Yerli ceviz daha üstün
2020 yılında kurulan Ceviz Üreticileri Derneği, yaklaşık 35 bin dekarı kapsayan orta ve büyük ölçekli tarım arazilerinde modern tarım teknikleri kullanarak, dünya standartlarında ceviz üretimi yapan kurumsal girişimcilerden oluşuyor.
1 milyon ceviz ağacıyla kısa vadede yıllık 20 bin ton rekolteye ulaşmayı ve dekar başına 200-250 kilogram olan ortalama ceviz verimini 500-550 kilograma yükseltmeyi planlayan Ceviz Üreticileri Derneği’nin Eş Başkanı Ömer Ergüder, çalışmalarını anlattı.
STANDART OLUŞMALI
Ceviz Üreticileri Derneği olarak Türkiye’de üretilen cevizin kalitesini ve farkını anlatmayı ve yerli üretimin desteklenmesini misyon edindiklerini söyleyen Ergüder, “Dernek olarak, ülkemizde üretilen cevizlerin yetiştirilme safhasından işlenmesine kadar gösterilen profesyonel özene ve daha da önemlisi hasattan sofraya hiçbir kimyasal işlem görmeden gelmesine dikkat çekiyoruz. Ayrıca kalite standartlarının oluşturulması konusunda yetkililerle işbirliği yapıyoruz” dedi.
İLK 3’TE YER ALIYORUZ
Ceviz tüketiminde dünya sıralamasında ilk üçte olduğumuzu anlatan Ergüder, şunları söyledi:
“Türkiye ve Orta Asya cevizin anayurdu. Buna rağmen tükettiğimiz cevizin sadece üçte birini üretebiliyoruz. Türkiye’ye en çok ABD (Kaliforniya), Şili ve Çin’den ithal ceviz geliyor. Kişi başı ceviz tüketiminde İran, Suriye ve Çin’le birlikte ilk sıralardayız. 250 milyon dolara yakın cari açık söz konusu. 2020’de yaklaşık 90 bin ton ceviz ithal edildi ve tüketimimiz ise 150-160 bin ton civarındaydı.”
SORULARLA CEVİZ YATIRIMI
Ömer Ergüder, ceviz yatırımına ilişkin şu bilgileri verdi:
1-Ceviz yatırımı için ne kadar bütçe gerekir?
Bütçenin dekar başına 2 bin dolar ile 3 bin dolar arasında olacağı varsayılabilir.
2-1000 metrekare alana kaç ağaç dikilir?
Dekar başına dikilen ağaç sayıları, 18 ile 28 arasında değişiyor.
3-Yeni dikimden kaç yıl sonra ürün alınmaya başlar?
Bir ceviz ağacı yaklaşık 4’üncü yılından itibaren ürün vermeye başlıyor ve verim olarak en üst seviyeye ulaşması 8-9 yıl sürüyor. Yatırımın geri dönüşü 13-14 yılı bulabiliyor.
4-Sıfırdan ceviz yetiştiricisi olmak isteyene sağlanan hibe ve destekler var mı?
İşleme tesisleri için yatırımın yüzde 50’sine varan hibeler veriliyor. Ziraat Bankası tarafından verilen uygun faiz ve vade koşullarının bulunduğu yatırım kredileri de bulunuyor.
İTHALATA KARŞI KORUMA
Yerli üreticilerin tüketicilere sunduğu lezzet, aroma ve kalitenin ithale göre daha üstün olduğunu ifade eden Ergüder, şöyle konuştu:
“Bahçeden sofraya ve dükkan raflarına yerli üretimde hasat sonrasında birkaç gün içerisinde ulaşabilirken, ithal ürünlerde bu süreç haftalar sürüyor. Türkiye’de tam olarak kaç ceviz üreticisi olduğuna dair bilgi net değil. Ceviz üretiminin artabilmesi için öncelikle yerli üreticinin ithalata karşı korunması ve devlet desteklerinin artması gerekiyor.”
HEKTARDA VERİM HEDEFİ 5.5 TON
Ömer Ergüder’in sektöre yönelik paylaştığı rakamlar şöyle:
- Türkiye’de yıllık 45-50 bin arasında ceviz üretildiği düşünülüyor.
- Türkiye’deki ceviz bahçelerinin hektardaki averaj verimi 2 ton civarıyken, hedeflenen verim, hektarda 5, 5.5 ton.
- 2020 yılında kabuklu ceviz ihracatımız 111 bin dolar, kabuksuz ceviz ihracatımız ise 32 milyon dolardı.
- En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Mısır, Irak ve Hindistan yer alıyor. Kabuksuz cevizin en çok rağbet gördüğü ülkeler Ortadoğu ülkeleri.
- 2021 yılı hasat miktarı, beklentilerin yüzde 66’sında kaldı. Buna rağmen 2020 yılına göre yüzde 28’lik büyüme söz konusu.
- Piyasada 80 TL’ye bu cevizlerin kabuklu olarak satılabildiğini görüyoruz. Geçen seneyle kıyaslandığında perakende satışta fiyat artışının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu görüyoruz.