Türkıye’ye örnek gayrimenkul fonu modeli
İzmir Tarihi Kemeraltı, eski günlerine dönmek ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) dünya mirasları listesine girmek için gün sayıyor. Bölgeye kaynak yaratmak için kurulan girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) büyük ilgi görüyor. Bu projeyle ilk kez bir şehrin dönüşüm ve kültürel varlıklarını koruyup menkul kıymetleştirmek için girişim sermayesi yatırım fonu kullanılacak.
İzmir Tarihi Kemeraltı ve çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme konseptiyle kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun katılım payları yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ (TARKEM) liderliğinde, Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi işbirliğiyle hayata geçirilen projede yatırımcılar, minimum 50 bin lira yatırım yaptıkları fon sayesinde, İzmir’in merkezindeki değişimden değer artışı ve kira geliri gibi önemli gelir sağlama imkanına kavuşuyor.
TİCARET MERKEZİ
Fon’un desteğiyle çalışmalar tamamlandığında bölge tarihine yakışır bir görünüme kavuşacağını belirten TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, bölgedeki yapıları yenileyerek nitelikli bir alan oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu fonla birlikte Doğu ile Batı’yı buluşturan Kemeraltı ve çevresinin hızlı bir şekilde eski günlerindeki canlılığına kavuşması için çalışacağız. Tarihi Kemeraltı, İzmir’in en eski ve en önemli ticaret merkezlerinden biri. Birçok farklı sektörden çeşitli ürünlerin satıldığı ve ticaretin tarihten bu yana hep canlı olduğu bir yer.”
DÜNYA MİRASI
252 hektarlık bir alanı kalkındırmayı hedeflediklerine dikkat çeken İneler, “UNESCO Dünya Kültür Mirası olmaya hazırlanan Kemeraltı ve çevresini kendi özgün kentsel yenileme modelimiz ile canlandırarak değerlerini gün yüzüne çıkaracağız. Ulusal ve uluslararası anlamda örnek teşkil edecek projelerle Kemeraltı ve çevresini Türkiye’nin ve dünyanın en çok tanınan ve ziyaret edilen bölgelerinden biri olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kemeraltı ve çevresi, sadece İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin örnek bölgelerinden birisi olacak” dedi.
HEM KAZANÇ HEM MİRASA KATKI
Re-Pie Portföy Yönetimi Kurucu Ortağı Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel de, fonun bir ‘etki yatırımı’ olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Etki yatırımı ile finansal getirinin yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal, ekonomik veya çevresel etkiyi elde etmek hedeflenir” dedi. Türkiye gayrimenkul fonları sektörünün ilk etki yatırımına, nitelikli bireysel yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Çamlıbel, “Fon’un temel motivasyonu yeniden işlevlendirme ile yaşanan değer artışının yanı sıra bölgenin sosyal, kültürel ve çevresel durumlarının gelişmesidir. Fon, yatırımcılara hem önemli bir kazanç vadediyor hem de İzmir Tarihi Kent Merkezi gibi kültürel bir mirasın hak ettiği değeri görmesi için katkı sağlamaya katkı yapma imkanı veriyor” diye konuştu.
KESİŞIM NOKTASI
Sergenç İneler, TARKEM’in bölgedeki kent değerlerinin asıllarına uygun şekilde canlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla kamu, sivil toplum ve özel sektörün ortaklığıyla kurulduğunu da vurguladı. İneler, “TARKEM bugün proje çalışmalarını İzmir Tarihi Kent Merkezinde belirlenmiş 19 alt bölgeden öncelikli olarak seçilmiş Havralar, Basmane, Kestelli olmak üzere 3 bölgede yoğun bir şekilde devam ediyor. Bölge, İzmir’in en önemli kültür, sanat, turizm, ticaret noktalarının kesişiminde yer alıyor” bilgilerini paylaştı.