilen bu tahıl ve baklagiller, yeni işleme ve tüketim yöntemleri gerektiriyordu. Tarımın ilk yenilikçileri, deneme yanılma yoluyla tahılların öğütülüp ezilmesini ve yenilebilir hale gelmesini sağlayan ilkel araçlar, havanlar, öğütme taşları ve el taşları geliştirdiler. Bu araçlar, daha yerleşik bir yaşam tarzına doğru atılan ilk adımlardı.
Bu erken dönem çiftçiler, zaman içinde tohum ekme deneylerine başladılar; bu bitkilerin büyüme döngülerini gözlemlediler ve yeni yöntemler geliştirdiler. Günümüzün temel gıda maddelerinin yabani ataları olan buğday, arpa ve diğerleri seçilerek kademeli olarak ehlileştirildi.
Bu tarım devriminin merkezi Taş Tepeler’di. Karahan Tepe ve Göbeklitepe gibi mekanların ortaya çıktığı bu bölge, insanlığın yerleşik hayata doğru attığı ilk adımların hikayesini anlatır. Buğdayın bu bölgede evcilleştirilmesi; sosyal yapılar, beslenme alışkanlıkları ve toplumsal düzen üzerinde köklü değişikliklere yol açan bir dönüşümdü.
Evcilleştirilen buğdaydan elde edilen ekmek, yaklaşık 12.000 yıl önce Taş Tepeler’de bulunan insan toplumları arasında günlük yaşamın temel yapı taşı haline geldi.
- Bakan Yumaklı: Üretime konsantre olduk, arttırmak için çabalıyoruz
- Meteoroloji 30 ili tehlikelere karşı uyardı: Kar yağışları ve sağanak yağışlar kuvvetli şekilde geliyor
- Yenidoğan çetesi kararı! 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhanetlere rağmen yolumuzdan dönmedik
- Sıla bebek iddianamesinde şoke eden detaylar! Anne kanlı bezi çöpe atmış