Turizm gelirleri 100 milyar dolara koşuyor
Turizm sektörü son iki yıldır rekordan rekora koşuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre; turizm gelirleri 2023 yılında 54.3 milyar dolara, ziyaretçi sayısı 56.7 milyona çıktı.
Aynı dönemde gecelik kişi başına harcama 99 dolarlık tarihi seviyeye ulaştı. 2024 hedefi ise 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir ve 106 dolarlık gecelik kişi başı harcama. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen Turizm ve Otel İşletmecileriyle Sektör Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, 2028 hedeflerinin daha büyük olduğunu vurguladı.
ÜÇÜNCÜ SIRAYA YÜKSELECEK
2018’de belirledikleri orta ve uzun vadeli yol haritasındaki hedeflere tek tek yaklaştıklarını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti: “Eksiklerimizin başında tanıtım yer alıyordu. Bunu Turizm Geliştirme Ajansı’yla 2019 yılında yoluna koyduk. Şu anda dünyada en iyi, en yoğun şekilde tanıtım yapan turizm ülkesi Türkiye. Bunun sonuçlarını da aldık. Çok hızlı bir şekilde basamaklarda yukarı çıktık. 2022 yılında pandemiyi iyi yönettiğimiz için dünyada en çok turistle dördüncü sıraya kadar geldik. Hedefimiz burada kalmak değil. 2028’e kadar üçüncülüğe gelmek. Gelir hedefimiz de çok büyük. 2028’de 100 milyar dolar hedefimiz var.”
TURİSTLER OTELDEN DIŞARI ÇIKACAK
Turistlerin otellere hapsolmaması ve esnafla buluşması için çalışmalar (Efes, Hierapolis, Patara ve Side antik kentlerinin ‘gece müzeciliği’ kapsamında aydınlatılması gibi) yaptıklarını kaydeden Ersoy, sahil bölgelerindeki yüksek sıcaklık nedeniyle gündüz plajları tercih eden tatilcileri akşam saatlerinde otellerinden çıkararak müzelere yönlendirmek istediklerini vurguladı. Gece müzeciliğini şehir merkezi ve yakın bölgelerdeki müzeler başta olmak üzere yavaş yavaş yoğunluğa göre yayacaklarını anlatan Ersoy, “Bu çalışmaları bu yıl tamamlayıp aşamalı şekilde gece müzeciliğini başlatacağız. Amaç turist dışarı çıksın, esnafla buluşsun” dedi.
12 AY ARKEOLOJİK KAZI
Arkeolojik çalışmaları 12 aya çıkardıklarını belirten Ersoy, şöyle devam etti: “Eskiden 45-60 günlük kısa vadeli çalışmalar vardı ve yıllar sürüyordu. Şu anda 172 kazı noktasında ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 12 ay kazı programı ve kazı noktalarımızı hazırlıyoruz. Bu anlamda da çok iddialı bir hedef koyduk. Son 60 yılda gerçekleştirdiğimiz kazı sayısını gelecek dört yılda gerçekleştireceğiz. Eskiden bir noktada kazı varken şimdi 15 noktada kazı çalışması yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak inanılmaz derecede bütçeleri artırdık. Basit bir rakam verecek olursam 2019 yılında 36.7 milyon lira olan kazı bütçemizi geçen sene 1.1 milyara çıkarttık. Bu seneki rakamı da 6 milyar lira olarak belirledik.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi