EkonomiTurizmin saklı hazinesi: Mersin

Turizmin saklı hazinesi: Mersin

Paylaş
Turizmin saklı hazinesi: Mersin

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, tarihte antik Kilikya’nın merkezi olan Mersin’i, turizmde yeryüzü cenneti yapmaya çalışıyor.

KEREM KÖFTEOĞLU

Haberin Devamı

Kentlerin turizm olmadan ekonomik başarıya kavuşamayacağını vurgulayan Başkan Kocamaz, Türkiye’nin en uzun sahil şeridinden birine sahip Mersin’deki 11 Mavi Bayraklı halk plajı sayısını artırmayı planlıyor. Gelin bu kenti birlikte gezelim…

NUSRET MAYIN GEMİSİ

Çanakkale mücadelesinin kazanılmasında önemli görev üstlenen, Tarsus halkının sahip çıktığı Nusret Mayın Gemisi, Kültür Müzesi olarak hizmet veriyor. Şehir merkezinde Danyal Peygamberin kabristanı da bulunduğundan, Makam-ı Şerif Camisi’ni gezip dilekte bulunun. Ulu Cami’nin yanındaki Kırkkaşık Bedesteni’ni gezip, hediyelik eşyalar alın. Kâbe’de ilk ezanı okuyan Bilal-i Habeş’in makamını da ziyaret etmeyi unutmayın.

GELENEKSEL MİMARİ

Tarsus’ta, sivil mimarlık örneği evlerin bulunduğu sokaklarda gezin. 1800’lü yıllara dayanan Tarsus’taki Elif Hatun Konağı’na da uğrayıp, yerel lezzetleri ve bölgeye özgü ince bardakta ikram edilen Türk kahvesini yudumlayın. Osmanlı padişah eşinin adını taşıyan 12 oda Elif Hatun Konağı’nı da gezmenizi öneririm.

Haberin Devamı

AÇIK HAVA MÜZESİ

Anamur şehir merkezinin 6 kilometre güneybatısındaki Anemurium Antik Kenti’ni ziyaret edin. Buranın adı tarihte liman kenti olarak geçiyor. Antik kaynaklarda ‘Anemurium’ rüzgârlı burun anlamında kullanılmış. M.S. 1. yüzyılda kentin çevresine ilk surların yapıldığı, Kommagene Kralı Antiochus’un bir süre kenti yönettiği tarihi kaynaklarda belirtiliyor. Sahilden 600 metre açıkta yükselen Kızkalesi, birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapıyor. Helenistik, Roma ve Bizans çağlarına ait tapınak, kilise, sarnıç ve şehir kalıntılarını barındıran ören yeri Olba Krallığı’nın Antik Şehri Kanlıdivane’yi görmeden dönmeyin.

Turizmin saklı hazinesi: Mersin

Nusret Mayın Gemisi, 1915 Çanakkale mücadelesinde tarihin seyrini değiştirdi.

GÜNEŞİN KENTİ

Güneşin kenti olarak bilinen Mersin, yılda en fazla güneşli güne sahip illerin başında. Mezitli’deki Soli Pompei Polis’in Latince’deki adı buranın güneşin kenti olduğunu kanıtlıyor. Çünkü Latince’de Soli ‘güneş’ anlamında kullanılıyor. Dolayısıyla tarihte burası Pompei’nin güneş kenti olarak anılmış. Soli Pompeipolis; sütunlu yolu, antik limanı, hamamı, akropolleriyle şehrin merkezinde ayakta kalarak bütün ihtişamıyla sizi bekliyor.

Haberin Devamı

AZİZ PAUL’UN KUYUSU

Tarsus’taki Saint Paul Kuyusu ve Evi, Hıristiyanlık dininin önemli hac merkezidir. Saint Paul’un doğduğu evin avlusundaki kuyunun şifalı ve kutsal olduğu düşünülen suyu hiç azalmaz. Hacı olmak için yöreden geçen Hıristiyanlar, kutsal sayılan bu kuyu suyundan içerler. Tarsus aynı zamanda tüm dinlerin kutsal kabul ettiği Eshab-ı Kehf Mağarası’na (Yedi Uyurlar) ev sahipliği yapıyor. Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal sayılan Eshab-ı Kehf Mağarası’nın yanına Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından 1873’te bir mescit yaptırılmış. Buranın 1.5 kilometre uzağında da Taşkuyu Mağarası var.

AŞIKLARI BULUŞTURAN KAPI

Bizans döneminde inşa edilen kent surlarından ‘Deniz Kapısı’, Tarsus’taki at nalı biçimindeki kapısı, tarihte ‘Kleopatra Kapısı’ olarak biliniyor. Burası Mısır Kraliçesi Kleopatra ile sevgilisi Romalı General Antonius’un buluşma yeri olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN

■ Müzelerini, Ulu ile Eski Cami’yi, Aziz Aya Thekla Bazilikası’nı, Cennet-Cehennem Mağarası’nı, St. Paul Anıt Müzesi’ni, Mamure Kalesi ve Nusret Mayın Gemisi’ni görün.

Turizmin saklı hazinesi: Mersin

Eski Tarsus evleri

■ Kızkalesi, Kanlıdivane, Kırkkaşık Bedesteni, Uzuncaburç, Taşucu, Roma Yolu, Danyal Peygamber’in Makamı, Eshab-ı Kehf Mağarası, Ura Antik Kenti, Şahmeran Hamamı’nı gezin.

■ Narlıkuyu’da balık ve tantuni yiyin. Sıkma’yı, kerebiç ve cezeryeyi tadın.

■ Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Erdemli, Anamur, Çamlıyayla ve Tarsus’u mutlaka görün.

Turizmin saklı hazinesi: Mersin

Taşkuyu Mağarası

■ Yaylalarını gezip, Göksu’da rafting, Bolkar’da trekking, Jeep safari, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü ve sualtı dalışı yapın.

■ Mavi Bayraklı plajlarında denize girin. Yöreye özgü hediyelik eşya almadan da dönmeyin.