Üniversite öğrencisine bedava sağlık
Üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı, yaşa bağlı olarak değişiyor. Öğrenciler okudukları sürece 25 yaşına kadar anne ve babası üzerinden sağlıktan yararlanabiliyor. Kız çocuklar ise bu haktan evlenene kadar yararlanıyor. Liselilerde yaş sınırı 20. İşte yeni eğitim döneminde öğrencilerin işine yarayacak ‘sağlıklı’ bilgiler...
Üniversite sınav sonuçları geçtiğimiz günlerde belli oldu. Buna göre; tercih hakkı olan adaylardan 802 bin 170’i seçtiği üniversiteye yerleşti. Adaylardan 185 bin 218’i ise Açıköğretim Fakültesi (AÖF) lisans ve ön lisans programlarına girdi. Böylece lisans ve ön lisans programlarına yerleşme hakkı kazanan aday sayısı toplam 987 bin 388 oldu. Üniversiteyi kazanan ve kazanmayan öğrenciler için bedava sağlık hizmeti de önemli gündem maddelerinden biri olacak.
YAŞ SINIRINA DİKKAT EDİLMELİ
Öğrencilerde sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları yaş, cinsiyet ve öğrenim durumuna göre farklılık gösteriyor. Üniversite öğrencileri 25 yaşına kadar annesi ya da babasının sigortasından otomatik olarak yararlanırken, 25 yaş sonrasında bu hak kayboluyor. 25 yaşından sonra üniversite öğrencileri herhangi bir sigorta koluna tabi olarak çalışmaları ya da zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemeleri gerekiyor. Dolayısıyla öğrencilerin bu yaş sınırına dikkat etmesi gerekiyor.
GELİR TESTİNDE 6.667 LİRA SINIRI
Peki 25 yaşını dolduran öğrenciler ne yapacak? Üniversite öğrencileri 25 yaşını doldurunca sigortalı bir işte çalışmıyorsa SGK işlemleri için ikamet ettikleri ilçe kaymakamlıklarında görev yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testine girmesi gerekiyor. Bu kişiler gelir testine girer ve aylık geliri aylık 6 bin 667 liradan az çıkarsa primi devlet ödeyecek. Üzerinde bir gelir çıkarsa GSS’li genç aylık 600 lira ödemek zorunda. Primlerini iki aydan fazla ödemeyen öğrenciler, borçlarını e-Devlet’ten takip edebilir.
SİGORTALI ÇALIŞABİLİR Mİ?
Üniversite öğrencilerinin sigortalı bir işte çalışması da mümkün. Bu konuda yasal engel yok. 18 yaşını dolduran her öğrenci, isterse sigortalı bir işte çalışabilir. 25 yaşına gelen üniversite öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamına girmek için GSS primini yatırabildiği gibi herhangi bir sigortalı işte çalışarak, işveren tarafından ödenen GSS primi sonrası sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.
YENİ MEZUNLARDA DURUM NE?
Lise öğrenimi tamamlayan ve liseden sonra eğitim hayatına son veren erkek çocuklar 20 yaşına kadar annelerinin ya da babalarının genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Üniversiteden yeni mezun olan erkek çocuklarda ise yaş sınırı 25. Yeni mezun olan üniversite öğrencileri, bu yaş sonrası sigortalı bir işe girer ya da gelir testi yaptırıp GSS primini öderse devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanır. Kız çocuklarında ise evlenmemeleri halinde yaş sınırı aranmaksızın anneleri ya da babalarının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
AİLENİN SİGORTASI YOKSA NE OLACAK?
Yeni mezun öğrencilerin ailesinin sigortası bulunmaması halinde gelir testi yaptırması ya da sigortalı olarak bir işyerinde çalışması gerekiyor.
HANGİ KURUMDA MUAYENE OLUNUR?
Öğrencilerin ücretsiz muayene olabilmesi için genel sağlık sigortası kapsamında sağlık ocaklarına ya da devlet hastanelerine başvurmaları gerekiyor.
AÇIK ÖĞRETİM OKUYANLAR YARARLANIR MI?
Açık öğretime devam eden öğrencilerde sağlık hizmetleri için belirlenen şartlar, diğer üniversite öğrencileri ile aynı. Açık öğretimde okunan süre boyunca erkek çocuklar, 25 yaşına kadar anneleri ya da babalarının genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Açık öğretimden mezun olanlar da gelir testine girecek. Eğer aylık geliri aylık 6 bin 667 liradan az çıkarsa primi devlet ödeyecek. Gelir bu limiti aşarsa her ay GSS primi ödenecek.