Toplam 6 bin TL yatacak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ocakta yüzde 49.25 zam alan emeklilerin bayram ikramiyesinin de yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılacağını açıklamıştı. Bayram ikramiyesinin artırılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Emeklilere bu yıl iki dini bayramda toplam 6 bin lira ödeme yapılacak.
Gazete Haberi
2018’DEN BERİ UYGULANIYOR
2018 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramda 1.000’er lira ikramiye ödenmeye başlamıştı. İkramiye tutarı 2021 yılında 100 liralık artışla 1.100 liraya yükselmişti. Geçen yıl ise yüzde 82 zamla 2 bin liraya çıkmıştı. İkramiyeler bu yıl da zamlı yatacak. İkramiyeyi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkaran düzenleme Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
KİMLER ALACAK?
SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine ikramiye ödenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ikramiye ödemesini başvuru gerekmeksizin yapıyor.
ÖDEME TAKVİMİ BELLİ Mİ?
Ödeme takvimi bayramlara doğru SGK tarafından açıklanacak. Önceki yıllarda yapılan uygulamalardan yola çıkarak bir tahminde bulunabiliriz. Ramazan Bayramı bu yıl 10-11-12 Nisan tarihleri arasında olacak. 10 Nisan’dan önce ilk bayram ikramiyesinin ödenmesi gerekiyor. Bu noktada 8-9 Nisan tarihleri öne çıkıyor. Kurban Bayramı ise 16-17-18-19 Haziran’da gerçekleşecek. Bayram ikramiyesinin 15 Haziran’dan önce ödenmesi gerekecek. Kurban hazırlıkları nedeniyle bu ödemenin biraz daha erken 10-14 Haziran tarihleri arasında ödenebileceği öngörülüyor
DUL VE YETİM İÇİN HESAP NASIL YAPILIR?
Emekliler 3 bin lira alırken, vefat eden eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanların bayram ikramiyesi hisseleri oranında verilecek. Vefat eden eşinin emekli aylığının yüzde 50’si oranında dul aylığı bağlanmış kişiye 1.500 lira; yüzde 25’i bağlanmış çocuğuna ise 750 lira ikramiye ödenecek. Eşi vefat etmiş olan, herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar, aylık oranları yüzde 75 olduğundan 2 bin 250 lira ikramiye alacak.
YENİ EMEKLİNİN DURUMU
EYT’den emekli olan, eski emekli ya da ikramiye ödemesi öncesinde emeklilik için dilekçesini veren emekliler de ikramiye alacak. Maaşını tam olarak hak eden tüm emekliler 3 bin lira oranında emekli ikramiyesini alacak. Henüz maaş bağlanmadıysa ikramiye ilk maaşla yatacak.
İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ALANLAR
İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 750 lira, yüzde 45 olanlara 1.350 lira ikramiye yatırılacak.
İKİ MAAŞ VARSA NE OLUR?
2 dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin; hem kendi emekli aylığı olan hem de vefat eden eşinden yüzde 50 ölüm aylığı bağlanan kişiye sadece kendi emekli aylığı kapsamında 3 bin lira ödenecek.
KİMLERE ÇİFT İKRAMİYE VAR?
İkramiye için ön şart, bayramın içinde olduğu ayda aylık alıyor olmak. Emekli aylıkları başvuruyu takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Bu yıl ilk bayram nisan ayında. 31 Mart’a kadar başvuranlar, emekli aylıkları 1 Nisan itibariyle bağlanacağından, Ramazan Bayramı ikramiyesini yani bu yılki çift ikramiyeyi alabilecek. İkinci bayram ise haziran ayında. Buna göre 1 Nisan-31 Mayıs arasında aylık başvurusu yapanlar da Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanabilecek. Hazirandan itibaren aylık başvurusu yapanlar ise önümüzdeki yıl bayram ikramiyesi almaya başlayacak.
KESİNTİ UYGULANIR MI?
Emeklilere yılda iki bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’inci maddesinde, ‘Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü var. Yani haciz uygulanamaz.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir