Vergi yüzsüzleri 85 milyona teşhir edildi
Kamuoyunda ‘vergi yüzsüzleri’ olarak bilinen, devlete vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimleri açıklandı.
Gazete haberi
TAHSİLAT İMKANI YOK
5 milyon liradan fazla borcu olanların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde ilan edildiği listede 36 bin 806 mükellef yer aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu mükelleflerin 30 bin 696’sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914.9 milyar lira ancak tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarı da 812.8 milyar lira, bu alacakların yüzde 88.8’inin tahsilat imkanı bulunmuyor” dedi.
MAL VARLIKLARI BULUNMUYOR
Bu alacakların neden tahsil edilemediğine de açıklık getiren Şimşek, “Bu mükelleflerin ya da kanuni temsilcilerinin mal varlığı yok. Haklarında tüm yasal işlemler yapılmış ama alacaklar tahsil edilemiyor. Bunlar zaman aşımına uğramadığı sürece devletin yasal kayıtlarında. Zaman zaman da tahsilat tahakkuk oranları konusunda eleştirilere neden oluyor” dedi. Bu listede bulunanlara direkt ‘vergi borçlusu’ denilemeyeceğini de vurgulayan Şimşek, listede vergi beyanlarında eksiklik bulunan veya hiç beyanname vermeyen ya da haksız yere vergi iadesi alan mükelleflerle ilgili yapılmış tarhiyatlardan kesinleşmiş olanların da bulunduğunu söyledi.
KOLAYLIK SAĞLANIYOR
Bakan Şimşek, vergi alacaklarının tahsili konusunda da titizlikle çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Devletin en önemli gelir kaynağı vergiler. Bu nedenle zamanında ödenmesi son derece önemli. Vergi borcunu ödemeyenler hakkında tüm icra takiplerini yapıyoruz. İyi niyetli olup borcunu ödemede zor duruma düşen mükelleflerimize de taksitlendirerek yardımcı oluyoruz. Çalışan, üreten ama borçlarını ödemede çok zor duruma düşen mükellefler olabiliyor. Tahsil kabiliyeti olan 113.8 milyar lira için vergi dairelerimiz tüm mükelleflerle görüşüyor, borçlarını ödemeleri konusunda gerekli kolaylığı sağlıyor.”
İŞTE EN ÇOK BORCU OLAN MÜKELLEFLER
Gelir İdaresi Başkanlığı, konu ile ilgili iki farklı liste yayınladı:
1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen ve toplam miktarı 5 milyon TL’yi aşan tarhiyatlar listesi (Mükellef/Vergi borcu):
1- Yurtpet Akaryakıt 1.265.539.269 TL
2- Mir Kıym. Mad. ve Tai. 740.699.196 TL
3- Ospet Petrolcülük 603.831.261 TL
31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve 5 milyon TL’yi aşan borçlu mükellefler listesi:
1- Türktab Tütün Mamülleri 3.023.325.428 TL
2- Uluslarası Akaryakıt Dağıtım 2.449.525.198 TL
3- Enkad İnşaat Metal 2.255.026.863 TL
* Borçlu mükellefler iki liste halinde açıklandı. İlk listede ikmalen, resen veya idarece yapılan tarhiyatlar nedeniyle kesinleşen vergi ve cezaları yer aldı. İkinci listede de vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalarının kamuoyuyla paylaşıldı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya çağrı: Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanmalı
- Okul servisindeki intihar ve cinayetin altından ‘yasak aşk’ çıktı
- Yenidoğan çetesinden ilk itiraflar: SGK’dan daha fazla para almak için
- Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi'ne katıldı! Resmi törenle karşılandı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde