Yenilenmiş cihaz pazarı uçuşa geçti
Sıfır cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlara neredeyse 15 günde bir zam gelmesi vatandaşı yüzde 30 daha ucuz olan yenilenmiş cihaz pazarına yöneltti. 2022’de yenilenmiş cep pazarı 50 milyon dolardı. Bu yıl bu rakamın 200 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu alana yeni entegre olan bilgisayar ve tablette de orta vadede patlama bekleniyor.
Murat Gülderen-POSTA Global piyasalardaki belirsizlik, döviz kurundaki hareketlilik ve çip sorunu gibi nedenler ithal telefon, tablet ve bilgisayar fiyatlarını hızla yükseltmeye devam ederken vatandaş çareyi ‘yenilenmiş cihazlarda’ buldu. A’dan Z’ye yeniden dönüştürülen bu cihazlar, sıfırlarına göre yüzde 30 daha ucuza satılıyor. Üstelik 12 ay taksitli ve 12 ay da garantili olarak. Bunun yanı sıra, ekran kırılması dahil her türlü hasar için koruma sağlayan sigorta paketleri de bulunuyor.
MALİYETLER ARTIYOR
Yenilenmiş cihaz pazarının güçlü oyuncularından Easycep Kurucu Ortağı Mehmet Akif Özdemir ile özellikle 3 hafta içerisinde 3 kere zam yapılan Apple ürünleri sonrası pazardaki son gelişmeleri konuştuk. Kurlardaki yükselişin, elektronik cihazların maliyetine doğrudan yansıdığını söyleyen Özdemir, “Bu nedenle yenilenmiş cihazlar akılcı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Yenilenmiş bir telefonda değişen parçaların tümü alıcı ile paylaşılır. Muadiline göre çok daha uygun fiyattan satılır. Sadece geçen hafta talebin yüzde 10 arttığını gördük” dedi.
1400 TL’DEN BAŞLIYOR
Yenilenmiş telefonda en düşük fiyatın 1.400 TL’den başladığını ve 35 bin TL’lere kadar çıktığını söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:
“Tablet aralıkları ise 2 bin 500 TL’den başlayarak 25 bin TL’ye çıkabiliyor. Telefonda en çok talep edilen ilk 5 marka Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo ve Huawei. İkinci el toplam telefon pazar büyüklüğünün yıllık 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2022 yılında yenilenmiş cep telefonu pazarının büyüklüğü 50 milyon dolar civarındaydı. Burada 2023 yılı tahminimiz de 200 milyon dolar olacağı yönünde.”
‘SİNYAL’ UYARISI
IMEI klonlama sürecinin önüne geçilmesi için 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından iletişime kapatılacağına da dikkat çeken Özdemir, şöyle konuştu: “İnsanların çekmecelerinde atıl duran telefonların, yenileme merkezlerine getirilerek değerlendirilebilmesi için önümüzde kısıtlı bir süre var. Dolayısıyla yıl sonu telefon yenileme hedefimizi 340 bin adetten 380 bin adede güncelledik.”
HIZLA YAYILIYOR
Mehmet Akif Özdemir, şu an Türkiye’de 21 adet lisanslı yenileme şirketi olduğunu da kaydederek, “Bizim şu anda Türkiye genelinde 21 şehirde 48 mağazamız var, haziran sonuna kadar 4 yeni mağaza daha açılacak. Yıl sonu hedefimiz 70 mağazaya ulaşmak. Ülke ekonomisi ve çevreye duyarlılık bakış açısı ile bu pazarı büyütmek için hep birlikte çaba gösteriyoruz” diye konuştu. Yenilenmiş cihazlarda da 14 gün koşulsuz iade hakkı bulunuyor.
KDV’DE İNDİRİM BEKLENİYOR
Mehmet Akif Özdemir, telefon sonrası geçen nisan ayında dizüstü bilgisayar, akıllı saat, oyun konsolu ve modemlerin de yenilenmiş cihaz kategorisine alındığına vurgu yaparak, şunları söyledi:
“Ancak henüz cep telefonu dışında diğer kategorideki cihazlar için KDV indirimi söz konusu olmadı. Bu nedenle bu ürünlerin satışında yeterli büyüklükte bir yenilenmiş pazarı oluşmadı. KDV indirimi yapılması durumunda bu pazar da büyüyecektir.” Yenilenmiş telefonda KDV oranı yüzde 1’e indirilmişti.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM'de konuştu: İsrail'in eylemleri gayrimeşrudur
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Avusturya Başbakanı ile görüştü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü" mesajı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Lübnan Başbakanı'nı kabul edecek
- İzmir'de sokakta elektrik akımına kapılan 2 kişinin öldüğü davada ifadeler ortaya çıktı: Ölçme şansımız yoktu