EkonomiVadelide avantaj sürüyor! Yeni müşteriye yüksek kazanç

Vadelide avantaj sürüyor! Yeni müşteriye yüksek kazanç

Paylaş
Vadelide avantaj sürüyor! Yeni müşteriye yüksek kazanç

Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tutmaya devam etmesi vadeli mevduat getirilerinin yüksek kalmasını sağlıyor. Risksiz getiri avantajı sunan vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 45-50 bandına yerleşse de halen yüzde 54’lere varan fırsatları yakalamak mümkün...

Vadeli mevduat faiz oranlarıyla günlük para piyasası TL fonlarının getirileri politika faiziyle (1 haftalık repo ihale faiz oranı) ile direkt bağlantılı. Merkez Bankası, Mart 2024 itibarıyla faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuyor. Mevduat faizi de bu seviyelere yakın seyrediyor. Merkez Bankası’nın 4 Ekim haftasına ilişkin verilerine göre 1-3 ay vadede yıllık bileşik ortalama mevduat faizi yüzde 59.74 seviyesinde. Bazı bankalarda yüzde 45-46 faizler uygulanırken bazı bankalarda özelliklede şubesiz dijital bankalarda bu oranlar ‘yeni müşteriye özel’ yüzde 53-54 seviyelerine kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

VADE SONUNDA KONTROL ŞART

Politika faizinde yakın vadede bir indirim beklenmiyor. Daha önce ‘kasım-aralık gibi indirim olabilir’ denirken, son gelen enflasyon verisiyle birlikte bu beklenti ‘ocak-şubat’ aylarına ertelenmiş durumda. Dolayısıyla mevduattan yüksek getiri için halen fırsat var. Yüksek getiri için de tasarruf sahiplerinin faiz avcısı olması gerekiyor. Sürekli aynı bankayla çalışan, vade bitiminde hangi faizin yansıtıldığını takip etmeyen düşük faizle yetinmek zorunda kalır. Farklı banka avantajlarını kovalayan, vade sonunda yansıtılan faizi beğenmediği için bankayla pazarlık yapan daha fazla getiri elde eder.

1 MİLYONU AŞIYORSA FARK EDER

Faizleri yılbaşından sonra düşeceğine yönelik beklentiler kuvvetlenince bankalar uzun vadeli faiz oranlarını bir miktar düşürdü. Daha 1-2 hafta önce yüzde 40’ın üzerinde seyreden bu faizlerin büyük bankalar tarafından yüzde 40’ın altına yüzde 37-38 seviyelerine çekildiği görülüyor. Dolayısıyla yüksek faizin formülü şimdilik 32-92 gün arası vadeli mevduat hesabı açmak. Bir de 1 milyon lira ve üzeri ama 5 milyon lirayı aşmayan tutarda parası olanlar 1-2 puan daha yüksek faiz alabiliyor.

Haberin Devamı

STOPAJ ORANLARINA DİKKAT!

TL vadeli mevduattan elde edilen kazançlara uygulanan stopaj da hesabın açıldığı vadeye göre değişiyor. Mayıs itibarıyla 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeye yüzde 7.5, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeye yüzde 5, bir yıldan uzun vadeye yüzde 2.5 stopaj uygulanıyor. Mevduatta mevcut stopaj oranları 31 Ekim 2024’e kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra stopajların aynı kalması bekleniyor ancak ara sıra ‘6 aya kadar mevduatta stopaj yüzde 10 olacak’ söylentileri de çıkıyor. Sonuçta bu ay bitmeden vadeli hesap açan mevcut stopajdan yararlanacak.

Vadelide avantaj sürüyor Yeni müşteriye yüksek kazanç