Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri perakendesi yüzde 99 büyüdü
Yapılan bir araştırmada elde edilen verilerine göre, Türkiye’de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesi, 2022 yılı toplamında 2021 yılına göre yüzde 99 büyüme kaydetti.
Sektörde kaydedilen bu güçlü büyümenin kaynaklarını paylaşan NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Afrika & Orta Doğu Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, Türkiye’nin hacimsel performansıyla dünya FMCG pazarından pozitif ayrıştığını vurguladı; ayrıca 2023’te başarının anahtarı olarak perakende ve alışverişçi trendlerini doğru okumanın önemine değindi.
Didem Şekerel Erdoğan, hacimsel olarak daralma yaşayan dünya FMCG pazarıyla kıyaslandığında, Türkiye’nin diğer ülkelerden pozitif biçimde ayrıştığını vurguladı.
Pazarda büyüme dinamiğine sahip kategorileri anlamanın kritik olduğunu vurgulayan Didem Şekerel Erdoğan; atıştırmalık, içecekler ve bakkaliye gruplarının global büyümede başı çeken kategoriler olduğunu söyledi. Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda özellikle gıda kategorisinin; gıda başlığı altında da atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz” diye konuştu.
E-ticaret trendleri hakkında açıklamalar yapan Didem Şekerel Erdoğan, e-ticaretin pandemi döneminde dünya genelinde güçlü büyümeler kaydederek toplam FMCG içindeki ağırlığını artırdığını, “Yeni Normal” dönem olarak adlandırılan 2022'de ise bu hızın normalleştiğini paylaştı.
Şirketin Türkiye Müşteri Hizmetleri ve E-Ticaret Direktörü Yankı Yalçın ise, e-ticaretin bu güçlü bazına rağmen 2022 yılı toplamında yüzde 100’lük bir ciro büyümesi kaydettiğini; büyümenin özellikle son aylarda ivme kazandığını belirtti.
Şirketin Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli de, “Yeni Alışverişçi ve Tüketici” ile “Kutuplaşmış Tüketici” trendlerinin detaylarını açıkladı:
Yeni Alışverişçi ve Tüketici: Pandemiden devralınan alışkanlıklar ve son dönemdeki fiyat değişimlerinin etkisiyle, alışverişçilerin daha çok ev içi tüketime yönelmekte olduklarını görmekteyiz. Bu durum, ev içinde tüketilecek ürünler bağlamında bir kolaylık ihtiyacı doğururken, aynı zamanda ev içi aktivitelerin artışıyla tüketici alışkanlıklarında da önemli bir değişime işaret ediyor.
Kutuplaşmış Tüketici: Pandemi ve sonrasında tüketicilerin gelirlerini farklı şekillerde etkileyen ekonomik koşulların, iki ayrı uçta tüketici profillerinin oluşmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle üretici ve perakendecilerin, ürün portföylerini her iki kesimin ihtiyaçlarına da yanıt verecek şekilde tasarlamaya özen göstermeleri gerekiyor.
- TBMM Başkanı Kurtulmuş, ‘Yeni Küresel Sistem Arayışı Konferansı’nda konuştu
- Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! 'Toplantı’ görüntüsü Ulusal Kriminal Büro'da
- 1 yaşındaki Toprak bebeği öldüren cani anne ve sevgilisi için karar verildi!
- Kabine toplantısı başladı! Gözler asgari ücret açıklamasında
- Hamile kız arkadaş eve erkek aldı, gerçeği öğrenen genç yıkıldı