Üç notçudan 2 kademe artış
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-’ye yükseltti, not görünümü ise pozitiften durağana çevirdi.
Gazete haberi
SON HAMLE S&P’DEN GELDİ
S&P, böylece Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırmış oldu. S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s ve Fitch de bu yıl Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırmıştı.
SIKI PARA POLİTİKASI VURGUSU
S&P’nin açıklamasında, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı aktarıldı. Açıklamada, ücret belirlemede artış oranının, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı için bir risk olduğuna işaret edildi.
PROGRAMA DUYULAN GÜVENİN GÖSTERGESİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Üç büyük kredi kuruluşu, bir yılda iki kademe not artışıyla programımıza duydukları güveni göstermişlerdir. Önümüzdeki dönemde dengeli büyümenin, azalan cari açığın, ekonomiye artan güvenin, iyileşen beklentilerin ve hızlanan dış kaynak girişinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz” dedi. Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon sürecinin etkili olduğuna dikkat çeken Şimşek “Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.