Yedekte tutulan telefonlara dikkat!
Telefonların IMEI (mobil cihaz kodu) numaralarının kopyalanmasının önüne geçilmesi için geçen yıl düzenleme yapılmış, 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cihazların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılacağı açıklanmıştı.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulanmaya başlanacak. Yapılan araştırma, tüketicilerin yüzde 28’inin eski telefonlarını yedekte durması için halen sakladığını gösteriyor.
YENİLENMİŞE EĞİLİM ARTIYOR
Yenilenmiş cihaz pazarının önde gelen oyuncularından Easycep Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Akif Özdemir, tüketicilerin, yedekte tuttukları telefonların kullanıma kapatılması tehlikesi ile karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Özdemir, eski telefonlar için anında teklif verdiklerini dile getirerek, “Kapıya kadar kurye de gönderiyoruz. Cihaz teslim edildiği an ödeme de yapılıyor. Bu yıl yenilenmiş telefon alma eğiliminde geçen seneye göre iki kata yakın artış var” dedi.
VERİ GÜVENLİĞİ SORUNU YOK
Yenilenmiş telefonların peşin fiyatına 12 ay taksit ve 12 ay garantiyle alınabildiğine vurgu yapan Özdemir, şöyle devam etti:
“İki hafta süre zarfında iade hakkı var. Yenilenmiş telefonlar, orijinal parça ve veri güvenliği ile de öne çıkıyor. Mayıs ayında 12 ilde 1000 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, yenilenmiş telefonun ne olduğunu öğrenen tüketicilerin yüzde 31’i alışverişlerini bu yönde yapabileceklerini ifade etti. Aralık 2022’de bu oran yüzde 17 seviyesindeydi.”
FİYATI YÜZDE 30 DAHA UYGUN
Mehmet Akif Özdemir, yenilenmiş telefonların, muadili sıfır cihazlara göre yüzde 30 daha ucuz olduğunun da altını çizdi. Özdemir, “EasyCep gibi telefon yenileme merkezleri tüketicilerin eski cihazlarını değerlendirmeleri için güvenli bir tercih olarak öne çıkıyor. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uyumlu olarak faaliyet gösteren yenileme merkezleri, elden çıkarılan eski telefonlardaki fotoğraf ve verilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçme riskini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.