EkonomiYolda güvenlik için üçüncü göz

Yolda güvenlik için üçüncü göz

Paylaş
Yolda güvenlik için üçüncü göz

Trafiğe kayıtlı 30 milyon araç var. Hatalı sürüş nedeniyle kazaya sebep olan mı, aracın önüne kırıp saldıran veya silah çeken mi dersiniz… Trafikte haklı olduğunuz durumda bile bazen bunu ispat etmekte zorlanıyorsunuz. İşte böyle anlarda araç içi kameralar imdada yetişiyor.

Sürücülere yönelik şiddet, aşırı hız yapma, alkollü araç kullanma, kırmızı ışıkta geçme, emniyet şeridini keyfi kullanma ve usulsüz şerit değiştirme gibi trafik terörü olayları her geçen gün artarak devam ediyor. Sırf bu yüzden pek çok kişi yaşamını yitiriyor ya da sakat kalıyor. Özetle trafikte can güvenliği adeta pamuk ipliğine bağlı. Bu vahim durum karşısında, tehlikeli sürücü davranışlarını denetleyebilecek, suç unsurlarını gösterebilecek ve olası kazalarda delil oluşturabilecek araç içi akıllı kamera çözümleri hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

ANINDA TESPİT İMKANI

Çünkü bu küçük cihazlar, araç içinde ve çevresinde meydana gelen tüm olayları sürekli olarak kaydederek, trafik kazalarının nedenlerini belirlemede ve sorumluların tespit edilmesinde büyük kolaylık sağlıyor. Öte yandan suç işlemeye meyilli pek çok sürücü, kameraların varlığı ile tespit edilme korkusu yaşadığı için birçok olay daha başlamadan önlenebiliyor. Ayrıca kazaların ardından oluşan anlaşmazlıklarda da bu görüntüler, doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlıyor. Özellikle büyük şehirlerde olmazsa olmaz haline gelen bu tür teknolojilere sahip olmadan önce iyice araştırma yapmakta da fayda var.

İŞTE YENİ NESİL MODEL ÖNERİLERİ

İşinize yarayacak bir araç içi kamera 5.000 TL’den başlıyor, 20 bin TL’leri aşabiliyor. Peki hangi kameraları almalıyım diye soruyorsanız sizin için birkaç model inceledik. 360 G300, 70 Mai M300, Viofo Plus Duo Quad, Gnet GX31, Xiaomi 70 Mai Pro, Garmin Dash Cam, Vabtrue N2, Red Tiger 4K, A139 wi-fi, Blackvue DR590 X, Alpine DVR F200, Novatek NT924 GW, Kenwood Full HD.

Haberin Devamı

Yolda güvenlik için üçüncü göz

EN AZ FULL HD OLMALI

Etkili bir kamera sisteminde bulunması gereken temel özellikler şöyle sıralanabilir:

* Olayları net bir şekilde kaydedebilmek için minimum 1080p full HD video kalitesine sahip olması önemlidir. Bu, plaka tanıma, yüz tanıma gibi özelliklerin daha iyi çalışmasını sağlar.
* En yüksek görüntü kalitesi için 4K çözünürlüklü kameraları tercih edebilirsiniz.
* Karanlıkta bile görüntülerin net kaydedilmesini sağlayan IR (kızılötesi) teknolojisi büyük avantaj sağlar.
* Hem sürücü önünü hem de yan alanları kapsayacak 120-180 derece geniş açılı lensler tercih edilmeli.
* Hem ön hem arka görüntüleme yapabilen çift yönlü kameralar, tüm aracın çevresini kaydeder.
* Kaza anında yer bilgisi, hız gibi kritik verilerin kaydedilmesi için GPS modülü olanlar da var.
* Çarpışma algılandığında ya da ani hareketlerde kaydı otomatik başlatan sensörler önemli.
* Görüntüleri saklamak için yeterli kapasiteye sahip bir hafıza kartı kullanmalısınız.
* Bazı kameralar, kayıtları bulut depolama alanına aktararak ek güvenlik sağlar.
* Bazı kameralar da 24 saat kayıt yapabilme yeteneğine sahip. Bu da aracı 24 saat telefondan kontrol etmenizi sağlar.
* Hareket algıladığında otomatik olarak kayda başlayan kameralar, park halindeyken aracınıza zarar verilmesi durumunda da kayıt yapar.
* Akıllı telefona bağlanabilmesi için kamerada wi-fi de olmalı.

Haberin Devamı

NEREYE YERLEŞTİRİLİR?

Bu kameraların etkin çalışması için doğru noktalara yerleştirilmesi de büyük önem taşır. Kamera ya da kameraların, sürücünün görüş alanını engellemeden maksimum görüntü elde edilebilecek yerlere monte edilmesi gerekiyor. En ideal yerlerin başında aracın ön camının üst köşesi ya da dikiz aynasının arka tarafı geliyor. Ön ayrı, arka ayrı bir kamera kullanıyorsanız, arka camın üst kısmına ya da ortadaki tepe lambasına da kamera yerleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak yan dikiz aynaların altlarına, bagaj kolunun iç kısmına da kamera konabilir.

MONTAJ NASIL YAPILIR?

* Araç içi kamerada, vakumlu vantuz ya da yapışkan montaj aparatı bulunur. Kamerayı seçtiğiniz yere bu aparatlar yardımıyla sabitleyin.
* Kameranızı çalıştırmak için, araç çakmaklık girişi kullanılır. 24 saat kayıt için sürekli enerji alabilmesi için montajı yapılmalı.
* Kamera sabitlendikten sonra, kameranın açısını ayarlayın. Yolu net bir şekilde görebileceği bir açıya getirin.
* Kamera kabloları, araç tavan plakası ile ön cam arasındaki bağlantı noktasından kenara doğru düzgünce çekilebilir.
* Kameranın net görüntü kaydettiğinden, açısının doğru olduğundan ve güç kaynağı bağlantısının kesintisiz olduğundan emin olun.
* Kameranızda bir SD kart yuvası varsa, video kayıtlarını tutmak için uygun bir hafıza kartı yerleştirin.

Haberin Devamı