Turizmde gelir de pay da artacak
Ziyaretçi sayısıyla 2017’de dünyada 8’inci olan Türkiye, 5’inciliğe yükseldi. Turizm geliri sıralamasında ise 15’inci sıradan 7’nciliğe çıktı. Önümüzdeki yıl için ise hedef; dünyada 2033’e kadar 15.5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen turizmden daha fazla pay alabilmek.
Hülya ÇAYLAK /Türkiye'nin Yıldızları
Ziyaretçi sayısıyla 2017’de dünyada 8’inci olan Türkiye, 2023 itibarıyla 5’inciliğe yükseldi. Turizm geliri sıralamasında ise 15’inci sıradan 7’nciliğe çıktı. Önümüzdeki yıl için ise hedef dünyada 2033’e kadar 15.5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen turizm sektöründen daha fazla pay alabilmek.
Pandemi sonrası güçlü bir geri dönüş yapan Türkiye turizm sektörü, 2024’ü, bu yılın başında belirlenen 60 milyar dolar gelir ve 60 milyon ziyaretçi hedefinin üzerinde kapadı. Bu sene 61 milyon turist, 60 milyar dolar gelir gibi bir tahmin var. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, dünyada 2033’e kadar 15.5 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşması beklenen sektörün, 430 milyon kişiye istihdam sağlayacağı yönünde tahminler de bulunuyor. Türk turizm temsilcileri ise bu küresel pastadan daha fazla pay almak için çalışmalarına devam ediyor.
TARİH VE KÜLTÜR ÖN PLANDA
Özellikle son yıllarda Türkiye turizmi, uzun yıllardır sıkıştığı ‘deniz, kum, güneş’ konseptinden çıkmak için farklı çalışmalara da yöneldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2023 Turizm Stratejisi planında turizmi güneş, kum, deniz konseptinden çıkarıp kültür, spor, inanç, gastronomi, sağlık, kruvaziyer turizmi alanına yaymayı hedeflemişti. Yapılan çalışmalar kapsamında turizm 12 aya ve 81 vilayete yayılmaya başlandı. Özellikle Türkiye’nin birçok ilinde başlayan ve devam eden arkeolojik kazı çalışmalarıyla Türkiye’nin tarih ve kültür turizmi anlamında öne çıkması planlanıyor.
GECE MÜZECİLİĞİ BAŞLADI
Öte yandan bakanlık ‘gece müzeciliğini’ de hayata geçirerek sıcak havalardan dolayı gündüz gelemeyen yerli ve yabancı ziyaretçilere, örenyerlerini gece 00.00’a kadar gezebilme fırsatı sunmaya başladı. Buna göre, Hierapolis ve Efes Örenyerleri geceleri de ziyaret edilebiliyor. 930 bin metrekarelik alana sahip Efes Örenyeri’nin 90 bin metrekaresi ışıklandırıldı. Yine 1 milyon 250 bin metrekarelik Denizli Pamukkale Örenyeri’nin de 360 bin metrekaresi aydınlatılarak gece müzeciliğine kazandırıldı. Bu sayede 2024 yılı Nisan- Eylül ayları arasındaki turizm sezonunda, geceleri Efes Örenyeri’ni 260 binden fazla, Denizli Hierapolis Örenyeri’ni de 76 binden fazla ziyaretçi gezdi.
GEÇEN YILA GÖRE DOLULUKLAR ARTTI
Dünya çapında veri ve analiz şirketi STR’ın TÜROB için yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde Ocak-Ekim 2024 döneminde doluluklar yüzde 62.7 oldu. Bu rakam 2023’te yüzde 59.5’ti. Türkiye genelinde ortalama gecelik konaklama ücreti Ocak-Ekim 2024’te 130.6 Euro oldu. Ocak-Ekim 2023’te bu rakam 133.4 Euro’ydu. Ortalama doluluk oranlarında geçen yılın seviyeleri geçildi ancak enflasyon oranındaki önemli farklılıklar ve döviz kurlarının son bir yılda yatay seyretmesi nedeniyle, ortalama oda satış fiyatlarında bir düşüş izleniyor.