Ekonomi Turzimde bayram havası sürüyor

Turzimde bayram havası sürüyor

Paylaş
Turzimde bayram havası sürüyor

Turizmde yüzler gülüyor. Hem 9 günlük bayram tatili hem de yaz sıcaklarının erken başlaması sektörü hareketlendirdi. Milyonlarca kişi tatile çıktı. Kurban Bayramı’nda özellikle her şey dahil konseptli oteller dolarken, doluluk oranları yüzde 95’lere kadar çıktı. Geçen yıla kıyasla yapılan satışlar ise şimdiden yüzde 54 daha fazla. Ayrıca önümüzdeki yaz sezonu için yapılan rezervasyonlarda Antalya yine ön planda. Tatil süreleri ise ortalama 4 veya 5 gün olarak planlanıyor.

Bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefleyen turizmde yüzler gülüyor. Yıla 9 günlük tatillerin olduğu 2 bayramla başlayan sektörden gelen veriler de oldukça olumlu. Otellerin doluluk oranlarının sahil bölgelerinde yüzde 95’in üzerine çıktığını belirten TatilBudur CEO’su Onur Otruş, “Biz de kontenjanlarımızın yüzde 82’lik kısmını doldurduk. Geçen yılki Kurban Bayramı’na göre bu yıl kontenjanlarımızın yüzde 54 üzerinde satış yaptık. Ramazan Bayramı’nda da benzer bir tablo yaşamıştık. Bu sonuçlara göre satışlar ve konaklama bazında mutlu bir bayram geçirdiğimizi söylemek mümkün” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN YILIN ÜSTÜNDE

Yaz sezonunun geri kalan dönemi için de rezervasyonların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75’in üzerinde seyrettiğini anlatan Otruş, “Yıl toplamında ise rezervasyon satış adetlerinde yüzde 50’ye yakın bir büyüme oranı yakalayacağımızı düşünüyoruz. Rezervasyonlara baktığımızda her şey dahil ve türevleri olan konaklamaların, genel satışların yüzde 81’ini oluşturduğunu söyleyebiliriz. Misafirlerimiz çoğunlukla 4 gece konaklamalı her şey dahil konseptindeki otelleri tercih ediyor” diye konuştu.

KÜLTÜR TURLARI REVAÇTA

Okulların kapanmasını fırsat bilip bayram tatilini 9 güne uzatanların en çok tercih ettiği bölgelerin başında Antalya, Marmaris, Fethiye ve Bodrum otelleri ile Kıbrıs’ın geldiğini belirten Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal ise “Bu bölgelerdeki otellerde doluluk oranları yüzde 75-80’lere vardı. Deniz güneş tatiline alternatif olarak Ege ve Akdeniz kıyılarını içeren kültür turları veya Karadeniz yaylaları gibi turlar da makul fiyatlar nedeniyle bu dönemin yükselen yıldızı oldu” dedi.

Haberin Devamı

ORTALAMA 4 YA DA 5 GÜN

Turlara olan ilginin geçen yıla oranla yüzde 10 arttığını ifade eden Karayal, “Turlardaki doluluk oranları yüzde 90’a yakındı” dedi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla fiyatlarda yüzde 100 üzerinde artış olduğunu anlatan Karayal, “Antalya bölgesinden örnek vermek gerekirse; 12 yaş üzeri ücretsiz 2 çocukla birlikte 2 yetişkin için 4 gece 5 günlük bir tatil için fiyat aralığı; en yüksek 5 yıldızlı otelde 127 bin 500 TL iken en düşük 5 yıldızlı otelde ise 64 bin 200 TL olarak gerçekleşti. Genellikle otellerde 12 yaşın altında 2 çocuk veya tek çocuk ücretsiz kampanyalar vardı” diye belirtti.

ANTALYA YİNE İLK TERCİH

Tatil severlerin 2024 yaz sezonunda tercihlerinin değişmediğini anlatan Neredekal.com CEO’su Gökhan Sivrikaya, “İlk tercih Antalya. Geçen sene aynı dönemde Antalya’da Kumluca öne çıkarken bu yaz Alanya ve Kemer daha popüler. Muğla’da ise en çok tercih edilen bölge olarak Bodrum öne çıkarken Marmaris ve Fethiye onu takip etti” dedi. Bu yıl tatilcilerin en çok 4 ve 5 gecelik konaklamalara ilgi gösterdiğini söyleyen Sivrikaya, “Giriş günü olarak pazartesi ve cumartesi günleri tercih ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

AĞUSTOSTA DAHA UYGUN

Her şey dahil otel konseptinde Antalya, Fethiye ve Bodrum’un öne çıktığını belirten Sivrikaya, “Temmuz ayında 2 kişi 1 haftalık her şey dahil konaklama tipinde orta segment bir otelde 33 bin TL’den başlayan fiyatlarla tatil yapabilirler. Ağustos ayında daha uygun seçenekler bulmak mümkün görünüyor. Tatil severler ağustosta aynı tipte 1 haftalık tatil için 15 bin TL’den başlayan fiyatlarla tatil yapabilir. Üst segment otellere baktığımızda ise en lüks otellerde 2 kişi 1 haftalık tatil 400 bin TL ile 700 bin TL arasında değişiyor” diye konuştu

111 BİN TL’YE DE VAR

Neredekal.com’da listelenen 23 binden fazla tesis incelendiğinde günlük minimum 2 bin 500 TL, en yüksek 111 bin TL’ye konaklama yapılabildiğini ifade eden Sivrikaya, şunları söyledi: “Tatil severler, konaklama türü olarak en çok her şey dahil otelleri tercih ediyor. Yaz tatilinde Türkiye’de en çok yapılan beş arama sırasıyla Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Balıkesir. Bu bölgelere iller bazında baktığımızda; İstanbulluların yüzde 37’si Bodrum, yüzde 27’si Antalya, yüzde 17’si Marmaris’i tercih ederken; İzmirlilerin yüzde 33’ü Bodrum, yüzde 25’i Antalya, yüzde 23’ü Marmaris’i seçiyor.”

Haberin Devamı

TERMAL TESİSLERE İLGİ BÜYÜK

Denizi ve güneşi ile öne çıkan Mersin’e, termal değeri de ekleyen ve Avrupa’nın en iyi lüks termal oteli seçilen BN Hotel Thermal&Wellness İcra Kurulu Başkanı Yusuf Narlı, “Kurban Bayramı turizmde doping etkisi yarattı. Yurt içi ve yurt dışından gelen yerli ve yabancı turistler ile bayramı yüzde yüz doluluk oranıyla geçirdik ve yaza iyi bir başlangıç yapmış olduk” dedi. Deniz ve inanç turizminin yanı sıra termal otellerin de devreye girmesiyle bölgenin turizmde alternatif bir destinasyona dönüşmeye başladığını belirten Narlı, “Bayram tatilinde hem Gaziantep, Adana gibi çevre illerden hem de yurt dışından yoğun talep oldu” diye belirtti.

Haberin Devamı