EkonomiTicari hayatta mahkemeye gitmeden hızlı çözüm

Ticari hayatta mahkemeye gitmeden hızlı çözüm

Paylaş
Ticari hayatta mahkemeye gitmeden hızlı çözüm

İşçi-işveren uyuşmazlıkları, kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıkları, tüketicilerin yaşadığı mağduriyetler ve ticari hayatta yaşanan haksız uygulamalar arabuluculuk yoluyla kısa sürede çözüme kavuşturuluyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuki uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinden olan ve 2013 yılında hayata geçirilen arabuluculuk uygulaması kapsamında 5 milyondan fazla dosyanın arabulucuya gittiğini ve 3 milyon 679 bin 537 dosyanın bu sayede anlaşma ile çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

KIDEM, MESAİ, İZİN...

Bakan Tunç, yaptığı yazılı açıklamada, “Arabuluculuk; iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018’den, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019’dan, tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. İhtiyari arabuluculuksa hukuk sistemine 14 Kasım 2013’te kazandırıldı” bilgilerini paylaştı. Açıklamaya göre; iş uyuşmazlıklarında (kıdem ve ihbar tazminatı, izin, mesai ücreti...) müzakeresi tamamlanan 2 milyon 36 bin 52 dosyadan 1 milyon 31 bin 923’ü anlaşma ile sonuçlandı ve başarı oranı yüzde 51 oldu.

KİRADA BAŞARI ORANI YÜZDE 58

Kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıkları artınca, açılan davalar yargı yükünü artırmıştı. Bunun üzerine geçen yılın ortasında zorunlu arabuluculuk devreye girmişti. Yani mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gidiliyor. Kira arabuluculuğunda şu ana kadar 142 bin 9 dosyanın müzakeresi tamamlandı, 81 bin 795 dosyada anlaşma sağlandı, başarı oranı ise yüzde 58 olarak gerçekleşti. Ayrıca ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarım sözleşmesi uyuşmazlıklarında toplam 45 bin 941 dosyanın müzakeresi tamamlandı, 12 bin 996 dosyada anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı