EkonomiYurtdışından İphone getrmek cazip mi?

Yurtdışından İphone getrmek cazip mi?

Paylaş
Yurtdışından İphone getrmek cazip mi?

Hammadde, işçilik maliyeti ve yüksek enflasyon nedeniyle telefon fiyatları yılda 2-3 kez artıyor. Özellikle Apple gibi premium markaların ürünleri bu durumdan daha fazla etkileniyor. Bu nedenle de yurtdışına çıkanların bir kısmı gittikleri ülkelerden iPhone satın almayı tercih ediyor. Bu hamle bir dönem avantajlıydı. Hatta telefon başına 50-60 bin liralık avantajlar yakalanmıştı. Ancak son dönemde IMEI kayıt ücretleri artınca yurtdışından telefon getirmenin cazibesi de neredeyse kalmamıştı. Fakat yeni açıklanan modellerin fiyatının yüksek olması kafaları karıştırdı ve hesaplar yeniden yapılmaya başlandı.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAR

Haberin Devamı

Apple CEO’su Tim Cook tarafından önceki gün tanıtılan iPhone 16 serisinin başlangıç fiyatı yani 128 GB’lık iPhone 16, 64 bin 999 TL, en üst segment olan 1 TB’lık 16 Pro Max’ın fiyatı ise 119 bin 999 olarak belirlendi. Bu cihazların yurtdışı fiyatlarına baktığımızda ise iPhone 16’nın 799 dolardan, 16 Pro Max 1 TB’nin de 1.599 dolardan satıldığını görüyoruz. 1.599 doları bugünün dolar kuru olan 34 TL ile çarptığımızda 54 bin 366 TL yapıyor. Bunun üzerine de 31 bin 692 TL olan IMEI kayıt ücretini eklediğimizde ise fiyat 86 bin 86 TL’ye çıkıyor. Yani bu durumda en üst segmentten sağlanan avantaj yaklaşık 34 bin TL oluyor.

GARANTİYE DİKKAT EDİLMELİ

Aynı hesabı bir de fiyatı 64 bin 999 TL olan 128 GB’lık iPhone 16 ile yapalım. Bugünkü dolar kuru olan 34 ile 799’u çarptığımızda 27 bin 166 TL oluyor. Üzerine 31 bin 692 TL’yi eklenince 58 bin 858 TL’ye çıkıyor. Yani bu cihazı yurtdışından getirdiğinizde ise fiyat avantajınız sadece 6 bin 141 TL olur. Buradaki en kritik nokta ise şu: Yurtdışından getirilen her telefonun garantisi Türkiye’de geçerli değil. Türkiye’de garanti kapsamında hizmet sağlanan ülkeleri bu noktada iyi tespit etmek lazım. Garanti kapsamına giren telefonlara da kaç yıl garanti sağlandığına dikkat edilmeli. Fiyat avantajı kadar bu detaylar da göz önünde bulundurulmalı.

Haberin Devamı

IMEI KAYIT ÜCRETİ GEÇEN YIL ARTTI

2023 yılında yurt dışından yolcu beraberinde getirilerek kayıt altına alınan yani IMEI kaydı yapılan cihaz sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5.63 artarak 844 bin 877’den 892 bin 501’e ulaşmış durumda. Ancak kayıt ücretinin artmasıyla bu yıl rakamın düşmesi bekleniyor. IMEI kaydı e-Devlet üzerinden kolayca yapılabiliyor. IMEI kayıt ücreti her yıl yeniden değerleme oranında yükseliyor. Yeniden değerleme oranı kasım ayında açıklanacak ekim enflasyon verisiyle belli olacak. Bu oran 12 aylık ÜFE ortalamasına göre hesaplanıyor. Geçen yıl bu oran yüzde 58.46 olmuştu. Ağustos itibarıyla ise 12 aylık ortalama ÜFE yüzde 46.23 olarak belirlendi. Kasımda yüzde 40’ın altında bir rakam oluşabilir.

Haberin Devamı

120 GÜNLÜK KULLANIM SÜRESİ

Bu kayıt, kaçak cihazların ülkeye girişini engellemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için önemli bir araç sistem olarak görülüyor. Kısa süreli ülkeye giriş yapacak olan kişilerin IMEI kaydı yaptırmalarına gerek yok. Kayıt yaptırılmamış bir cihaz Türkiye’de 120 gün kullanılabiliyor. 120 gün sonra ise cihaz aramalara komple kapatılıyor. Eğer yurt dışından aldığınız telefon çift sim özelliğine sahipse bu durumda kullanım 120+120 gün şeklinde 240 güne kadar uzayabiliyor.

TAX FREE’Yİ UNUTMAYIN

Tax Free, vergisiz alışveriş demektir. Yani ülkeye turist olarak girdiyseniz, ülkenin vergi oranına bağlı olarak (yüzde 4-10 arası) satın aldığınız cihazın satış vergisini geri alabilirsiniz. Avrupa’nın, Orta Doğu’nun ve Asya ülkelerinin çoğunda uygulanan bu sistem ABD’nin bazı eyaletlerinde geçerli değil. O nedenle alışveriş yapmadan önce bunu da göz ardı etmeyin. Bu vergi iadesini havalimanlarındaki Tax Free ofislerinden alabilirsiniz.