Uzaktan eğitimde ücret iadesi Yargıtay'dan döndü
Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim verildiği dönemde özel okullarla veliler yol, yemek ve okul ücreti nedeniyle davalık oldu. Birçok davada velilere ücret iadesi yapılması kararları çıktı. Ancak bu davalardan birinde Yargıtay, ‘okulun uzaktan eğitim şeklinde hizmet vermeye devam ettiği gerekçesiyle’ ücret iadesi kararını bozdu.
Koronavirüs döneminde eğitimin uzaktan devam ettirilmesi, özel okullarla velileri ücret iadeleri konusunda karşı karşıya getirdi ve bu konuda çokça dava açıldı. Veliler, yol, yemek gibi ücretleri geri alabilirken, bazı davalarda velilere ücret iadesi yapılması kararları da çıktı. Ücret iadesi kararı çıkan davalardan birinde Adalet Bakanlığı ‘kamu yararına bozma’ talep etti ve Yargıtay, ‘okulun uzaktan eğitim şeklinde hizmet vermeye devam ettiği gerekçesiyle’ ücret iadesi kararını bozdu.
İKİ TAKSİT ÖDENMİŞTİ
Dünkü Resmi Gazete’de yer alan Yargıtay kararına göre olay şöyle gelişti: Zonguldak’ta bir veli, 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 15 bin lira bedel karşılığında bir özel okulla anlaştı. Bu kapsamda, okula 1.200 lira ödeme yapan veli, ikinci taksit olarak ödediği 2 bin 400 liradan sonra koronavirüs salgını nedeniyle çocuğunun örgün eğitime devam etmediği gerekçesiyle iki taksit ücretinin (toplam 3 bin 600 lira) iadesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu.
ÖNCE VELİ HAKLI BULUNDU
Heyet, Türk Borçlar Kanunu’nun 136’ncı maddesi gereği borcun sona erdiğine kanaat getirerek, belirtilen miktarın veliye ödenmesini kararlaştırdı. Bunun üzerine okul, yapılan işlemin hukuki olmadığını ileri sürerek karar itiraz etti. Davaya bakan Zonguldak 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi mücbir sebep nedeniyle eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı’nca uzaktan yapılması kararı verildiğini, sözleşme esasının ‘örgün eğitim’ kapsamında yapıldığını belirterek, okulun başvurusunu reddetti.
KANUN YARARINA BOZMA
Okulun başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı, davada, örgün eğitime ara verilen döneme ilişkin servis, yemek, barınma gibi ücretlerin davaya konu edilmediği, okul tarafından da eğitime uzaktan devam edildiğini belirterek, verilen hükme ilişkin kanun yararına bozma isteminde bulundu. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak üzere, yerel mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını kararlaştırdı.
‘EĞİTİMİN ŞEKLİNİ KAMU BELİRLEDİ’
Dairenin kararında, eğitim hizmetinin şekil ve kapsamının kamu otoritesi tarafından belirlendiği, bu kapsamda da koronavirüs salgını nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nca eğitimin uzaktan verilmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı. Somut olayda, eğitim hizmetine ilişkin borcun yerine getirilmesinde kısmen veya tamamen imkansızlık, aşırı ifa güçlüğünün bulunmadığı aktarılan kararda, şu tespite yer verildi:
HİZMET YERİNE GETİRİLDİ
“Ara verilen döneme ilişkin servis, yemek, barınma ücreti gibi diğer yan ücretlerin davaya konu edilmediği ve uzaktan eğitimin ayıplı hizmet anlamında eksik veya kusurlu ifa edildiği hususunda da bir iddiada bulunulmadığına göre, davacının eğitim hizmetine ilişkin sözleşmeden doğan edinimini uzaktan eğitim vermek suretiyle yerine getirdiği anlaşılmaktadır.”