EkonomiYurtdışında üniversite hayali

Yurtdışında üniversite hayali

Paylaş
Yurtdışında üniversite hayali

Üniversite yerleştirme sonucunda istediği bölüme yerleşemeyen öğrenciler farklı alternatifleri araştırmaya başladı. Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin fiyatları Avrupa ile yarışır durumda olunca gençler ve ebeveynler Avrupa’yı tercih eder hale geldi.

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. 3 milyona yakın öğrencinin tercih yaptığı sınavda yalnızca 1 milyona yakını lisans ve ön lisans programlarına yerleşebildi. İstediği bölüme yerleşemeyen öğrenciler Avrupa’daki alternatifleri değerlendirmeye başladı. Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin fiyatları Avrupa’daki en iyi üniversitelerle yarışınca ebeveynler yurtdışında eğitime sıcak bakmaya başladı. Önceki yıllarda yurtdışında eğitime maliyetli olabileceği nedeniyle sıcak bakılmazken, Türkiye’de artan vakıf üniversitelerinin fiyatları bu düşünceyi değiştirdi.

Haberin Devamı

2 BİN 700 EURO’DAN BAŞLIYOR

Avrupa’da 2 bin 700 Euro’dan (100 bin lira) başlayan fiyatlarla lisans eğitimi almak mümkünken, Türkiye’de en ucuz vakıf üniversitesinin ücreti 5 bin dolardan (180 bin lira) başlıyor. Tercihlerdeki artışta tek neden ücretler değil, eğitim kalitesindeki uçurum da aileleri Avrupa’daki okullara yönlendiriyor. Avrupa’daki en düşük ücretli üniversitenin bile dünyanın en iyi okulları arasında yer aldığını belirten Global Vizyon Genel Müdürü Deniz Akar, “Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla bize gelen taleplerde de artış yaşanıyor. Aileler ‘en azından para versek bile kaliteli eğitim aldırırız, çocuğumuz daha iyi bir gelecek kurar’ diye düşünüyor” dedi.

OKURKEN ÇALIŞMA FIRSATI VAR

Haberin Devamı

İNGİLTERE

Bu ülkede en çok işletme, pazarlama, İK, dijital pazarlama, IT, mühendislik bölümleri tercih ediliyor. İngiltere, eğitim alırken çalışma izni veriyor. Öğrenciler okurken part-time, mezuniyetlerinin ardından 2 yıl boyunca fulltime çalışma iznine sahip. Mezun olan öğrenci 2 yıl İngiltere’de çalışma hakkına sahip oluyor. Bu 2 yıl boyunca öğrenci çalışarak üniversitede harcadığı tüm ücreti geri kazanabiliyor. İngiltere’de yıllık okul ücreti 11 bin 500 sterlin ve yıllık harcama 7 bin 700 sterlin.

ALMANYA

Ücretsiz eğitimle ön plana çıkıyor. Almanya’da en çok mühendislik, işletme, finans gibi bölümler tercih ediliyor. Almanca bilen bir genç Almanya’da devlet üniversitelerine başvurarak ücretsiz, yani sadece yıllık 700-800 Euro’luk bir harç ücreti ödeyerek dünyanın en iyileri listesindeki üniversitelerde eğitim alabiliyor. Özel üniversitelerde ise İngilizce eğitim var. Bu üniversitelerin fiyatı yıllık 6 bin Euro, yaşam giderleri ise yaklaşık 10 bin Euro. Öğrenciler okurken part-time, mezun olduktan sonra 2 yıl full-time çalışma hakkına sahip.

İTALYA

İtalya: Devlet okullarında eğitim ücretsiz. Ayrıca durumu uygun görülen öğrenciye yıllık 6-7 bin Euro da burs veriliyor. Bu ülkede mimarlık, mühendislik ve tıp eğitimi tercih ediliyor. Öğrenci özel üniversitede eğitim alırsa 6 bin Euro yıllık okul ücreti, 10 bin Euro yaşam giderleri ile toplamda 16 bin Euro harcayabiliyor.

Haberin Devamı

POLONYA

Bu ülkedeki üniversitelerin dünya sıralamalarından ön sıralarda yer alması ve cazip fiyatları ülkeyi ön plana çıkarıyor. Mühendislik, bilgisayar bilimleri, IT, işletme ve pazarlama en çok tercih edilen bölümler. Öğrenci 3-6 bin Euro’ya üniversite eğitimi alabiliyor, çalışma izni veriliyor. Öğrenciler, okul ve yaşam masrafları olarak yıllık toplam 12-13 bin Euro gidere sahip.

BAŞVURULAR NE ZAMAN?

Okula başvuru tarihlerini de atlamamak gerekiyor. Örneğin İngiltere’deki okullar için başvurular ekim-kasım ayında başlıyor, ocak veya şubat aylarında kapanıyor. Global Vizyon’un dünya sıralamasında ilk 500’ün içinde yer alan üniversitelerle anlaşması olduğunu belirten Akar, “Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler eğitim vizesine başvuruyor. Öğrenci vize randevusu alınması diğer türlere göre daha hızlı ilerliyor” dedi. Tüm bunlar için öncelikle aracı kuruma gidilmesi gerektiğini söyleyen Akar, “Daha sonra uygun ülke ve okul seçimi, evrakların toparlanması, başvuruların yapılması, okuldan onay alınması ve vize başvurusunun ardından süreç tamamlanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE: En ekonomik vakıf üniversitesi 176 bin lira
İNGİLTERE: Ekonomik bir üniversite 9 bin sterlin
ALMANYA: Ekonomik bir özel üniversite 5 bin 400 Euro
İTALYA: Ekonomik bir özel üniversite 5 bin 400 Euro
KANADA: Ekonomik bir üniversite 20 bin Kanada dolar
AMERİKA: Ekonomik bir üniversite 10 bin dolar
POLONYA: Ekonomik bir üniversite 2 bin 700 Euro
HOLLANDA: Ortalama bir özel üniversite 6 bin 350 Euro
İSVEÇ: Ortalama bir özel üniversite 8 bin Euro