Yeni vergi paketi Meclis'te
Son günlerde sıkça gündeme gelen vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Emeklilerin taban aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren kanun teklifi, yürürlük ve yürütme maddeleriyle birlikte toplam 53 maddeden oluşuyor.
Gazete Haberi
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin vergi ile sosyal güvenlik mevzuatlarında ve bazı kanunlarda düzenlemeler öngördüğünü söyledi.
YURT DIŞI HARCI 500 LİRA
Güler’in açıkladığı yeni teklif ile birlikte öngörülen düzenlemeler şöyle: Yurt dışı çıkış harcı, 150 TL’den 500 TL’ye yükseliyor. Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022’de 150 TL’ye çıkmıştı. Yasa çıktıktan sonra yurt dışı çıkış harcı yeniden değerleme oranında her yıl zamlanacak. Yeniden değerleme oranı 2024’te yüzde 58.46, 2023’te yüzde 122.93 olmuştu.
DESTEK PRİMİNİ HAZİNE ÖDEMEYECEK
Emekli olduktan sonra çalışanlar için verilen 5 puanlık prim teşviki kaldırılıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlanıyor.
* IBAN’A PARA GÖNDERMEYE CEZA
Başkasına ait POS cihazı kullananlara, başkasının IBAN’ını kullananlara yani ödemeleri başkalarının hesabına yapılan havalelerle kabul edenlere ve hesabını başkalarına kullandıranlara kesilecek cezalar artıyor.
* CEZALAR ARTIYOR
Kayıt dışı çalışılması durumunda kesilecek ceza artırımlı uygulanacak. Kayıt dışı faaliyette bulunan, bir başka anlatımla vergi dairesinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi ziyaı cezası, verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1.5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4.5 kat kesilecek.
DAR GELİRLİYE YÖNELİK DEĞİL
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teklife ilişkin şunları söyledi: “Yeni vergi paketini ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması’ ilkesiyle hazırladık. Dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermiyor. Pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor.”
ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER
* Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası kaldırılıyor.
* Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılıyor. Bundan böyle sadece cezalar için uzlaşma başvurusu yapılabilecek.
* Yap, işlet ve devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak.
* Teklifte, yeni vergi güvenlik müesseseleri de getiriliyor. Bu kapsamda yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması, aynı zamanda vergi güvenlik müessesesi olarak sistemde yer alacak.
* Serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir