Yazlıklara bakım rehberi

Bütün bir kış kapısına kilit vurulan yazlık evler yakında yeniden açılacak. Uzun süre kapalı kalan evlerde bakım ihtiyacı artıyor. Peki, hangi işlemler yapılmalı, tadilat bedeli ne kadar, yenileme avantajlı mı? İşte rehber olacak bilgiler...
MELTEM KARA
Havaların ısınmasıyla yazlık evlere dönüş başlayacak. Bütün bir kış kapalı kalan yazlık evlerde çeşitli sorunlar baş gösterebiliyor. Özellikle rutubetli bölgelerde yer alan evlerde nem ve küf, yağışlar nedeniyle oluşan su kaçakları bu sorunların başında geliyor. Uzun süre çalıştırılmayan klimalar için bakım ihtiyacı doğarken, sıhhi tesisatta sızıntı gibi sorunlar görülüyor. Herhangi bir sorun çıkmasa da yazlığa dönüşte mutlaka detaylı bir temizlik gerekiyor. Tüm bunlardan önce yazlık evler, kışı hasarsız atlatabilmek için yalıtıma ihtiyaç duyuyor.
ÖNCELIK YALITIMDA
Yalıtım, genelde binaları soğuk havanın olumsuz etkilerinden korumakla ilişkilendiriliyor. Ancak yazlık evler de hem soğuk hem sıcak havanın etkilerinden korunmak için yalıtım istiyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu, tüm binalar için yalıtım zorunlu olsa da ülkemizde çok sayıda yalıtımsız binanın bulunduğunu, bunların içinde inşası eskiye dayanan yazlıkların önemli bir oranı kapsadığını söyledi. Eruslu, yazlıklarda ısı yalıtımının yanı sıra çatılarda su, gürültüyü minimize etmek için ses ve olası risklere karşı yangın yalıtımının da yapılması gerektiğini söyledi.
FATURALARI DÜŞÜRÜYOR
Standartlara uygun, CE belgeli malzemelerle uzman ustaların yapacağı yalıtımın uzun yıllar konfor sağlayacağını söyleyen Eruslu, “Yazlıklara bulunduğu bölgenin şartlarına uygun yalıtım yaptırmak gerekiyor. Böylece klima kullanımından kaynaklı yüksek elektrik faturalarını da yarı yarıya düşürmek mümkün. Yazlıkların en büyük problemlerinden biri olan küf ve nemle baş etmek için boya-badana yapmak yetersiz kalıyor. Isı yalıtımı, küf ve nemi ortadan kaldırmanın en etkili yolu” dedi. Eruslu, dış cephede ısı yalıtımı maliyetinin, malzemeye ve tüketici tercihlerine göre değişmekle birlikte metrekare başına 700 ile 850 TL arasında değiştiğini söyledi.
NE KADAR BÜTÇE GEREKİYOR?
Mr Usta CEO’su Yunus Emre Kalkan, yazlık açılışlarında yaşam alanlarının toparlanması ve sorunsuz şekilde kullanıma hazır hale getirilmesi klima bakım ve tamiri, çatı ve izolasyonla ilgili tamir ve tadilat işleri, bahçe ve peyzaj düzenlemeleri, kuru temizleme, koltuk ve halı yıkama ile boya ve badana taleplerinin öne çıktığını söyledi. Kalkan, yazlıklar kullanılmaya başlandıktan sonra ise özellikle klima, tesisat ve elektrikle ilgili tamir taleplerinin yoğunlaştığını belirtti.
AÇILIŞ TEMİZLİĞİ
Fiyatların lokasyona, evin büyüklüğüne ve talep edilen hizmetin niteliğine göre farklılık gösterdiğini ifade eden Kalkan, maliyetleri şöyle sıraladı:
* Lokasyon bazlı değişkenlik göstermekle birlikte, kapsamlı bir açılış temizliği hizmeti genellikle 5 bin ile 10 bin TL arasında ücretlendiriliyor.
* Klima bakım hizmetleri ortalama 2 bin TL seviyesinde gerçekleşiyor.
* Haşere ve böcek ilaçlama hizmetleri de kullanılan yönteme ve uygulama tipine göre 1.500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor.
* Tesisatçıların servis bedeli ise genellikle 1.000 TL ile 2 bin TL arasında seyrediyor.
* Yaklaşık 100-120 metrekare büyüklüğünde bir ev için boya, badana gibi hizmetlerin bedeli ise 20 bin ile 30 bin TL arasında rakamlara ulaşabiliyor.
* Bunlara ek olarak, bir banyonun mimari tasarım dahil olmak üzere tüm ürünlerle birlikte yenilenmesi 175 bin ile 200 bin TL arasında bir maliyete ulaşırken, mutfak renovasyonları ise 250 bin TL ile 350 bin TL arasında bir bütçe gerektiriyor.
USTA BULMAK DA ZOR
Yazlıkların yıllık izin sürelerinde kısa bir dönemde kullanıldığını söyleyen Kalkan, şu uyarıları yaptı: “Tüketiciler, tatil sürelerini efektif kullanmak için profesyonellerden hizmet talep etme ya da hiç işlem yapmama arasında bir tercih yapıyorlar. Özellikle yoğunluk sebebiyle usta bulamama, zamanında çözüm sunulamaması gibi sebeplerle tüketicilerin işlem yapmaktan vazgeçtiğini görüyoruz. Bu noktada tatil için ayrılan kısıtlı vaktin, hizmet alma noktasında yaşanacak problemlere ayrılmaması için profesyonellerin tercih edilmesini ve yıllık rutin bakım yaptırmalarını öneriyoruz.”
UYGUN MALİYETLİ DÖNÜŞÜM
İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları, ev sahiplerini daha az maliyetli çözümler aramaya itiyor. Bu noktada, dönüşüm boyaları öne çıkmaya başladı. Geçen yıllara kıyasla dönüşüm boyalarına olan talepte yüzde 20’lik bir artış gözlemlendiğini belirten Bianca Boya Kurucu Ortaklarından Veysel Feyzoğlu, şöyle dedi: “Dönüşüm boyaları hem dayanıklı hem de estetik açıdan tatmin edici sonuçlar sunuyor. Ayrıca bu boyalar ile yapılan uygulamalar, kullanıcılarına 8-10 kat daha düşük bir maliyet avantajı da sağlıyor. Bu da pek çok kişinin eskiyen ve yıpranan mutfak, banyo gibi alanlarını yenilemek yerine, dönüşüm boyaları kullanarak daha uygun maliyetle dönüştürmeyi tercih etmelerine yol açıyor. Evlerde her türlü eşya astar ve zımpara olmaksızın boyanarak değiştirilmek yoluna gidiliyor.” İnsanların evde ufak tamiratları kendilerinin yapabileceğini fark ettiğini ve bundan da keyif aldıklarını belirten Feyzoğlu, bu yıl açık yeşil, krem ve bej, açık gri tonlarının ön planda olduğunu söyledi.
Van’da katliam gibi kaza! 6 kişi öldü, 8 kişi yaralandı
FETÖ'nün güncel haberleşme yöntemi ve yurt dışından para temini deşifre edildi
'Yenidoğan Çetesi' davasında sanıklar hakim karşısında! 'Buna niye yüz veriyorsun, kanlı Nigar'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Berset'i kabul etti
Rönesans Rezidans 3 evladına mezar oldu! Anneden yürek yakan sözler