Vergi yapılandırma ne zaman başlıyor? 2021 vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?
Vergi yapılandırmanın ne zaman başlayacağı, KYK, Bağ-Kur ve SGK prim borçları, MTV borçları gibi birçok konuda devlete borcu olanlar tarafından merak ediliyor. Diğer yandan 2021 vergi yapılandırma başvurusunun nasıl yapılacağı da gündeme oturdu. İşte, birçok borcu kapsayan ve ödemelerinde kolaylık sağlayan 7256 sayılı vergi yapılandırma kanunu ilgili detaylar…
Vergi yapılandırma başvurusu için artık sayılı günler kaldı. Vatandaşlar arasında heyecana neden olan vergi yapılandırma ile vatandaşlar borçlarının ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde yapabilecek. Diğer yandan TBMM’den geçmesi halinde KYK, SGK ve MTV ile ilgili pek çok konu yapılandırma kapsamında olacak. İşte, 2021 vergi yapılandırma tarihi ve başvurusuna ilişkin ayrıntılar…
VERGİ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Vergi yapılandırma kanununa ilişkin teklif geçtiğimiz hafta Meclis’e sunuldu. Yasanın kısa süre içinde çıkması beklenirken, ne zaman başlayacağına yönelik henüz net bir tarih bulunmuyor. Diğer yandan başvuruların 1-2 hafta içinde başlayacağı tahmin ediliyor.
2021 VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
2021 Vergi yapılandırma başvuruları e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak yapılabiliyor. Başvuru işlemleri sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvuru gerçekleştirilebiliyor.
VERGİ YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Kabul edilen yasaya göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle
- Hazine ve Maliye Bakanlığı,
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),
- Ticaret Bakanlığı, belediyeler,
- İl özel idareleri,
- Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılacak.
HANGİ BORÇLAR VERGİ YAPILANDIRMADAN YARARLANAMAYACAK?
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırma yasası pek çok kalemde yapılandırma imkanı sağlarken, bazı borçlar kapsam dışı kalacak. Bunlar;
- Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları,
- Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları
- Tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları
ÖDEMELER NASIL YAPILANDIRILACAK?
Yapılandırmadan faydalanan vatandaşlar ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde yapabilecek. Protesto edilmiş senet, karşılıksız çıkan çek, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacak.