EkonomiTürkiye'ye 10.6 milyar dolarlık yatırım

Türkiye'ye 10.6 milyar dolarlık yatırım

Paylaş
Türkiye'ye 10.6 milyar dolarlık yatırım

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) 2024 yılı Dünya Yatırım Raporu’nu yayımladı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nden (YASED) yapılan açıklamada, raporun ana temasının “yatırımları kolaylaştırma ve dijital devlet” olduğu ifade edildi. Rapora göre, Türkiye’nin 2023 yılındaki uluslararası doğrudan yatırım akışlarından aldığı pay bir önceki yıla göre yüzde 1’den yüzde 0.8 düzeyine gerilemiş durumda. Bu da yaklaşık 10.6 milyar dolara denk geliyor.

Haberin Devamı

GLOBAL ÖLÇEKTE DÜŞÜŞ

Türkiye’ye 2020 yılında gelen uluslararası yatırım 7.7 milyar dolarken, 2021’de bu rakam 11.4 milyar dolar, 2022’de de 13.5 milyar dolar olmuştu. Rapor, 2023 yılındaki küresel uluslararası doğrudan yatırım hacminin 1.36 trilyon dolardan yüzde 2’lik düşüşle 1.33 trilyon dolara gerilediğine işaret ediyor. Rapora göre, yatırımların diğer ülkelere aktarımına aracılık eden Avrupa ülkelerindeki uluslararası doğrudan yatırım akışları dışarıda bırakıldığında, küresel yatırım akışındaki gerileme yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti.

İMALAT SANAYIİ DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye’nin ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’la birlikte bölgesinde geçen yıla oranla daha fazla uluslararası doğrudan yatırım projesi çektiğini ifade eden rapor, Türkiye’nin Batı ve Orta Asya’da en fazla sayıda imalat sanayii projesi çeken ülke olduğunu işaret ediyor.

Haberin Devamı