TL'ye geçiş hızlandı
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türk lirası tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli TL mevduata talebin arttığını söyledi. Erkan’ın verdiği bilgiye göre; son 12 haftada TL mevduat 1.7 trilyon lira artarken, kur korumalı mevduat (KKM) ve döviz cinsi mevduatlar geriledi.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katıldı. Erkan burada yaptığı konuşmada, Türk Lirası (TL) tasarruf araçlarına talebin artmaya başladığı, yani TL’ye geçişlerin hızlandığı mesajını verdi. TL’ye geçiş zamanının geldiğine inandıklarını belirten Erkan, “Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi.
3 MİLYAR DOLARLIK ÇÖZÜLME
17 Kasım itibarıyla, 12 hafta içerisinde, Türk Lirası mevduatların 1.7 trilyon lira arttığına dikkat çeken Erkan, şöyle devam etti: “Bu dönemde kur korumalı mevduat (KKM) 601 milyar Türk Lirası ve döviz cinsi mevduat da yaklaşık 3 milyar dolar geriledi. Türk Lirası mevduat güçlenirken ve kur korumalı ile döviz cinsi mevduat gerilerken, rezervlerimiz de çok güçlü bir artış eğiliminde.”
ENFLASYONDA ‘KARARLILIK’ MESAJI
Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Hafize Gaye Erkan, “Önceliğimiz dezenflasyon, enflasyonla mücadelenin en önemli unsuru kararlılık. Toplum ve fiyat koyucular tarafından kabul görmesi. Biz üzerimize düşeni yaparken şu ya da bu sebeple ‘algı, kabul, itibar’ üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız” dedi.
ÖNCÜ GÖSTERGELER DÜŞÜŞE İŞARET EDİYOR
Fiyatlama davranışlarında olumlu gelişmelerin yaşandığını belirten Erkan, şöyle devam etti: “Otomobil ve beyaz eşyada ilk defa indirimler başladı. Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor. Döviz kurundaki istikrarın aylık enflasyona olumlu etkisi olacak. Firmaların iki haftada bir fiyat değiştirdiği bir dönemden fiyatların daha uzun sürede değiştiği bir döneme geçeceğiz.”
KİRALAR İÇİN TARİH VERDİ
Erkan, büyükşehirlerde kiralık ev ilanı fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri aldıklarını, kira ve eğitimde dezenflasyonun 2024 sonu ve 2025’te daha hissedilir hale geleceğini dile getirdi. Alınan tedbirlerle temmuz ayından itibaren bireysel kredilerde normalleşme başladığını söyleyen Erkan, “Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler ise süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.
SANAYİCİNİN TALEPLERİ
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasında şöyle dedi: “Biz TL’nin değerinin düşmesine dönük ve yüksek volatilite konusunda hassasız. Fakat bazen TL’yi gereğinden fazla değerli kılan Merkez Bankası politikalarının da Türk reel sektörünün rekabet gücünü nasıl azalttığını yakından biliyoruz. Kısacası biz TL’nin gereğinden fazla değerli kılınmasına da, TL’nin değerinin gereğinden fazla düşürülmesine de karşıyız. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye yönelik hızlı bir kaynak akışı beklemekteyiz, böylece reel sektörün finansmana erişiminde ciddi iyileşme olacağını düşünüyorum. Seçici kredi uygulamasında atılan adımlar olumlu, uzun vadeli yatırım kredileri ile ihracat kredilerinde de benzer bir paket bekliyoruz.”
- Yenidoğan çetesinden en net itiraf! Mahkemede döküldü: Utanç duygusu
- AK Parti İlçe Başkanlığı’na taşlı saldırı
- İstanbul'da gündüz geceye döndü! Yağmur hızlandı, işte radara yansıyan görüntü
- Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar için Ankara Barosu'ndan temsil
- Antrenör soyunma odasında futbolcusuna saldırdı! "Hayırdır hoca' dedim sonra..."