Yeşil dönüşüm seferberliği
Halkbank, kaynak verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda İstanbul Finans Merkezi’ndeki Genel Müdürlük binasında ‘Verimlilik Zirvesi’ gerçekleştirdi. Banka, zirve kapsamında ‘Bizim Dünyamız Bizim Geleceğimiz” projesi de başlattı. Proje ile doğal kaynakların korunması, enerji verimliliğinin artırılması, çevresel farkındalık oluşturulması, gıda israfının önlenmesi, dijitalleşme ve küresel iklim krizi etkilerinin uzmanlar tarafından tartışılması amaçlanıyor.
MURAT GÜLDEREN
RİSKLER BELİRLENDİ
2050 yılı için net sıfır emisyon taahhüdü veren ilk Türk bankası olarak, bu alanda öncü olduklarını söyleyen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Halkbank’ın 2024 yılı itibarıyla 12 bin firmayı ‘Sürdürülebilirlik ve Çevre Değerlendirmesi’ kriterleri doğrultusunda skorlayarak çevresel ve toplumsal risklerin belirlenmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Arslan, “Ayrıca firmaları yeşil dönüşüm için teşvik ettik” dedi.
KADINLARA TAM DESTEK
Arslan, hem ulusal tasarruf hem de iş gücünün verimli olmasını dikkate alarak kadın girişimcilere yönelik projelerine de vurgu yaptı. ‘Üreten Kadınlar Zirveleri’ ile girişimci kadınlara destek paketini sunduklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti: “Girişimciliğe başlamış ya da girişimciliğe yeni başlamayı düşünen kadınlarımız için özel finansal ürünler çıkardık. Bugüne kadar toplam 232 bin kadın girişimcimize 72 milyar liralık finansman sağladık.”
BORCA DAHA SADIKLAR
Kadınların iş gücüne katılım oranının, gelişmiş ekonomilerin oldukça altında olduğunu da ifade eden Arslan, şöyle konuştu: “Dolayısıyla kadın girişimcilerimizi desteklemek, yine bankamızın misyonlarından bir tanesi. Ayrıca kadınlarımız borçlarını erkeklerden daha fazla geri ödemektedir. Kadın girişimci üyelerimizin geri ödeme oranı yüzde 99’un üzerinde. Bugün başlattığımız ve gelecek yıllarda da sürdürmeyi düşündüğümüz Verimlilik Zirvesi ile daha yaşanabilir bir dünya, daha yaşanabilir bir Türkiye için üzerimize düşen görevleri yapacağız.”
KOORDİNASYON ŞART
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan da “Verimliliğe dair bireysel çabalar sonucunda toplumsal refahın olumlu etkilenmesi için bir koordinasyona ihtiyaç var. Bu da doğru regülasyonlarla sağlanabilir” dedi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez ise EBRD’nin Türkiye’de 2009 yılında faaliyete başladığını ve 450’nin üzerinde projeye yaklaşık 21 milyar Euro finansman sağlandığını söyledi.