Yaparsa gençler yapar
![Yaparsa gençler yapar](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/0x410/679a5dfdb26cd71652e5bafe.jpg)
Dünya büyük bir dönüşümden geçiyor. Sanayi devrimi, elektrik devrimi derken şimdi teknoloji dilimizden düşmüyor. Özellikle yapay zeka ile ilgili gelişmeler hem heyecanlandırıyor hem gerçeklerle yüzleşmemizi sağlıyor. Türkiye’nin bu teknolojik dönüşümü ıskalama lüksü yok. Gençlere çok büyük iş düşüyor. Bu noktada özel sektör-üniversite işbirlikleri çok daha kıymetli.
BİLAL EMİN TURAN / ADANA
“Gençlerimizin müthiş bir potansiyeli var. Biz de bu potansiyeli ortaya çıkarmak için, 100 yıllık Sabancı sorumluluğuyla, ‘Sabancı Gençlik Seferberliği’ni hayata geçirdik ve ‘beyin göçünü beyin gücüne dönüştüreceğiz’ dedik. Büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Dijitalleşme ve yapay zeka yaşamımızın tam ortasında. Böyle bir dönüşümün içinde gençlere olan inancımız hiç değişmiyor. Siz istediğiniz kadar üretim tesisleri kurabilirsiniz, istediğiniz makineleri alabilirsiniz, üretimi artırabilirsiniz ama gerçek değer gençlerle yaratılır. Bu, bizim temel ilkemiz.”
BİLGİ VE BİRİKİM PAYLAŞILIYOR
Bu sözler Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı Cevdet Alemdar’a ait. Bu mesajları Çukurova Üniversitesi’nde Temsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışında gözleri ışıldayan gençlerle paylaşan Alemdar, “Sabancı’nın tüm teknoloji altyapısını, bilgi birikimini gençlerimize ve akademisyenlerimize açıyoruz” dedi. Mobilite çözümlerinin önemine değinen Alemdar, “Merkezimizdeki programlardan yararlanan gençlerimizin ve akademisyenlerimizin, dünyanın yaşadığı mobilite dönüşümünde, ülkemize çok büyük katkı sağlayacağına eminim” dedi.
FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLIYOR
Bu yolculuğa Mayıs 2024’te başladıklarını hatırlatan Alemdar, şöyle devam etti: “O ilk adımdan sonra 8 ay geçti, bu 8 ayda 10 merkez açtık. Hızın bu kadar önemli olduğu bir dünyada bizim 8 ayda 10 tane merkez açabilmemiz bu seferberliğe nasıl tutkuyla bağlı olduğumuzun da çok büyük bir göstergesi. Bu merkezler, gençler ile girişimcilere, inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında 3 yılda en az 30 bin gence ulaşılması hedefleniyor.”
Adana Çukurova Teknokent’te hizmete giren merkezin açılış törenine (soldan) Prof. Dr. Adnan Sözen, Cevdet Alemdar, Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve Evren Güzel’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
GİRİŞİMCİLİK RUHUNU TEŞVİK EDECEK
Teknoloji merkezinin açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ise “Beyin göçünü beyin gücüne dönüştürme hedefiyle kurulan merkez; bir fiziksel alan olmanın ötesinde, bir kültürün ve vizyonun inşasına da katkı sağlayacak. Bu merkezde akademisyenler, öğrenciler ve sektör profesyonelleri birbirleriyle etkileşim halinde çalışarak, yenilikçi çözümler geliştirecek, toplumun karşılaştığı sorunlara karşı etkili ve sürdürülebilir çözümler arayacaklar. Aynı zamanda, gençlerimizin kendi fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir ekosistem oluşturulacak ve girişimcilik ruhu teşvik edilecek” ifadelerini kullandı.
Teknoloji ve Etki Merkezleri’ne, 18-34 yaş arasındaki gençler başvurabiliyor. Açılış töreninde uluslararası yarışmalarda dereceye giren 1.5 Adana ekibi drone, roket ve elektrikli araçlarını sergiledi.
REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK ADIMLAR
Alparslan Türkeş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen ise şunları söyledi: “Merkez, sadece elektrikli araç teknolojileri ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri açısından değil, aynı zamanda Adana’nın küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik atılmış önemli bir adımdır. Bu merkez, geleceğin taşımacılık çözümleri ve enerji verimliliği konusundaki çalışmalara öncü olmanın yanı sıra sanayi ve teknoloji dünyasında yeni fırsatlar, yenilikçi projeler ve sürdürülebilir çözümler için de yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. Bu etki merkezi, yerli ve milli üretim kapasitesini arttırmanın, global pazarda güçlü bir rekabet avantajı elde etmenin temel taşlarından biri olacaktır.”
MOBİLİTENİN LİDERLERİ ADANA’DA YETİŞECEK
Bu merkezi açarken öğrencilere nelere ihtiyaç duyduklarını tek tek sorduklarını belirten Temsa CEO’su Evren Güzel, şöyle devam etti: “Genç mühendislerimizin ve araştırmacılarımızın hayallerini gerçeğe dönüştürebileceği bir alan yarattık. Burada üniversiteler, start-up’lar, sanayi kuruluşları ve genç yeteneklerin bir araya gelerek ortak projeler geliştirebileceği, geleceğin mobilite çözümlerine şekil vereceği bir ekosistem hayata geçecek. Gençler hayallerinin peşinde süratle koşarken, bilgiye hızlı ve güvenli erişimlerini sağlayarak daha yaratıcı, girişken ve inovatif olmaları için önlerini açacağız. Nasıl ki yıllar önce Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü, Avrupa’nın ilk şehirler arası elektrikli otobüsünü Adana’da ürettiysek, bu merkezle birlikte sürdürülebilirlik ve mobilite odaklı daha birçok yeni teknolojiyi de burada, Adana’da, gençlerimizle birlikte geliştirmeye odaklanacağız.”
STAJ VE İŞ İMKANI
Temsa Teknoloji ve Etki Merkezi, mobilite çözümleri alanında farklı disiplinlerde eğitim gören üniversite öğrencilerine staj ve iş bulma gibi olanakların yanı sıra, start-up’lar ve yatırımcılarla buluşma imkanı sağlayacak. Merkezde yapay zeka, Zerotech ve kodlama gibi teknik eğitimler sunulacak. Öğrenciler, yapay zeka destekli telemetri sisteminden faydalanmanın yanı sıra yazılımı da geliştirecek ve sorgulama kapasitesini genişletecek.