Yenilenmiş telefonlarda yüzde 85 detayı! Artık zorunlu
Yenilenmiş telefon ve tabletlerin satışına yeni bir düzenleme getirildi. Artık sadece cep telefonu ve tabletler değil, akıllı saatler, oyun konsolları, modemler, laptop ve masa üstü bilgisayarlar da yenilenmiş ürün satışı kapsamına alınmış oldu. Öte yandan telefonların pil ömrü ile ilgili de yenileme oranı belirlendi. Yenilenmiş ürünlerin kapsamının genişlemesinin sektöre etkilerini ve satın alınacak ürünlerde dikkat edilmesi gerek noktaları Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu tek tek açıkladı.
İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr – Resmi Gazete’de yer alan Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile yenilenmiş ürünlerin satışı ile ilgili yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Daha önce sadece telefon ve tabletlerin yenilenip satışının yapıldığı düzenlemede elektronik ürünlerin kapsamı genişledi. Pil ömrü yüzde 85’in altında olan cep telefonlarının bataryalarının da yenileme kapsamında değiştirilmesi zorunlu hale geldi. Karar ile yenilenmiş ürünlerin bir kez daha yenilenmesinin de önü açılmış oldu. Yenileme yetki belgesine sahip işletmelerin ödenmiş sermaye tutarı en az 30 milyon TL olmak zorunda yeniden düzenlendi. Tüketici Konfederasyonu Aydın Ağaoğlu, yenilenmiş ürün satın alacak ve satacak kişiler için dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
“DİĞER ELEKTRİKLİ ALETLER DE KAPSAMA ALINMALI”
Daha önce cep telefonu ve tabletler için geçerli olan yenilenmiş ürün satışı kapsamının 18 Nisan 2023 itibari ile genişletildiğini belirten Ağaoğlu, “Elektronik cihazlar yüksek ölçüde ithale dayalı ürünler dolayısıyla ülkemiz ekonomik bakımdan döviz harcamak suretiyle bunları ithal ediyordu. Yetkilendirilmiş merkezler tarafından da cihazların yenilerek tekrar satışa sunulması ekonomi açısından ciddi bir kazançtır. Bu alanda da tüketiciye katkı sağlar. Sonuçta tüketici 20 bin TL’ye alabileceği sıfır bir ürünü yenilenmiş bir şekilde çok daha uyguna satın alabilecek.
Daha önce sadece cep telefonu ve tabletleri kapsayan uygulama artık akıllı saatler, oyun konsolları, modemler, laptop ve masa üstü bilgisayarları da kapsamış oldu. Tüketicilerin bu konuda beklentisi de kademeli şekilde tüm elektronik cihazların kapsama dahil edilmesi. Bu noktada çevre açısından da önemli bir adım atılmış olur. Son dönemlerde ‘sıfır atık’ kavramı oldukça popüler bir hale geldi. Çünkü dünya gittikçe kirleniyor ve insanların geleceğini, sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle hızla tüm elektrikli ve elektronik cihazların geri dönüştürülmesi ve ayrıştırılması önem kazanıyor. Örneğin buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, kombi gibi cihazlar da elektronik seri numarası olmasa dahi numaralandırılarak veya numaralandırılmadan yetkili yenileme merkezleri tarafından yenilenebilmeli” dedi.
SERMAYE 30 MİLYON TL’YE YÜKSELTİLDİ
Yetki merkezlerinin en az 30 milyon TL sermaye ile kurulabileceğini belirten Ağaoğlu, “Alınan son karar ile yenileme merkezlerinin şube açmasına da izin verilmiş oldu. Bunun yanı sıra yetki almış yenileme merkezlerinin sermayesinin 30 milyon TL olması öngörülmüştür. Bu miktarın altında sermaye sahibi olan yenileme merkezlerinin yıl sonuna kadar sermayesini bu meblağa yükseltmesi gerekli görülmüştür” ifadelerini kullandı.
SATIN ALIRKEN BU DETAYA DİKKAT
Tüketicilerin yenilenmiş ürünü satın alırken satın aldığı firmanın yetkili bir firma olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, “Eski yönetmelikte tabletler ve cep telefonları kapsam içindeydi. Yetki merkezleri de yenilenmiş cihazlara 1 yıllık bir garanti veriyordu. Bu cihazı yetkili satıcıdan alan tüketici bir sorun karşısında yenileme merkezine karşı hak iddia edebilmektedir. Yetkili satıcı iflas etse de iş yerini kapatsa hak iddiası sıkıntıya girmez. Bir yıl içinde cihazla ilgili sorun yaşayan tüketici yenileme merkezinden zararının tazminini isteyebilir. Pille çalıştırılan elektronik cihazlar için de bir düzenleme yapıldı” şeklinde konuştu.
ÜRÜN AMBALAJINDA BELİRTİLMELİ
Tüketicilerin mağduriyet ve hak kaybı yaşamamak için satın aldığı firmanın yetkili firma olması gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Tüketiciler yenilenmiş cihaz alırken ürünlerin ambalajında yenilenmiş ürün olduğu ve yetkilendirilmiş kurum tarafından yenilendiği belirten ibareler açıkça bulunmalıdır. Tüketicilere tavsiyemiz bu tür ürünleri satın alırken mutlaka yetkili satıcı veya yetkilendirilmiş merkezlerden satın almayı tercih etmeliler. Yetkilendirilmemiş herhangi bir satıcıdan ürün alan tüketici tekrar sıkıntılarla karşılaşabilir. Kişiler ürünlerini satarken yetkili alıcı olmasına satın alırken de yetkili satıcıdan alınmasına dikkat etmeli. Eğer ürün yetkili satıcından alınmamışsa tüketici hak ararken sıkıntı yaşayabilir” dedi.
PİL ÖMRÜ DÜZENLEMESİ
Yenilenecek ürünlerin pil ömrü ile ilgili zorunluluk getirildiğini de ifade eden Ağaoğlu, “Yenilenmiş cihaz alan tüketiciler sık sık pil ömrü ile ilgili şikayetlerde bulunabiliyorlardı. Artık pil kapasitesi yüzde 85’in altında olan cihazların pilleri satışa sunulmadan önce yenilenecek. Tüketiciler yenilenmiş cihazları daha uygun fiyata alıyor ancak kısa bir süre sonra pil sorunu ile karşılaşabiliyordu. Piller de garanti kapsamında dışında denilerek mağduriyet oluşturuluyordu” şeklinde konuştu.
- TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'ya gidecek
- 'Hademe ameliyata girdi' iddiası için harekete geçildi
- 78 yıl hapis cezası olan 5. çocuğuna hamile kadın tutuklandı
- MSB duyurdu! 11 terörist etkisiz hale getirildi
- Bakan Ersoy: 1055 gümüş sikkeyi ait oldukları topraklara kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz