Ekonomi Yazlık fiyatlarında son durum

Yazlık fiyatlarında son durum

Paylaş
Yazlık fiyatlarında son durum

Sınavların son bulması ve bayram tatiliyle Türkiye’nin kıyı beldeleri dolup taşarken, yazlık konutların güncel satış ve kira fiyatları, en merak edilen konuların başında geliyor.

Yazlık bölgelerdeki konut piyasasını mercek altına alan Endeksa’nın çalışmasına göre, yazlık gayrimenkul fiyatları bir yıllık dönemde nominal olarak artsa da reelde (enflasyondan arındırılmış) düşüş eğiliminde. Kiralarda ise birçok beldede enflasyonun altında artışlar yaşandığı görülüyor.

Haberin Devamı

AYVALIK ZİRVEDE

Yazlık bölgelerde satılık fiyat değişimleri incelendiğinde, Balıkesir Ayvalık zirvede yer alıyor. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle yoğun talep gören Ayvalık’ta satılık konutlardaki değer artışı son iki yılda yüzde 247, son bir yılda ise yüzde 61. Bu veriler enflasyondan arındırıldığında ise Ayvalık’ta son iki yıllık fiyat değişimi yüzde 42 olarak ölçülüyor. Ancak son bir yıldaki reel artış hızının yüzde 7 azaldığı görülüyor. Mayıs 2024 verilerine göre, Ayvalık’ta ortalama metrekare fiyatları 46 bin 478 TL’yi, ortalama konut fiyatları ise 5.8 milyon TL’yi gördü.

ŞİLE’DE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 61

Konut fiyat değişimlerinde Ayvalık’ı, İstanbulluların şehre en yakın kaçış noktası olarak bilinen Şile takip ediyor. İlçede son iki yıldaki konut satış fiyatı değer artışı yüzde 241 seviyesini bulurken, bu rakam son bir sene için yüzde 61 olarak ölçüldü. Şile’deki iki yıllık reel artışın yüzde 47 olduğu, yıllıkta ise fiyatların reel olarak yüzde 7 düştüğü görülüyor. Şile’de ortalama metrekare satış fiyatı 60 bin 548 TL, ortalama fiyatı 10.7 milyon TL.

Haberin Devamı

SATIŞ FİYATINDA YALIKAVAK LİDER

Bodrum, yazlık konut piyasasının en değerli beldelerinden olmaya devam ediyor. Bodrum genelinde satılık konutlardaki fiyat artışı son iki yılda yüzde 187, son bir yılda ise yüzde 56 seviyesinde. İlçede metrekare başına düşen satış fiyatı 93 bin 598 TL’yi buldu. Bodrum’da son iki yıldaki en yüksek satılık değer artışı yüzde 273 ile Gümbet’te kaydedildi. Metrekare başına satış fiyatında ise Yalıkavak zirveyi korumaya devam ediyor. Yalıkavak’ta satılık konutların ortalama birim fiyatı, 132 bin 589 TL’ye, ortalama satılık fiyatı ise 24 milyon TL’ye ulaşmış durumda

KİRALARDA REEL DÜŞÜŞ

Kiralarda fiyatlar nominal olarak artarken, birçok beldede reel değişim enflasyonun altında kalıyor. Çanakkale, Türkiye genelindeki kiralık konut piyasasındaki yıllık yükselişin oldukça üstünde kalıyor. Çanakkale’de kiralık konut fiyatları son 1 yılda nominal olarak yüzde 124 artarken, reel olarak yüzde 30 arttı. Kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranıyla enflasyon arasında makasın en fazla açıldığı bölgeler ise sırasıyla İzmir/Çeşme geneli, Alaçatı, Alanya ve Bodrum/Gündoğan. Bu bölgelerde kiralar reel olarak yüzde 40-42 seviyesinde düştü.

Haberin Devamı