Yerli turistin tercihi her şey dahil
Pandemide daha izole tatil arayışında olan yerli turistler, bu yıl tercihini ekonomik etkenlere göre yapıyor. Turizmciler, ekstra para ödenmediği için her şey dahil konseptli otellerin ön planda olacağını belirtiyor. Erken rezervasyon ise büyük avantaj sunuyor. / Hülya Çaylak - Posta
Yaklaşık 50 sektörü etkileyen ve 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan turizm sektörü, pandemi sonrası tam yaralarını sarmaya hazırlanırken, Rusya-Ukrayna savaşının negatif etkileri ve maliyet artışlarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Pandemi döneminde daha izole bir tatil arayışında olan vatandaşlar, karavan ve tekne tatilini tercih ederken, bu yılki seçimlerde ise her şey dahil konseptli resort otellerin öne çıkması bekleniyor. Bunda tatilcilerin ekstra para ödemek istememesi etkili oluyor.
EKONOMİK ETKENLER
Tüketici seçimlerinin her zaman öncelikle ekonomik etkenlerle şekillendiğini belirten Tatilbudur.com Kontrat ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, “Sadece pandemide birçok tüketici grubunda hijyen hassasiyetleri ekonomik etkenlerin önüne geçmişti. Ancak artık artan maliyetler ve pandemi etkisinin önemli bir miktar azalmasıyla ekonomik etkenler yeniden tercihleri etkilemeye başladı” dedi.
MALİYET AVANTAJI
Resort turizmine göre toplam pastadaki payı çok düşük olan karavan, tekne ve villa gibi tercihlerin paylarının pandemide arttığını söyleyen Çubuk, “Bu yönde tercihler devam ediyor. Ama resort turizminde çok fazla seçenek ve avantajlı maliyetler var. Bu yıl da her zaman olduğu gibi genelde ‘her şey dahil’ hizmeti sunan ve ülkece en iyisini yaptığımızı düşündüğümüz resort turizmi revaçta. Dolayısıyla resort pastası benzersiz bir hızla payını büyütecek” diye konuştu.
YÜZDE 50’LİK ARTIŞ
Tatilin içinde enerji, istihdam, gıda ve içecek derken birçok maliyeti barındırdığını dile getiren Çubuk, şunları söyledi:
“Bu unsurların her birinde oluşan maliyet artışı doğrudan tatil maliyetini etkiliyor. Geldiğimiz noktada geçen yıla nazaran ürün bazlı yüzde 50’den fazla bir maliyet artışı söz konusu. Bu durum tatil ürününün maliyetini de artırmaya devam edecek. Bu nedenle erken rezervasyon yaptırmak bu maliyet artışlarına karşı yapılabilecek en doğru şey.”
ERKEN REZERVASYON YÜKSEK
İÇ PAZARDA DÜŞÜŞ OLMAZ
Fiyat artışlarından kaçınmak isteyenlerin erken rezervasyondan faydalandığını belirten Mustafa Kemal Çubuk, şunları söyledi:
“Biz erken rezervasyon satışlarında müthiş bir artış gözlemliyoruz. Özellikle fiyat avantajı noktasında erken harekete geçmek çok önemli. Ayrıca verileri değerlendirdiğimizde yerli turist sayısında azalma olacağını düşünmüyoruz, iç pazar Türkiye turizminin sigortasıdır, turist sayısında ciddi bir yoğunluk bekliyoruz” dedi.
HEDEF TUTMASA DA KÖTÜ BİR SEZON BEKLEMİYORUZ
Turizmde bu yıl 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedeflenmişti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin o bölgeden gelen turistler açısından belirsizliğe neden olduğuna işaret ederek, “2022 hedeflerimizi tam tutturamayacağız büyük ihtimalle ama çok kötü bir sezon beklemiyoruz” dedi. Rusya’dan tam kapasite olmasa da belirli sayıda turist beklediklerini belirten Bağlıkaya, “İnşallah bir an evvel savaş biter, çatışma biter, bizim de oradaki eksiklerimizi başka pazarda telafi etme şansımız olur” diye konuştu.
SEYAHAT SIKLIĞI AZALDI
Artan maliyetler, turizmin her alanında etkili olurken, bilet fiyatlarına da yansıdı. Akaryakıta ek olarak; köprü ve otoyol ücretleri, parça-bakım gibi kalemlerde yaşanan artışlar nedeniyle İstanbul-Ankara arasındaki tek yön seferin otobüs başına toplam maliyeti 6 bin 600 liraya, koltuk başına sefer maliyeti 200 liraya ulaştı. Otobüs ve uçak bileti platformu Obilet’in Üst Yöneticisi (CEO) Yiğit Gürocak, “Otobüs firmaları artan maliyetler nedeniyle zararına faaliyet gösteriyor. Sürdürülmesi çok güç olan bu durumda hem sektörün ayakta kalabilmesi hem de tüketicinin mağduriyet yaşamaması adına bazı tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.
UYGUN FAİZLİ KREDİ TALEBİ
Yerli turist tatil planları yapmaya çalışırken, Türk turizmciler ise Rusya-Ukrayna savaşı sonrası o bölgelerden gelen günlük rezervasyon talebinde yüzde 70’e varan düşüşler nedeniyle ekonomik destek bekliyor. Özellikle Antalya gibi turist sayısının yüzde 50’sini Rus ve Ukraynalıların oluşturduğu bölgelerdeki turizmcilerin tedirgin bekleyişi devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda otel restoranlarında yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, yüzde 8’e indirilmişti. Bu durum turizmcileri sevindirmişti. Sektör şimdi de devletten nakit destek ya da uygun faizli kredi imkanı bekliyor.
4 GECESI 4 BİN LİRA
Her şey dahil otellerin fiyatları hem erken rezervasyona hem de bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. Türkiye’nin en çok her şey dahil otelinin bulunduğu Antalya’nın Alanya ve Side bölgelerinde her şey dahil konseptli otellerin 4 gecelik fiyatları 4 bin lira ile 34 bin lira arasında değişiyor. Antalya Belek’te ise 3 bin liradan başlayıp 35 bin liraya kadar çıkıyor. Bodrum’da da yine 4 gece için fiyatlar 4 bin 500 ile 42 bin lira arasında.
- Muğla'da korkutan deprem
- İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 89’a ulaştı
- Lapa lapa kar yağışları ve kuvvetli sağanaklar geliyor! Meteoroloji sel, su baskını, heyelan, don, buzlanma ve çığ tehlikesine karşı uyardı
- Tipide mahsur kalıp hayvanlarına sarılmıştı! Naciye nine kuzularına kavuştu
- Sabah ‘turuncu kod' uyarısı, öğleden sonra güneşli hava ve deniz keyfi