EkonomiYurtdışından sipariş edilen ürüne ek vergi devrede

Yurtdışından sipariş edilen ürüne ek vergi devrede

Paylaş
Yurtdışından sipariş edilen ürüne ek vergi devrede

Yurtdışından sipariş edilen ürünlere ek gümrük vergisi getirilmişti.

30 EURO ÜZERİYSE NE OLACAK?

Haberin Devamı

Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ve değeri 30 Euro’yu (daha önce 150 Euro’ydu) geçmeyen eşya ile 1.500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30 (daha önce yüzde 20’ydi), diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60 (daha önce yüzde 30’du) oranında vergi tahsil edilecek. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe takılacak. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecekti. O süre dün itibarıyla başladı.

SON 1 YILDA İKİYE KATLANMIŞTI

Bu kararın alınmasında esnaftan Çinli Temu gibi platformlarla ilgili gelen şikayet etkili olmuştu. Öte yandan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2024’ün 6 ayında yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online alışveriş işlem adedi yüzde 17 oranında artarken, yapılan bu işlemlerin toplam tutarı ise yüzde 95 oranında yükselmişti. Bir başka ifadeyle, Ocak-Haziran 2024 döneminde yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online alışveriş tutarı 100 milyar TL’ye yaklaştı. 2023’ün aynı döneminde ise bu tutar 48 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

DAHA ÖNCE İŞLEM YAPILMIŞSA...

Çinli e-ticaret platformu Temu, daha önceden sipariş edilen ve tutarı 30 Euro’nun üzerindeki siparişlerin gümrük vergisi ödendiği için gümrüğe takılmayacağını ifade ediyor. Fakat yasaya göre gümrük işlemleri, ürün gümrüğe ulaştıktan sonra yapılıyor. Bu nedenle 30 Euro’nun üzerindeki siparişlerin gümrüğe takılma ihtimali var. Uygulama sonrasında bunun nasıl olacağı görülecek.