EkonomiTurizmde çifte rekor

Turizmde çifte rekor

Paylaş
Turizmde çifte rekor

Turizm sektörü 2024 hedeflerine doğru emin adımlarla yol alıyor. Turizm verilerini Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen basın toplantısında açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 23.7 milyar dolarlık rekor turizm geliri elde edildiğini söyledi. Ersoy, “Bu da ilk iki çeyrekte rekor kırıldığı anlamına geliyor. 3’üncü ve 4’üncü çeyreklerde de bu rekor devam edecek” dedi.

60 MİLYONLUK YIL SONU HEDEFİ

Haberin Devamı

Ziyaretçi sayılarıyla da ilgili bilgi veren Ersoy, “Bu sene ilk 6 ayda 26 milyon 137 bin ziyaretçi rakamıyla rekor bir seviyeye ulaştık. Yani 2023’ün ilk 6 ayına göre yüzde 13.9’luk bir artıştan bahsediyoruz. 2023’te rekor bir ziyaretçi elde ederek 56 milyon 694 bin sayısına çıkmıştık. Bu seneki hedef rakamımız ise 60 milyon ziyaretçi. Yani yılsonunda artış beklentimiz yüzde 5.8. İnşallah 60 milyar dolarlık yılsonu hedefimizle uyumlu bir şekilde süreci götüreceğiz” diye konuştu.

GECELİK HARCAMA 109 DOLARA ÇIKTI

Yabancı ziyaretçilerde geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 103 dolar olan kişi başı gecelik harcamanın 109 dolara yükseldiğini açıklayan Bakan Ersoy, tüm ziyaretçilerde kişi başı gecelik harcamanın ilk 6 ayda 98 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ersoy, “Tüm ziyaretçilerde yıl sonu hedefimiz 103 dolar olduğunu düşünürsek hedefimizle uyumlu şekilde ilerlediğimizi söyleyebiliriz. 2024 yılı ilk yarısında 10.1 gün ortalama kalış süresi oldu. Yıl sonu hedefimiz 9.7. Muhtemelen 9.7 ortalama kalış hedefinin üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇEŞME VE BODRUM’DA TEK PAZAR OLUŞTU

Bu yaz Çeşme ve Bodrum’daki doluluk oranlarının azalmasına dair çıkan haberlere ilişkin bir değerlendirmede bulunan Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “Buradaki tek etken Avrupa’daki turnuvalar değil. Yunan adalarının Türklere daha rahat vize veriyor olması ve Türk ziyaretçilerin geçen seneye oranla daha kısa süreli konaklıyor olması doluluklara etki etmiş olabilir. Ama burada konunun özü aslında Çeşme ve Bodrum’da sezonun 12 aya yayılamamış olması ve ağırlıklı olarak tek pazara yani Türk pazarına endeksli bir sektör oluşmuş olmasıdır.”

ŞAMPİYONA VE OLİMPİYAT ETKİSİ

Almanya’daki ‘2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’ (UEFA Euro 2024) ve Fransa’daki ‘2024 Yaz Olimpiyatları’ nedeniyle yaz döneminde Türkiye’ye yönelik ziyaretçi artış oranında hafif bir düşüş yaşandığını belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Eylül itibarıyla tekrar artış oranlarında yükselme göreceğiz. Ekim, kasım ve aralık rakamlarıyla birlikte yıl sonu hedefimize ulaşacağımızı şu anki rakamlar gösteriyor” dedi. Ersoy, ilk 6 aylık ziyaretçi sayılarında ise 2.7 milyon ile Rusya’nın ilk sırada yer aldığını açıkladı.

Haberin Devamı