Yatırımları artırmak için Koç-Sabancı işbirliği
Koç Üniversitesi ve Esas Holding’in ortak katkılarıyla Türkiye’nin ilk alternatif yatırımlar merkezi olan ‘Koç Üniversitesi Esas Alternatif Yatırımlar Merkezi (KUES)’ açıldı.
HÜLYA ÇAYLAK
Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İşletme Enstitüsü bünyesinde yürütülen doktora, master ve lisans uzmanlaşma programlarına alternatif yatırımlar konusunda katkı sağlayacak olan merkez, Türkiye’de alternatif yatırımlara dair farkındalığı artırmayı ve bilimsel araştırmaları teşvik etmeyi hedefliyor. Alternatif yatırımlarla ilgili eğitimler de gerçekleştirecek olan KUES, akademisyenler, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve politika yapıcıları bir araya getirerek yeni bir ekosistem oluşturacak.
GELECEĞE YÖN VERECEK
Koç Üniversitesi’ndeki açılışta konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, ekonomik kalkınmada girişimciliğin yanı sıra inovasyonun da büyük önem kazandığını belirterek, alternatif yatırımların geleceğin iş dünyasına yön vereceğine inandığını söyledi. Geleneksel yatırımların değişen dünyanın dinamiklerine ayak uyduramadığını belirten Koç, “Alternatif yatırımlarla geleceğin yeni iş kolları için zemin oluşturmak önemli. Bu merkezle global ölçekte ciddi bir portföy büyüklüğünü temsil eden alternatif yatırımlara dair ülkemizde kaliteli insan kaynağını oluşturmayı hedefliyoruz. Merkezimizin küresel seviyede tanınan bir referans olacağına inanıyorum” dedi.
KÜRESEL DİYALOĞA KATKI
Türkiye’de alanında bir ilk olan merkezin kuruluşunun, Türkiye’nin akademik ve yatırım dünyasında çok mühim bir dönüm noktası olduğunu belirten Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da “Global ölçekte alternatif yatırım alanında uzmanlaşmış bir finansal yatırım şirketi olarak, Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Koç Üniversitesi ile böylesine önemli bir işbirliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Sabancı, “KUES, bölgesel bir merkez halini alarak alternatif yatırımlar konusunda küresel diyaloğa katkıda bulunacak. Tüm ekosistem olarak bu merkezi iyi değerlendirebilirsek, alternatif yatırımlar konusunda dünyanın sayılı merkezlerinden biri olabilir” diye konuştu.
22 TRİLYON DOLARLIK PORTFÖY
Merkezin açılışında konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, günümüzün hızla değişen ekonomik ortamında geleceğin en önemli finansal araçlarından biri olarak öne çıkan alternatif yatırımlar alanında Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Alternatif yatırım, yatırımcıların organize finans piyasalar aracılığı ile ulaşabildikleri hisse senedi, tahvil ve türev ürünler gibi geleneksel yatırım araçlarının dışında kalan özel sermaye, girişim sermayesi, emtia, gayrimenkul, sanat ve koleksiyon yatırımları, hedge fonları gibi yatırım türlerini ifade ediyor. Alternatif yatırımlar, 2023 itibarıyla global ölçekte 22 trilyon dolarlık bir portföye ulaştı.
- BAE yardım istedi! Hahamın katilleri MİT ve emniyetin operasyonuyla İstanbul'da yakalandı
- Mersin'de kuru yük gemisi yan yattı! Personel tahliye ediliyor
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, EBRD Başkanı Basso'yu kabul etti
- Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
- Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti