Yemek parası mı ücret zammı mı? Maaş bordrosunda bu detaya dikkat!
1 Aralık tarihinde yürürlüğe giren yemek kartlarıyla ilgili yeni düzenleme, kafaları karıştırdı. Pek çok çalışan, maaş zammı dönemi olan ocak ayı itibarıyla yemek kartı yerine nakit ödemeyi tercih edecek işverenlerin, bu tutarı 'zam' kapsamında değerlendirmesinden endişe diyor. Maaş bordrosundaki bir detaya dikkat çeken uzmanlar ise, yemek parasının zamma 'yedirilmemesi' için bu durumdaki çalışanlara önemli uyarılarda bulunuyor.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre çalışanlar artık yemek kartlarını marketlerde kullanamayacak. İşveren yemek ücretini nakit olarak hesaplara yatıracak. Peki çalışanlar hesaplarına yatacak yemek ücretini maaş bordrosunda nasıl görecek? Yemek ücreti maaştan ayrı bir ödeme olarak maaş bordrosunda belirtilecek mi? Çalışanlar, işverenlerin, yemek ücreti tutarını 'zam' kapsamında değerlendirmesinden endişe diyor. Posta.com.tr’ye konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, merak edilenleri tek tek yanıtladı.
Yeminli Müşavir ve Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, “Çalışanların almış olduğu ayni veya nakdi ücretlerin tamamı gelir vergisi kanununa göre ücrettir. Ücretler ise üzerinden vergi ve sigorta primi ödenmesi gereken tutarlardır. Ücretler üzerinden vergi alınmasına ilişkin kanunda bazı istisnalar vardır. Yemek kartı istisnası da buna örnektir” dedi.
MAAŞ BORDROSUNDA GÖRÜNECEK Mİ?
Son yapılan düzenlemeye göre yemek kartı zorunluğunun kaldırıldığını belirten Bayram, “İşverenler artık çalışanlarına 55 TL ücreti ayrıca verecek. Bu da vergiden ve sigorta priminden istisna olacak. Çalışanların hesaplarına yatacak yemek ücretinin maaş bordrosunda görünmesi gerekiyor. İşverenler yemek ücretini bankadan yatıracak. “ diye konuştu.
“AYRI BİR ÜCRET OLARAK BELİRTİLECEK”
22 gün çalışıldığını farz edersek günde 55 TL’nin yüklü bir miktara denk geleceğini ifade eden Bayram, “Maaş ve yemek ücreti tek bir ücret olarak mı maaş bordrosunda görünecek?” sorusuna yanıt verdi.
Bayram, “İşverenin çalışanına verdiği maaş net maaş olarak görünür. Yemek, yol gibi masraflar ayrıca gösterilir. Bu nedenle yemek ve maaş ayrı ayrı değerlendirilecek. Maaş bordrosunda yemek ücreti ayrı bir ücret olarak belirtilecek. Ama bu yemek ücreti üzerinden sigorta primi ve vergi yatırılmayacak.” dedi.
ÇALIŞANLARIN ENDİŞESİ
Muhammet Bayram ayrıca, çalışanların “Yemek ücreti zammın içinde mi görülecek” endişesine değindi.
“Burada çalışan ve işveren arasındaki anlaşma önemli. Sonuçta çalışanla yol +yemek şeklinde anlaşma yapılıyor. Bu ücretler ayrıca veriliyor. Bu yüzden bu ücretin zam kapsamında değerlendirilmemesi gerekiyor.”
İLK KEZ İTO GÜNDEME GETİRDİ
Yemek kartı zorunluluğunun kaldırılması ve çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınması önerisini kamuoyunda ilk kez İTO Başkanı Şekib Avdagiç gündeme getirmişti.
“KULLANIM AMACINDAN SAPTI”
İTO Başkanı Şekib Avdagiç yemek amacıyla kullanılması gereken yemek kartlarının kullanım amacından sapması nedeniyle artık marketlerde kullanılamayacağını belirtti.
“Burada problem üretecek bir konu yok, çok net bizim açımızdan. Bu parayı nakit olarak çalışanlarının hesabına yatıracaksınız, bir daha bu konuyu konuşmayacağız. Bu kadar basit... Yemek kartı çıktığında zaten sadece yemek konusunda kullanılacaktı. Sonra amacından saptı."İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRÇalışanlara müjde geldi: İstisna kapsamına alınacak, maliyetler azalacak Habere GitİLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKombi bakımı yaptıracaklar dikkat! Dolandırıcıların yöntemi 'pes' dedirttiHabere Git
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir