TOGG vaadiyle dolandırıyorlar
Yılbaşına sayılı günler kala dolandırıcılar atağa geçti. Yeni yıla umutlu girmek isteyen vatandaşların bu duygu durumunu kullanmak isteyen dolandırıcılar, sahte hediye kampanyalarıyla ve Togg vaadiyle vatandaşı oltalayarak para koparmaya çalışıyor.
HÜLYA ÇAYLAK
Her dönemi fırsata çeviren dolandırıcılar, şimdi de gözünü yılbaşı hediye fırsatlarını hevesle bekleyen vatandaşlara dikti. Yeni yıla umutla girmek isteyenleri hedef alan sahtekarlar, sözde banka kampanyaları yaparak vatandaşları tuzaklarına çekmeye başladı. Üstelik bu kez oyunlarına Türkiye’nin yerli ve milli arabası Togg’u da dahil ettiler. Dolandırıcılar bu sahte kampanyaları hem kısa mesaj yoluyla hem de sosyal medya sitelerinden yayarak olabildiğince fazla kişiye ulaşmaya çalışıyor.
HAC HEDİYE EDEN DE VAR
Dolandırıcıların attıkları mesajlarda Türkiye’nin önemli bankalarının isimleri kullanıldı. Kampanyalarda “Şanslı 3 kişiye hediye Togg”, “Bankadan yeni yıla özel çekiliş” ve “Bu yılın kampanyası...” gibi başlıklarla vatandaşın dikkatinin çekilmesi sağlanıyor. Sözde hediyeler arasında Togg’un yanı sıra iPhone, tam altın, bir haftalık tatil yer alırken, vatandaşların dini duygularını kullanan sahtekarlar, Hac hediyesi de vereceklerini iddia ediyorlar. Bu hediye çekilişlerinin verildiği linklere tıklayanlar ise dolandırıcılık kurbanı oluyorlar.
MAVİ TİKLERİ BİLE VAR
Duyarlı vatandaşların şikayet üzerine bankalar konuyla ilgili “Bankamız sosyal medya hesapları üzerinden hediye çekilişi düzenlememektedir. Ekiplerimiz konuyla ilgilenmektedir. Şüpheli linklere giriş yapmayınız” diye açıklama yaptı. Sosyal medyada bu kampanyaları paylaşan hesaplar incelendiğinde ise gerçek bir vatandaş gibi davranan hesaplar olması dikkat çekiyor. Üstelik bu hediye çeki kampanyalarını paylaşan hesaplarda Twitter’ın onaylı hesaplara verdiği “Mavi Tik” imgesi de bulunuyor. Dolayısıyla sahtekarlar daha fazla vatandaşın güvenini kazanıyor.
ZARARLI YAZILIM YÜKLÜYOR
Kampanyada yer alan linke tıklayan vatandaşların akıllı cihaz, cep telefonu ya da bilgisayarlarına zararlı yazılım bulaştıran dolandırıcılar, kullanıcıların kişisel ya da finansal bilgilerine erişim sağlıyor.
GÜVENİLİR SİTELER BULUN
Konuyla ilgili vatandaşları uyaran uzmanlar, dolandırıcılar tarafından iletilen SMS, e-posta ya da sosyal medya mesajının genellikle hediye içerikli olduğunu belirterek, vatandaşa şu tavsiyelerde bulunuyor: vSosyal medyada gördüğünüz otel, tatil rezervasyonu kampanyaları için para transferi yaparken dikkatli olun. Para gönderdiğiniz kişi veya kişiler dolandırıcı olabilir. Otel, tatil rezervasyonu yaparken güvenilir siteler ve şirketleri kullanmanız işlem güvenliğiniz açısından oldukça önemli. vSosyal medya üzerinden veya 2. el ürün satan sitelerden alışveriş yaparken, ürün gelmeden tutarı satıcı hesabına yatırmayın. Sitenin güvenilir olup olmadığını kontrol edin. Bazı siteler, satıcı ile alıcı arasında işlem tamamlanıncaya kadar ürün için gönderilen tutarı bloke ediyor. Bu sistemi kullanan sitelerden alışveriş yapmaya özen gösterin. vArkadaşlık siteleri veya sosyal medya üzerinden evlenme vaadinde bulunan tanımadığınız kişilere para göndermeyin ve bilgilerinizi paylaşmayın.
HEDİYE İNDİRİM KUPON!
* Tanımadıklarınızdan gelen mesajları açmadan silin.
* Arayan numarayı ve firmayı internetten kontrol edin.
* İşletmenin internet sitesini ‘arama motoru’ndan yani örneğin ‘Google’ üzerinden aratın.
* Sahte site sahipleri Google’a para verip reklam yaparak en üstlerde görünür olabiliyor. İlk çıkan siteye aldanmayın. Sitede bir iletişim numarası olup olmadığını kontrol edin.
* ’Hediye, indirim, kupon’ başlıklı maillere ya da mesajlara kanmayın. Unutmayın üç kuruşluk bir ürünü 1 kuruşa alamazsınız.
* Dolandırılırsanız Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat edin.