Turizmciler Euro 2024'ün bitmesini bekliyor
İki bayramda vatandaşın tatil yörelerine akın etmesi otellerdeki doluluk oranını artırdı. Avrupa’daki futbol heyecanının (Euro 2024) ardından da yabancı turist trafiğinde artış bekleniyor. Özellikle Almanya ve İngiltere’den güçlü talep var...
HÜLYA ÇAYLAK
Bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefleyen turizmde, 9 günlük tatillerin olduğu 2 bayram sonrası yüzler güldü. Özellikle nisan ve mayısta havaların da ısınmasıyla otellerin doluluk oranlarında beklenmeyen artışlar yaşanırken, konaklama süresi ortalaması 3.2 geceden, bayram döneminde 5.3’lere çıktı. Ancak yaz sezonu resmen başlamasına rağmen otel dolulukları henüz yüzde 100’leri bulamadı. Bunda bu yıl 14 Haziran- 14 Temmuz’da Almanya’da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (UEFA) ve fiyat artışlarının etkili olduğunu belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu süreçte yerli turistin turizmi sırtladığını söyledi.
İLK 3 PAZARDA ARTIŞ VAR
Öte yandan bu yıl Almanya ve İngiltere pazarından Türkiye’ye yönelik çok güçlü bir talep oluştuğunu da anlatan Vardar, “Rusya geçen yıla göre yüzde 5 ila 10 arasında artacak gibi. Polonya, Romanya, Bulgaristan gibi yan pazarlarda da çok ciddi bir Türkiye ilgisi var. Ama otel fiyatlarındaki artış yerli turisti yurtdışına yöneltiyor. Özellikle deniz tatili isteyenlerden Mısır Sharm El Sheikh çok yoğun talep alıyor. Dubai ve Uzakdoğu’da uçak dahil paketler de Türkiye’ye nispeten daha uygun fiyatlı olabiliyor. Güney Amerika, Meksika, Cancun, Küba gibi ülkelerde de makul rakamlı fırsatlar oluşturulabiliyor” dedi.
VİZE SORUNU REZERVASYONLARI ETKİLİYOR
Vizesiz ülkelerde de Balkanlar’ın yoğun talep aldığını anlatan Vardar, Schengen vizesinde yaşanan sorunlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Schengen vizesi geçerli ülkelere yapılan rezervasyonun üçte biri ya randevu alınamaması ya da vize sürecinin tatil tarihinden daha sonraya verilmesi nedeniyle iptal oluyor. Biz de belirli ürünlerde kısıtlamaya gitmek durumunda kalıyoruz. Ancak bu sorun sadece bizi değil, milli havayolumuz Türk Hava Yolları’nı da etkiliyor. Umarım bu sorun en kısa sürede çözülür.”
HARÇ PULU YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN
Gündeme dair de değerlendirme yapan Vardar, şöyle konuştu: “Yurtdışı çıkış harç pulunun 150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılacağı söyleniyor. Bu 4 kişilik bir ailede 6 bin liraya varan bir maliyet oluşturuyor. Yönetmeliğin değerlendirilmek üzere ekim ayına ertelendiği yönünde bilgiler var. Biz yurtdışından gelen misafire Türkiye için bütün kolaylıkları sağlarken Türk misafirlerinin yurtdışında seyahat özgürlüğünü engellemememiz gerekiyor. Bu konunun tekrar değerlendirildiğinde yürürlüğe alınmaması temennisindeyiz.”
ODA FİYATI YÜZDE 73 ARTTI
Veriler incelendiğinde de fiyat artışlarının etkisi gözlemlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran 2024’e ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerine göre en çok üçüncü fiyat artışı yüzde 90.67 ile lokanta ve otellerde görüldü. Öte yandan Neredekal.com’da listelenen 23 binden fazla konaklama tesisine ait veriler incelendiğinde Türkiye geneli konaklama tesislerinin 1 gecelik oda fiyatı, haziranda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 arttı. En çok oda fiyatı artışı ise yüzde 97 ile Mersin’de yaşandı. Mersin’i yüzde 90 artışla Balıkesir, yüzde 85’lik artışla Çanakkale izledi.