Trafik sigortasında yeni dönem
Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili hem sürücüleri hem de acenteleri ilgilendiren önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre; ocak itibarıyla trafik sigortasına araç türüne göre yüzde 5-10 seviyesinde tek seferlik zam yapılacak. Teminatlar yüzde 50 artırılacak. Sigorta iptallerinde acentelerin alacağı komisyon yükselecek.
Trafiğe kayıtlı yaklaşık 30 milyon aracın tamamının sigortalı olması gerekiyor. Sigortasız yola çıkmak yasak. Sigortasız trafiğe çıkıp denetime takılanlara 690 lira ceza kesiliyor. Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza sonucunda karşı tarafın aracında oluşabilecek hasarları, araçtaki kişiler için yapılacak sağlıkla ve bedeni (sakatlık, ölüm) zararları teminat limitleri kapsamında karşılıyor. Bu limit her yıl değişiyor. 2024’te araç başına maddi teminat tutarı 200 bin lira, kaza başına ise 400 bin liraydı.
TEMİNATLAR YÜZDE 50 ARTTI
1 Ocak 2025’ten itibaren teminatlar ve trafik sigortasındaki tavan fiyatlar değişecek. Bu konudaki değişiklikler dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) da bir açıklama yaptı. Buna göre, hak sahiplerinin zararlarının ekonomik koşullara uygun şekilde tazmin edilmesi amacıyla teminat tutarlarında yüzde 50 artışa gidildi. Bir başka deyişle teminat tutarları maddi zararlarda 200 bin liradan 300 bin liraya, bedeni zararlarda ise 1.8 milyon liradan 2.7 milyon liraya yükseldi.
TAVAN FİYAT DEVAM EDIYOR
‘Trafik’teki diğer değişiklik ise azami trafik sigortası fiyatlarıyla ilgili. Trafik sigortasında 12 Nisan 2017’den beri ‘tavan fiyat’ uygulanıyor. Sigorta şirketleri belirlenen limitleri aşmadan poliçe düzenliyor. Fiyatlar sıfır ve sekiz arasında müşteri riskine göre tespit edilen basamaklara göre belirleniyor. Kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkıyor ve ödeyecekleri prim hasarsızlık indirimiyle düşüyor. Sık kazaya karışanların ise sıfıra doğru yaklaştıkça ödeyeceği tutar artıyor. Fiyatlar illerin kaza skoruna göre de küçük değişiklikler gösteriyor.
TEK SEFERLİK YÜZDE 5-10 ARTIŞ
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanacak azami primlere; taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici araç gruplarında yüzde 10, diğer araç gruplarında yüzde 5 eklenerek uygulanacak. Örneğin; İstanbul’da 4’üncü basamak hususi araç sahibi bu ay 10 bin 888 lira olan azami poliçe fiyatı, ocakta yüzde 5 artışla 11 bin 432 liraya çıkacak. Yine İstanbul’da sık kazaya karışan taksicinin ödeyeceği azami prim de 77 bin 511 liradan 85 bin 262 liraya yükselecek. Bu tek seferlik artışlara ocak ayı için bir de yüzde 0.75’lik ekleme yapılacak.
HAVUZDA DEĞİŞİKLİK VAR
Zorunlu trafik sigortasında 2017 yılından bu yana uygulanan riskli sigortalılar havuzunun kapsamı ve dağıtım esasları değiştirildi. Yapılan değişiklikle kamyon ve çekici araç grupları kapsam dışına çıkarılarak havuz daraltılmış oldu. Ayrıca havuz sonuçlarının şirketlere dağıtım yönteminde artık sadece üretim payı faktörü kullanılacak. Bu da riskin şirketler arasında adil dağılımını sağlayacak. Bir başka deyişle küçük sigorta şirketlerinin payına göre üstlendiği risk de azalmış olacak.
ACENTEYE DE DESTEK
Trafik sigortası poliçesinin sonlandırılması durumunda sigorta şirketine tahakkuk eden asgari prim tutarları brüt asgari ücretin yüzde 2’sine endekslendi. Düzenlemeye göre, bu şekilde hesaplanacak tutarın yüzde 80’i acente komisyonu olarak tahakkuk edecek. Şu anda brüt asgari ücret 20 bin 2 lira. Eğer araç sahibi 10 bin liraya yaptırdığı trafik sigortasını 1 gün sonra sonlandırmışsa bu işlem nedeniyle 400 lira kesinti yapılacak. Bu tutarın 320 lirası acentede kalacak. Kesinti sonrası sigorta yaptıran 9 bin 600 liralık prim iadesi yapılacak. 2024’teki uygulamada acenteye kalan tutar 200 liraydı. Dolayısıyla yeni düzenlemeyle acentelere kalacak tutar asgari ücret zammına bağlanmış olacak.
ENGELLİYE YÜZDE 20 İNDİRİM TANIMLANABILECEK
Dün yapılan bir diğer düzenleme ise engelli bireyleri ilgilendiriyor. Buna göre SEDDK, uygun görürse engelli bireyler için düzenlenecek sigorta sözleşmelerinin primlerinde yüzde 20’ye kadar indirim uygulanmasını sağlayacak.
MAYISTA HASAR ENDEKSİ DEVREYE GİRDİ
Trafik sigortasında mayıs itibarıyla yeni sisteme geçilmişti. Böylece aylık artış oranı yeni oluşturulan maliyet endeksine göre belirleniyor. Endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanıyor. Yani ödenecek prim miktarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili oluyor. Bu maliyet endeksine göre ekimde yüzde 3.5 artan poliçe fiyatları, kasımda yüzde 2.5, aralıkta ise yüzde 1.7 zamlandı.