EkonomiTicari araç satış ve üretiminde gerileme var

Ticari araç satış ve üretiminde gerileme var

Paylaş
Ticari araç satış ve üretiminde gerileme var

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılı ilk 5 aylık dönemi raporuna göre toplam araç üretimi yüzde 2 gerileyerek 606 bin 905 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 629 bin 449 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk 5 ayında üretim yüzde 7, ağır ticari araç grubunda yüzde 12 ve hafif ticari araç grubunda ise yüzde 6 geriledi.

AĞIR TİCARİ DE AZALDI

Haberin Devamı

Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 75, kamyon grubunda yüzde 82, otobüs-midibüs grubunda yüzde 60 ve traktörde yüzde 72 seviyesinde gerçekleşti. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk beş ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 8, ağır ticari araç pazarında yüzde 7, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 8 geriledi. 2024 yılı ocak-mayıs döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 31, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 33 oldu.

İLK 5 AYDA 15.1 MİLYAR DOLAR

Yılın ilk beş aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1 artarak 417 bin 826 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 büyüme kaydederken, ticari araç ihracatı ise yüzde 2 oranında geriledi. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 azalarak 7 bin 289 adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Ticari araç satış ve üretiminde gerileme var

ANADOLU ISUZU İHRACATTA HIZ KESMİYOR

BAŞARI ÖDÜLÜ ALDI

Anadolu Isuzu, 2021 ve 2022 yıllarının ardından 2023 yılında da OİB tarafından üretim ve ihracattaki başarılı performansıyla ödüle layık görüldü. Anadolu Isuzu “İhracatın Şampiyonları 2023” organizasyonunda altın kategorisinde “İhracat Başarı Ödülü”nün sahibi oldu. Anadolu Isuzu Uluslararası Satış Direktörü Murat Dedeoğlu, her yıl artan bir ivme ile ihracatta rekorlar kırmaya devam ettiklerini belirtti.

ÇEVRECİ VE MODERN

Dedeoğlu, şunları söyledi: “44 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat coğrafyasında faaliyet gösteriyoruz. 2023 yılında da ihracat başarımızı artırdık. Çayırova’daki akıllı fabrika özelliklerine sahip modern tesislerimizde dünya kentlerinin en güncel taleplerine uygun çevreci ve modern araçlar üretiyoruz. Bu başarıdan büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz.”

YENİ PAZARLAR

40’ıncı yıllarında ulaştıkları bu başarının üretim süreçlerindeki kalite ve üretim hızının teslimatlara yansımasının da bir karşılığı olduğunu ifade eden Dedeoğlu, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mevcut pazarlarımızda gücümüze güç katarken, yeni ihracat pazarlarına açılmaya ve ülkemizin ihracatına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ticari araç satış ve üretiminde gerileme var

EN VERİMLİ AERO SERİSİ TÜRKİYE’DE

YÜZDE 5 TASARRUF

Volvo Trucks, Aero Serisi’nin Türkiye lansmanını gerçekleştirdi. Tamamen yeni, aerodinamik tasarımıyla yüzde 5’e varan yakıt tüketimi avantajı sağlayan Volvo Aero Serisi, ağır vasıta segmentindeki enerji verimliliği ve akustik konfor standartlarını yükseltirken daha düşük emisyon değerleriyle de çevreci kullanım özelliklerini artırıyor.

LANSMANI YAPILDI

Temmuz 2024 itibarıyla Türkiye satışlarına başlanan Volvo Aero Serisi’nin Türkiye lansmanına, Marubeni CEO’su Eşref Zeka, Volvo Trucks Başkanı Roger Alm, Volvo Trucks Uluslararası Kıdemli Başkan Yardımcısı Per- Erik Lindström ve Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş. Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya katılarak, iş ortakları ve basın mensuplarıyla bir araya geldiler.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ÖNCÜ

Haberin Devamı

Zeka tanıtımda yapığı konuşmada şunları söyledi: “Marka tarihinin en yüksek pazar payına ulaştığımız 2023 yılında, 16 ton üzerindeki ithal ticari araç pazarını birinci sırada tamamladık. Volvo Trucks’ın gerçek potansiyelini sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Volvo Trucks ile her zaman ilkleri gerçekleştiren şirket olmak istiyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda geçtiğimiz yıllarda elektrikli Volvo Trucks kamyonlarımızı Türkiye pazarında satışa sunarak; ilk elektrikli kamyon basın lansmanı, ilk elektrikli kamyon satışı, ilk elektrikli kamyon filo teslimatı ve ilk ve en büyük filo kamyon teslimatını sektörümüzde öncü olarak gerçekleştirmenin gururunu yaşadık.”

BAŞARIDA PAYI BÜYÜK

Tüm dünyada 10 farklı ülkede üretim tesisi, 150 ülkede de 2 bin 300’ü aşkın servis noktasıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Volvo Trucks Başkanı Roger Alm, “2023 yılında tüm dünyada yaklaşık 150 bin adet yeni kamyon satışı gerçekleştirdik ve dünyanın tüm yollarında aktif olarak seyahat eden Volvo Trucks sayımız 1.2 milyon adede ulaştı. Bu büyük başarıya ulaşmada Türkiye’nin de payı büyüktü” diye konuştu.

Haberin Devamı

OTOKAR HEM ELEKTRİKLİ HEM OTONOM

Otokar, bu yıl 11’inci kez düzenlenen Busworld Türkiye 2024’e yeni otobüsleri ve yeni nesil hizmetleriyle katıldı. 6 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile sektörün en geniş ailesine sahip olan Otokar, elektrikli şehir içi otobüsü yeni e-KENT’i ve Otonom e-CENTRO’yu Türkiye’de ilk kez Busworld’de sergiledi. Otokar Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Tokatlı, “Otokar’ın tasarlayıp, geliştirdiği ve ürettiği otobüsler ülkemizin dört bir yanında, dünyanın 60’tan fazla ülkesinde her gün milyonlarca yolcuya hizmet veriyor. Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz geniş ürün gamımız ve satış sonrası hizmetlerimizle 15 yıldır Türkiye otobüs pazarındaki liderliğimizi sürdürüyoruz” dedi.