Yeni yıla dolandırılarak girmeyin! ‘Sosyal medyada indirim ve kuponlara kanmayın’
Yeni yıla sayılı günler kala sosyal medya ve alışveriş sitelerinde dolandırıcılık vakaları artıyor. Sosyal medya indirimleri, kuponlar düşük fiyatlı seçenekler derken, dolandırıcılar vatandaşları adeta oltasına çekiyor. Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte yeni dolandırıcılık yöntemlerinin kullanıldığına dikkat çeken, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Siber hırsızlar, teknolojiyi kullanarak insanları tuzağa düşürüyor. Sosyal medyada paylaşılan indirim ve kuponlara şüpheyle yaklaşın!” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram / Posta.com.tr - Yeni yılın getirdiği heyecanla birlikte, internet üzerinden sevdiklerine hediye almak isteyenler dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalıyor. "Şahsi IBAN numarasına yapılan ödemelerde dikkatli olun, çünkü bu dolandırıcıların yaygın bir taktiği!" diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yılbaşına dolandırılmadan girmek için dikkat edilmesi gereken noktaları posta.com.tr'ye anlattı.
‘DOLANDIRICILAR, YENİ YIL ÖNCESİ VATANDAŞLARI HEDEF ALIYOR’
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcılar, yeni yıl öncesi vatandaşları hedef alıyor. Tatil veya etkinlik rezervasyonu yaparken, her zaman mekanın resmi internet sitesini kullanmaya özen gösterin. Eğer resmi site bulunamıyorsa, sosyal medya hesaplarından veya telefonla arayarak rezervasyon bilgilerini doğrulayın. Çok uygun fiyatlı veya erken rezervasyon talep eden tekliflere karşı şüpheci olun!” diyerek vatandaşları uyardı.
‘ŞAHSİ HESAPLARINA ÜCRET TALEP EDENLERE DİKKAT’
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, özellikle sahte internet siteleri ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerine dikkat çekti:
Yılbaşı öncesi dolandırılmamak için ödemeleri her zaman mekanın resmi banka hesabına yapmaya özen gösterin. Şahsi IBAN numarasına yapılan ödemelerde dikkatli olun, çünkü bu dolandırıcıların yaygın bir taktiğidir. Şüpheli durumlar karşısında ödemeyi yapmaktan kaçının ve acele etmeyin. Rezervasyon yaptığınız mekanı telefonla arayarak rezervasyonunuzun doğruluğunu kontrol edin. Güvenmediğiniz sitelerle kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.
Doç. Dr. Ali Murat Kırık
Yılbaşı öncesi ortaya çıkan yeni dolandırıcılık yöntemlerine değinen Kırık, “Dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün daha ilginç hale gelmeye başladı. İnsanlar çevrimiçi alışveriş ve sosyal medyada dikkatli olmalı. Sadece güvenilir ve tanınmış alışveriş sitelerinden alışveriş yapılmalı. Güvenilir olup olmadığını kontrol etmek için sitenin SSL sertifikasını ve iletişim bilgilerini kontrol edebilirler” diye konuştu.
‘İNDİRİM VE KUPONLARA ŞÜPHEYLE YAKLAŞIN’
Doç. Dr. Kırık, sosyal medyada özellikle indirimler, kuponlar ve düşük fiyatlı seçeneklerle sunulan, tuzağa düşürme girişimlerine karşı nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek açıkladı:
- Sosyal medyada paylaşılan indirim ve kuponlara şüpheyle yaklaşın.
- Bilinmeyen kaynaklardan gelen reklamlara karşı dikkatli olun.
- Normalde yüksek fiyatlı olan bir ürün veya hizmet, beklenmedik derecede düşük bir fiyatla satılıyorsa şüpheci olun.
- Ürün veya hizmetle ilgili gerçek kullanıcı yorumlarına bakın ve sahte incelemelere dikkat edin.
- Kredi kartı veya güvenli ödeme yöntemlerini tercih edin. Banka havalesi gibi geri alması zor yöntemlerden kaçının.
- Bilinmeyen kaynaklardan gelen e-posta ve SMS linklerine tıklamaktan ve bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.
‘YILBAŞINA DOLANDIRILMADAN GİRMEK ELİMİZDE’
“Yılbaşına dolandırılmadan girmek elimizde” diyen Kırık, sözlerine şöyle devam etti:
Dolandırıcılar, sahte web siteleri ve e-postaları oluşturarak insanları kişisel bilgilerini paylaşmaya veya para göndermeye ikna edebilir. Bu web siteleri ve e-postalar, genellikle gerçek olanlardan ayırt edilemez şekilde tasarlanmıştır. Dolandırıcılar, sosyal mühendislik teknikleri kullanarak insanları güvenlerini kazanmaya ve onları belirli eylemler yapmaya ikna etmeye çalışır. Bu teknikler, genellikle duyguları manipüle etmeye odaklanır. Dolandırıcılar, kötü amaçlı yazılımlar kullanarak insanların bilgisayarlarını veya cihazlarını ele geçirip, para transferleri gerçekleştirmek amacıyla kullanabilirler.
‘SİBER HIRSIZLAR TEKNOLOJİYİ KULLANARAK TUZAĞA DÜŞÜRÜYOR’
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yıl öncesi siber hırsızlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Siber hırsızlar, teknolojiyi kullanarak insanları tuzağa düşürmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, teknolojiyi bilinçli kullanmak ve internette gezinirken dikkatli olmak önemlidir. Eğer dolandırıcılar, banka hesap bilgilerinizi ele geçirdiyse, hemen bankanızla iletişime geçin ve hesaplarınızı bloke ettirin. Bu, dolandırıcıların hesabınızdan para çekmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Dolandırıcıların kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız, savcılığa suç duyurusunda bulunun. Bu, dolandırıcıların cezalandırılması için gerekli adımları atmaya temel teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.
- 2 İETT otobüsü ve 3 otomobil zincirleme kazaya karıştı
- Bakan Güler: PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi önceliğimiz
- Suriyelilerin geri dönüşleri için kolaylık adımları! Bakan Bolat duyurdu
- Muğla'da helikopter hastaneye çarpıp boş araziye düştü: 4 kişi hayatını kaybetti
- Zayıflamak isterken doktorları şoke etti! Ameliyat esnasında ortaya çıktı