EkonomiTüketici kredilerinde yeni dönem başlıyor

Tüketici kredilerinde yeni dönem başlıyor

Paylaş
Tüketici kredilerinde yeni dönem başlıyor

Tüketicinin korunması için hazırlanan ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan kanun teklifiyle çok şey değişecek.

Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Mustafa Varank, vatandaşların dijital yollarla krediye ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla tüketici kredileri ile konut kredilerinin sözleşme şekil şartını genişlettiklerini bildirdi. Varank, halihazırda mobil ve internet bankacılığı yoluyla kullandırılan tüketici kredilerine ilişkin mevzuat hükümlerini güçlendirirken, bankacılık sektörünün yoğun taleplerini ilettiği konut kredilerinin de dijital imza ile kullanılabilmesinin önünü açacak mevzuat değişikliğini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK ADIM

Öte yandan kanunda yapılan değişiklikle, tüketicilerin yanıltılmasının ve istismar edilmesinin önüne geçmek amacıyla Reklam Kurulu’nu, daha caydırıcı cezalar verebilmesi için yetkilendirdiklerini belirten Varank, şöyle devam etti: “Tüm bu değişikliklerle beraber tüketiciyi koruyan, şeffaf ve rekabetin olduğu sürdürülebilir ticari pazarların inşa edilmesi de oldukça önemli. Küresel bir tercih haline gelen e-ticaret pazarında Türk firmalarının rekabet gücünü artırmak için adımlarımızı atıyoruz. Türk ihracat firmalarının e-ticaret pazarında teşvik edilmesi teknolojik ilerlemenin önünü açarken ihracat odaklı büyüme stratejimizde etkin ve aktif bir rol oynayacaktır.”

KULLANDIĞI ÜRÜNÜ PAZARLAYANA SIKI TAKİP

Haberin Devamı

Kanuna eklenen maddeyle doğrudan satış sistemleri ayrıntılı bir şekilde tanımlanırken şirketlerin uyması gereken genel ilkeler ve kuralların belirlendiğini kaydeden Mustafa Varank, bu kanun değişikliği ile doğrudan satış şirketlerinin piramit satış sistemlerine dönüşmesini, vatandaşların mağduriyetini engelleyecek bir denetim mekanizmasının kurulmasını öngördüklerini söyledi. Varank, kendi kullandıkları ürünleri tanıtarak gelir elde eden ve çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturduğu doğrudan satıcıların, daha güvenli bir sistemin parçası olmalarına imkan sağlandığını da dile getirdi.

E-TİCARETTE KARŞI HAMLE

Yasayla e-ticaretle ilgili düzenleme de yapılıyor. Buna göre; e-ticaret platformlarına ihracata katkı karşılığı lisans bedeli desteği sağlanacak. Yani ihracata katkı yapan e-ticaret platformları daha az lisans bedeli ödeyecek. Bu düzenlemeye ilişkin eleştirilere karşı Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise yurt dışından Türkiye’ye satış yapan bir firmanın temmuzda 600 bin, haziranda 600 bin civarında satış yaptığını belirterek, “Temu’nun içindeki pazaryerinde firmaların tamamı Çinli. Bunların Türkiye’deki KOBİ’lere savaş açmasına karşı bu yasayı çıkarmayı öngördük” dedi.