Yılmaz'dan vergi paketi açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bir süredir vergi paketi üzerinde çalışıyor. Pakete göre kayıt dışı çalışmaya, banka hesabı ve POS cihazı paylaşımına, faturasız hizmete ceza uygulanacak. Meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden alması önlenecek, kirayı elden veren kiracıya da ceza kesilecek. Ayrıca asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi devreye alınacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi paketine ilişkin açıklama yaparak henüz resmi teklifin oluşmadığını vurguladı.
Gazete Haberi
ETKİ ANALİZLERİ YAPILIYOR
Vergi paketine yönelik teknik çalışmalarda çeşitli alternatiflerin değerlendirildiğini belirten Cevdet Yılmaz, “Çalışmalar tamamlanıp resmi bir teklif niteliği kazanmadan yapılacak yorumlar, spekülasyondan öteye geçmeyecektir. Bu çerçevede, kaynağı şeffaf olmayan haberlere ve yetkili kişi ve kurumlar dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemelidir. Etki değerlendirmede temel çerçevemiz; vergide adaleti artırırken enflasyonist yan etki oluşturmamak, gelir dağılımını gözetmek, yatırım, istihdam, üretim
ENFLASYONDA BELİRGİN DÜŞÜŞ BAŞLIYOR
Büyüme, ihracat ve istihdam artışı sürdürülürken, bütçe açığının ve cari açığın düştüğü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileştiği sağlam bir zemin oluştuğunu anlatan Cevdet Yılmaz, şöyle konuştu: “Haziran ayından başlamak üzere aylık ve yıllık enflasyon oranlarında belirgin düşüş göreceğiz. Temmuz-Eylül döneminde baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranında düşüşün hızlanmasını ve yıl sonunda oranın Merkez Bankası tahminlerine yaklaşmasını bekliyoruz. 2025 yılında yüzde 20’nin altında, 2026’da ise tek haneli enflasyon için kararlı ve koordineli bir şekilde programımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
MALİ DENGE DEZENFLASYONU DESTEKLEYECEK
Harcama ve gelir tedbirleriyle mali dengelerde sağlanacak iyileşmenin haziran ayı ile başlayacak dezenflasyon dönemini destekleyeceğini ifade eden Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: “2024 yılı başında milli gelire oranla yüzde 6.4 olarak öngördüğümüz bütçe açığının, yıl sonunda geçen yılki orana (yüzde 5.2) yakın düzeylerde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2025 yılında ise deprem harcamalarının azaldığı döneme girilecek, bütçe açığımız çok daha düşük seviyelere gerileyecektir. Bir yandan bütçe açığını azaltırken, diğer yandan dış dengemizi iyileştiriyoruz.”
OVP EYLÜLDE GÜNCELLENECEK
Cevdet Yılmaz’ın açıklamasından satır başları şöyle:
* Dış finansa erişim imkanı ve döviz kurunda istikrar artarken, döviz ihtiyacımız azalıyor.
* 2024 ilk çeyrekte yüzde 5.7 olan büyümede, programımız ile uyumlu olarak tüketimin katkısı azalırken, dış talebin pozitif katkı verdiği daha dengeli bir yapı oluşmaktadır.
* Dinamik planlama yaklaşımıyla bu yılın eylül ayında OVP’yi güncelleyeceğiz.
* İzlediğimiz politikaların oluşturacağı ‘mali alanı’ öncelikli olarak nitelikli yatırımlar ile reel ekonomiyi güçlendirmek ve kalıcı sosyal refahı artırmak üzere değerlendireceğiz.
- İstanbul'daki aile katliamında ölü sayısı artıyor! Kayıp cesetler bulundu
- 'Mideme dineleme cihazı yerleştirdi' dediği eşini alıkoydu
- Sultangazi'de çocukların tehlikeli oyunu
- Bakan Yumaklı: Devlet destekli tarım sigortaları 2025'i yeniliklerle karşılayacak
- Günlük 3 bin lira veriyor, çalışacak işçi bulamıyor