Ekonomi Turizmde ilk 3 ayda çifte rekor

Turizmde ilk 3 ayda çifte rekor

Paylaş
Turizmde ilk 3 ayda çifte rekor

Turizm geliri ocak, şubat ve mart dönemini kapsayan yılın ilk 3 ayında 8.8 milyar dolarla rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Tarihimizdeki en yüksek ilk çeyrek turizm gelirini elde ettik. Yıl sonu hedefi olan 60 milyon ziyaretçi hedefine uyumlu şekilde ilerliyoruz” dedi. Ayrıca ilk 3 ayda turist sayısı da 9 milyonu aşarak tarihi zirvesini gördü.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin 2024 yılı ilk üç ayına ilişkin turizm verilerini açıkladı. Buna göre; ocak, şubat ve mart dönemini kapsayan dönemde 9 milyon 68 bin ziyaretçi Türkiye’ye geldi. Geçen yıl aynı dönemde 7 milyon 771 bin kişi Türkiye’yi ziyaret etmişti. Bir başka deyişle bir yıl önceki döneme göre yüzde 16.7’lik bir artış söz konusu. Bakan Ersoy’un verdiği bilgiye göre; önceki yılın ilk 3 ayında 8.3 milyar dolar olan turizm geliri, bu yılın aynı döneminde 8.8 milyar dolara çıktı. Böylece hem turist sayısında hem de turizm gelirinde rekor kırıldı.

Haberin Devamı

YIL SONU PLANIYLA UYUMLU

2024 yılında 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefi bulunuyor. Bakan Ersoy, bu noktada şunları söyledi: “2022’de yıl sonu 51.4 milyon ziyaretçi yakalamıştık. Geçen yıl 56.7 milyon ziyaretçiydi. Yıl sonu hedefimiz de 60 milyon ziyaretçiydi. Yani buraya baktığınız zaman aslında yıl sonu planlamasında yüzde 5.8’lik bir artış ön görüyorduk. İlk çeyrek yüzde 16.7’lik bir artışla beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Yıl sonu ziyaretçi hedefine uyumlu bir şekilde gidiyoruz. İlk 3 ayda, turizm pazarında birinci sırada İran, ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada ise Rusya yer aldı.”

TANITIMLAR MEYVESİNİ VERİYOR

Bakan Ersoy, turizmde hedef pazarlardan İskandinavya (İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka) pazarında ortalama yüzde 25, Asya-Okyanusya (Çin, Hindistan, Avustralya) pazarında yüzde 63, Kuzey Amerika (ABD, Kanada) pazarında ise yüzde 19’luk bir artışın yaşandığını sözlerine ekledi. Bu rakamlarla belirledikleri hedeflerin üzerinde gittiklerinin altını çizen Ersoy, bu yılın ilk 4 ayında turizm alanında ulusal televizyonlarda 34 ülkede yayın yaptıklarını, 200’den fazla ülkede de global haber kanalları üzerinden tanıtım gerçekleştirdiklerini aktardı.

Haberin Devamı

KONAKLAMA SÜRESİ PANDEMİ ÖNCESİNE YAKLAŞTI

Turistlerin ortalama kalış sürelerine de değinen Bakan Ersoy, “Bu yıl ilk üç ayda ortalama gece kalış süresi 11.1 oldu. Pandemi öncesi rakamlara yaklaşmaya başladık. Yıl sonu için ortalama 9.7’lik kalış süresi hedefimiz vardı. İlk çeyrek 11.1 olarak gerçekleşti” diye konuştu. Pandemiden önce ortalama kalış süresi 14 günü buluyordu. Kişi başı gecelik harcamanın geçen yılın ilk üç ayında 84 dolar olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Bu yılın ilk 3 ayında 93 dolara ulaştı. Bu yılın sonunda beklentimiz 103 dolar. Geçmiş yıllarla kıyasladığınız zaman en yüksek kişi başı gecelik harcama rakamlarına ulaştık” dedi.

HESAPLAMADA YENİ YÖNTEM

Turizm istatistikleri için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan günübirlik ziyaretçilere ilişkin verinin kullanımına başlandı. Ziyaretçilerin kullandıkları sınır kapısı türü (deniz, demir, hava, kara) ayrımında hesaplamalar yapılarak örnekleme tasarımı güncellendi. Bu yapılan revizyonla 2012-2023 yılları arası dönemi kapsayacak şekilde turizm gelirleri, geceleme sayıları, günübirlik gelen ve geceleme yapan kişilerde güncelleme oldu.

Haberin Devamı

BOOKING.COM’LA İLGİLİ SON DURUM

Booking.com’un faaliyetlerinin Türkiye’de Bakanlık tarafından engellendiğine dair iddialara ilişkin ise Ersoy, şu bilgileri verdi: “Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından vergi ödemediği ve haksız rekabet yaptığı gerekçesiyle booking. com hakkında 2015’te bir dava açıldı. 2017’de mahkeme ihtiyati tedbir kararı aldı ve davaya ilişkin karar 2019’da çıktı. Mahkeme ‘haksız rekabet var’ kararı ile booking.com’un 500 bin lira teminat yatırması karşılığında ihtiyati tedbiri kaldırma kararı verdi. Özetle mahkeme demiş ki ‘Türkiye’deki vergi mevzuatlarına, ticari ve tüketici kanunlarına uyumlu bir şekilde çalışmayı kabul ediyorsanız çalışabilirsiniz. Aksi takdirde faaliyet gösteremezsiniz.’ Sonuçta Bakanlık tarafından yapılmış bir engelleme yok. TÜRSAB tarafından açılmış bir dava ve kesinleşmiş bir mahkeme sonucu var.” Bakan Ersoy, Antalya’da milliyet farkı ücreti alan otelle ilgili gerekli incelemelerin yapıldığını, 54 bin 694 lira idari ceza kesildiğini ve firma tarafından haksız yere alınan ücret farkının misafirlere geri iade edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı