EkonomiYurtdışından sipariş edilen ürünlere ek vergi

Yurtdışından sipariş edilen ürünlere ek vergi

Paylaş
Yurtdışından sipariş edilen ürünlere ek vergi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde bireysel müşterilerin yurtdışı merkezli e-ticaret platformlarını (Çinli Temu gibi) kullanarak Uzakdoğu menşeli ürünleri iç piyasaya gümrüksüz olarak soktuğu ve bu işi ticarete döktüğü konusunu yakından takip ettiklerini söylemişti. ‘Mikro ithalatçı’ olarak da nitelendirilen bireysel alıcıların kazanç kapısı olarak görüp istismar ettikleri bu konuyla ilgili önlemler alacaklarını belirten Bolat, “Bu konuda çalışıyoruz, gerekli tedbirleri içeren kararları aldık ve yakında bu kararları resmi olarak duyuracağız” demişti.

150 EURO’DAN 30 EURO’YA DÜŞTÜ

Haberin Devamı

Bakan Bolat’ın işaret ettiği karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, yurtdışından sipariş edilen ürünlere ek gümrük vergisi getirildi. Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ve değeri 30 Euro’yu (daha önce 150 Euro’ydu) geçmeyen eşya ile 1.500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30 (daha önce yüzde 20’ydi), diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde yüzde 60 (daha önce yüzde 30’du) oranında vergi tahsil edilecek. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek. Ömer Bolat

BU LİSTEDEYSE DAHA FAZLA ÖDENECEK

Öte yandan, sipariş edilen ürün 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli 4’üncü listede yer alıyorsa belirlenen yeni oranlara ‘ek yüzde 20’ oranında vergi tahsil edilecek. Bu listede yer alan ürünlerin bazıları şöyle: Kozmetik ürünleri, cam eşyalar, manikür ve pedikür takım ve aletleri, çatal ve kaşık-çatal takımları, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları.

Haberin Devamı

SİPARİŞ TUTARI SON 1 YILDA İKİYE KATLANMIŞTI

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2024’ün 6 ayında yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online alışveriş işlem adedi yüzde 17 oranında artarken, yapılan bu işlemlerin toplam tutarı ise yüzde 95 oranında yükselmişti. Bir başka ifadeyle, Ocak-Haziran 2024 döneminde yerli kartlar ile yurtdışından yapılan online alışveriş tutarı 100 milyar TL’ye yaklaştı. 2023’ün aynı döneminde ise bu tutar 48 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.