Turizmde 2022 sonu için yeni rekor hedef: 47 milyon turist, 37 milyar dolar gelir
Türkiye’nin petrolü turizm sektörü savaşa ve dünyadaki resesyon endişelerine rağmen yeni hedeflere yelken açtı. Sezon başlarken 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefi koyduklarına dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karadeniz’de hesapta olmayan çatışmaya rağmen hedefleri düşürmediklerini tam tersine yükselttiklerini söyledi. Ersoy, “Yıl sonu turist sayısı hedefimizi 47 milyona, gelir hedefimizi de 37 milyar dolara çıkardık. Bu yıl gelirde rekor kıracağız” dedi. // Bilal Emin Turan'ın haberi...
Turizmde pandemiden önceki 2019 yılında rekorlar kırılmıştı. Turizmin altın çağı olarak nitelendirilen o dönemde 51.7 milyon turist gelmiş ve turizm gelirleri de ilk defa 34.5 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak dünyanın en büyük tur operatörü olan 178 yıllık şirket Thomas Cook’un iflası (krizi) ve ardından Mart 2020’de Türkiye’de etkisini gösteren koronavirüs nedeniyle sektör büyük darbe almıştı. 2020 sonunda turist sayısı 16 milyonda, turizm geliri ise 12.1 milyar dolarda kalmıştı. Takip eden yılda korona etkisini gösterse de Türkiye turizmde hızlı bir toparlanma sürecine girdi.
PANDEMİ VE ÇATIŞMAYA RAĞMEN
Bu toparlanmada ise 2019’un ortalarında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) tanıtım faaliyetleri etkili oldu. Dün İstanbul Şişli’deki TGA merkezinde gazetecilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ajansın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, turizm sektöründe işlerin iyiye gittiğiyle ilgili de önemli mesajlar paylaştı. Ersoy, 2019 yılındaki verilere, sonrasında yaşanan pandemiye ve tam pandemi bitti derken Karadeniz’de meydana gelen çatışmaya dikkat çekerek şunları söyledi:
BİR DÜZELTME DAHA OLABİLİR
“Pandemi krizinden en hızlı çıkan ve en az küçülen ülke olduk. Bu yıl sezon başlarken 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefi koymuştuk. Karadeniz’de hesapta olmayan bir çatışma çıktı. Hemen ‘hedefler tutmayacak’ tarzında felaket senaryoları yazılmaya başlandı. Biz de hedeflerimizi aşağı yönlü revize etmeyeceğimizi açıkladık. Tam tersine TGA ile politika değiştirip kapasiteyi artırma çalışmalarını hızlandırdık. Gelinen noktada yıl sonu turist sayısı hedefimizi 47 milyona, gelir hedefimizi de 37 milyar dolara çıkardık. Bu yıl gelirde rekor kıracağız. Bu son düzeltmemiz değil, bir düzeltmemiz daha olacak. Türkiye bundan sonra rekor kıra kıra gider.”
GECELİK ORTALAMA BELİRLEYİCİ!
Turizmde kişi başına ortalama harcama yerine kişi başına ortalama gecelik harcama rakamlarına bakılması gerektiğini söyleyen Bakan Ersoy, “2021’de kişi başına ortalama harcama 834 dolardı, bu yıl 788 dolar olması bekleniyor. Bu düşüş sizi yanıltmasın. Kişi başı ortalama gecelik harcama geçen yıl 65.9 dolarken bu yıl 81.2 dolara çıkmış durumda. Kişi başı geliri etkileyen en büyük faktör ortalama kalış süresi. Pandemide turistlerin kalış süresi arttı. Yılda iki kez tatile çıkacağına 1 kez çıktı ama süreyi uzattı. Pandemi sonrası konaklama süresi geri geldi. Geçen yıl ortalama kalış süresi 10.8 gündü. Bu yıl 9.7 olacak. O yüzden sadece ortalama kişi başı harcama yanıltır. Bizde ayrıca yurtdışı yerleşik vatandaş (gurbetçi) etkisi de var. Onlar gelince çok uzun süre kalıyor. Bu kesim yabancı turist kadar harcamıyor” diye konuştu. Ersoy, kişi başına gelirde 1.000 dolar sınırının da 2028’de aşılabileceğini vurguladı.
200 ÜLKEDE GÖSTERİM
Bakan Ersoy’un verdiği bilgilere göre; Türk Hava Yolları’nın (THY) uçtuğu tüm destinasyonlar pazar olarak görülüyor. TGA bu yıl 200’den fazla ülkede global TV kanallarında tanıtım yapacak. Toplam 300 film gösterimi gerçekleşecek. Dijital platformlarda 200 ülkede 21.6 milyar gösterim adedine ulaşacak. 17 ülkede 65 ulusal yazılı basında Türkiye’yi tanıtacak. ‘Go Türkiye’ platformu 10 farklı dilde hizmet veriyor. 81 ildeki turistik bölgelerin tanıtımı bu platform üzerinden yapılıyor.
EURO/DOLAR PARİTESİ DÜŞMESEYDİ 40 MİLYAR DOLARI AŞACAKTI
Haziran sonu itibarıyla turist sayısının 19 milyonu aşacağını belirten Ersoy, “Çok iyi bir temmuz ayı geçirdik. Rekor kıracağız. Ağustos temmuzu da geçer ve daha iyi olur. Antalya’ya gelen turist sayısı 12.5 milyonu aşacak. Geçen yıla göre yüzde 40-45 büyüme ile kapatır. 2019’da İngiltere’den 2.5 milyon turist gelmişti, bu yıl 3.5 milyonu zorlar. Alman turist sayısı 6 milyonu yakalar” dedi. Euro/dolar paritesine de işaret eden Ersoy, “Gelirlerimiz Euro, verilerimiz ise dolar. İlk hedefi açıkladığımızda Euro/dolar paritesi 1.20 seviyelerindeydi, şimdi 1’lere yakın. Parite düşmeseydi gelir hedefi yüzde 10 daha yükseğe yani 40-41 milyar dolara çıkabilirdi. Ancak biz bu bahanelere sığınmıyoruz. Biz her koşulda sonuç üretmek istiyoruz. Krizler dün vardı, yarın da olacak. Zaten engelleri aşmak için TGA’yı kurduk, sektörden bakan atandı. Gerekçeler olacak, biz de gerekçeleri yok edeceğiz. Ne Türkiye eski Türkiye, ne sektör eski sektör” diye konuştu.
40 YILDA OLAN TANITIM 1 YILDA YAPILIYOR
Sektörün krizlere karşı bağışıklığını artırmak için pazar çeşitliliğinin önemini vurgulayan Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“Bu da tanıtımla oluyor. TGA da bu amaçla 2019’da kuruldu. Bugüne kadar sektör ‘hep devletten’ mantığıyla çalıştı. 2018’de ‘devletle beraber’ stratejisini oluşturduk. TGA, İtalya’da 100 yıl önce, Almanya’da 71 yıl önce kurulmuş.” TGA’nın bütçesinin geçen yıl 110 milyon dolar olduğunu, bu yıl ise 140 milyon dolara çıkacağını aktaran Ersoy, “TGA ile 40 yılda yapılan tanıtım 1 yılda yapılıyor. Yönetim kurulunda 15 üye var. Bunun sadece 3’ü bakanlıktan. Diğerleri özel sektörden. Ekimde düzenlemeyle üye sayısı 16’ya çıkacak, bakanlık koltuğu 2’ye inecek. Ajansta kanun gereği hiç memur çalışmıyor. Yani özel sektör mantığıyla işleyen bir sistem var. Kamu da yapılanları görüyor” bilgilerini verdi.