Yabancı öğrencilerden ekonomiye 6 milyar dolar
Tüm dünyada uluslararası öğrenci trafiği giderek hızlanırken, Türkiye de bu pazardaki payını artırıyor. Yurtdışından gelen uluslararası öğrenciler Türk ekonomisine 6 milyar dolarlık katkı sunuyor. Sektör temsilcileri, üniversitelerin Çin, Hindistan, Malezya gibi büyük pazarlara açılmasıyla Türkiye’nin uluslararası eğitimden elde ettiği geliri 2030’a kadar 10 milyar dolara çıkarabileceğini öngörüyor.
HÜLYA ÇAYLAK
Hizmet ihracatı ülkelerin en büyük gelir kapıları arasında yer alıyor. Toplam büyüklüğü 7.8 trilyon doları bulan hizmet ihracatının önemli alt kalemlerinden biri ise eğitim sektörü. Hizmet ihracatı içindeki payı yüzde 3.8 olan eğitim sektörü, tüm dünyada 300 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Üstelik bu rakam sadece öğrencilerin ödediği harç bedellerinden oluşuyor. Konaklama, kişisel harcamalar, ulaşım gibi kalemler de dahil edildiğinde rakam çok daha büyük meblağlara ulaşıyor.
EĞİTİM SEKTÖRÜ ETKİSİ
Türkiye’ye bakıldığında ise hizmet ihracatından yıllık 110 milyar dolar kazanıyor, bu yıl bu rakamın 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu kazanımın 6 milyar dolarını ise yurtdışından gelen öğrenciler oluşturuyor. Türkiye’deki yurtdışından gelen öğrenci sayısının artmasının ekonomiye büyük bir fayda sağlayacağını söyleyen uzmanlar Türkiye’nin, uluslararası eğitimden elde edeceği gelirin 2030’a kadar 10 milyar dolara çıkabileceğini öngörüyor.
500 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Dünya uluslararası öğrenci pazarının, 2030’a kadar 10 milyon öğrenciye ulaşması ve ekonomik değerinin 500 milyar doları aşması bekleniyor. Gelecek 5 yılda Bangladeş, Brezilya, Vietnam, Gana, İran, Meksika, Nijerya, Nepal, Pakistan, Hindistan gibi pazarlar çok daha önem kazanacak. Bölgesindeki eğitim altyapısı en güçlü ülkelerden olan Türkiye, 192 ülkeden öğrenciyi üniversitelerinde ağırlıyor. Yurtdışından gelen öğrenci sayısının bu yıl sonunda 370 bine ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin bölgesel konumuna bakıldığında bu rakamın çok daha üst seviyelere çıkabileceği biliniyor.
ŞEHRE VE BURSA GÖRE DEĞİŞKEN
Bir uluslararası öğrencinin Türkiye’deki yıllık ortalama harcaması, eğitim düzeyi, yaşam tarzı ve tercih edilen şehir gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor. Daha küçük şehirlerde veya burs imkanlarıyla eğitim gören öğrenciler için bu miktar 6 bin-10 bin dolar arasında değişirken, büyük şehirlerde yaşayan ve daha üst düzey programlarda eğitim alan öğrenciler için 10 bin-30 bin dolar arasında oluyor.
ÇİN VE HİNDİSTAN HEDEFTE
Türkiye, coğrafi konumu, kültürel bağları ve ekonomik avantajları sayesinde özellikle Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika ülkelerinden yoğun bir talep alıyor. Son yıllarda, Türk üniversiteleri Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Bangladeş ve Brezilya gibi büyük pazarlara açılarak bu bölgelerden daha fazla öğrenci çekmeye yönelik adımlar atıyor. Gelen öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Eskişehir oluyor. Türkiye’ye en fazla öğrenci gönderen ülkeler ise şunlar:
* İran
* Türkmenistan
* Azerbaycan
* Suriye
* Irak
* Kazakistan
BİRÇOĞU ŞİRKET KURUYOR
Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin ekonomiye katkı sunduğunu belirten Study in Türkiye Genel Koordinatörü Caner Otrakçı, “Öncelikle, yarattıkları gelirle üniversitelerimizin mali sağlamlığını arttırıyorlar. Ayrıca konaklama, gıda, ulaşım ve daha birçok sektörde harcama yaparak yerel işletmelere ekonomik destek sağlıyorlar. Mezun olduktan sonra Türkiye’deki işgücüne önemli katkılar sunuyorlar. Hatta birçok uluslararası öğrenci daha okurken şirket kurup kendi ülkesi ile Türkiye arasında ticari faaliyetlere başlıyor, ülkemize ihracat geliri oluşturuyorlar” dedi.
ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI
Uluslararası öğrencilerin, ülkelerin önemli gelir kaynağı haline geldiğini belirten Otrakçı, “Hatta ülkelerin bazı şehir ve eyaletleri sadece yabancı öğrencilerden gelen yüksek gelirler sayesinde halklarının refah seviyesini yükseltiyor. Dünyada en çok yabancı öğrenciyi ağırlayan ülke Amerika olurken, onu İngiltere ve Kanada izliyor” diye ekledi. Otrakçı, “Türkiye’de uluslararası öğrencilerin, Türk öğrencilere oranı sadece yüzde 4. Bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 30’ların üzerinde” diye konuştu.
ABD İLK SIRADA
ABD: 1 milyon 57 bin 188 uluslararası öğrenciye eğitim veriyor. Uluslararası öğrenci kabul eden 3 bin 834 yükseköğretim kurumu bulunuyor. 40 milyar dolar gelir elde ediyor.
Kanada: 660 bin 230 uluslararası öğrenciye eğitim veriyor. Uluslararası öğrenci kabul eden yükseköğretim kurumu sayısı 249. Geliri 22 milyar dolar.
İngiltere: 633 bin 910 uluslararası öğrenciye eğitim veriyor. 383 üniversite var. 41.9 milyar pound gelir sağlıyor.
Avustralya: 361 bin 247 uluslararası öğrenciye eğitim veriyor. 190 yükseköğretim kurumu uluslararası öğrenci kabul ediyor. 14 milyar dolar gelir elde ediyor.