EkonomiMemur ve emeklinin zam farkları ödeniyor! İşte yeni maaşa göre ödenecek tutarlar

Memur ve emeklinin zam farkları ödeniyor! İşte yeni maaşa göre ödenecek tutarlar

Paylaş
Memur ve emeklinin zam farkları ödeniyor! İşte yeni maaşa göre ödenecek tutarlar

SSK’lı emekliler 17 Temmuz itibarıyla zamlı maaşlarını çekmeye başladı. Ancak 5 Temmuz’da eski maaşı yatan memur emeklisi henüz zam farkını almadı. Memur emeklisinin zam farkı 26 Temmuz’da ödenecek. Ayrıca memurların temmuz ayına ilişkin 14 günlük zam farkı alacağı var. Bu farkların da ay sonuna kadar ödenmesi bekleniyor. Maaşı 12 bin 500 liranın altında kalan emeklinin farkı ise ağustosta yatacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz’da açıklanan 6 aylık enflasyon verisine göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yüzde 19.31 oranında artmıştı. Mevcut artışla birlikte en düşük kamu görevlisi maaşı (ek ödeme hariç) 30 bin 560 liradan 36 bin 460 liraya, en düşük kamu görevlisi emekli aylığı 14 bin 740 liradan 17 bin 586 liraya yükselmişti. Bir başka deyişle memurlar en az 6 bin lira civarında, memur emeklisi de en az 2 bin 846 lira zam farkı alacaktı.

Haberin Devamı

Memurlar zamlı yeni maaşını 15 Temmuz’da çekti. Memur maaşları her ayın 15’inden itibaren işlemeye başlıyor. Dolayısıyla yeni yatan zamlı maaş 15 Temmuz-15 Ağustos arasındaki dönemi kapsıyor. Oysa yeni zamlar 1 Temmuz itibarıyla geçerli. Yani 1-14 Temmuz arasına isabet eden farklar ayrıca ödeniyor. Bu farklar memurun bağlı olduğu kurum tarafından tek tek hesaplanıyor. Hesaplamaların yetişmesi halinde 14 günlük bu zam farkının temmuz sonuna kadar ödenmesi bekleniyor.

CUMA GÜNÜ HESAPLARDA

Memur emeklisi her ayın 1-5’i arasında emekli maaşı ödemesi alıyor. Ay başında zamlar belli olmadan önce emekli maaşı ödemesi yapıldığından memur emeklisi maaş farklarını ayrıca alacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dün farkın yatacağı tarihi duyurdu. Buna göre; Emekli Sandığı kapsamındaki emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan toplam 2 milyon 441 bin 795 kişinin farkları 26 Temmuz 2024 tarihinde (Cuma günü) ödenecek. Toplam fark ödemesi 11 milyar lirayı bulacak.

Haberin Devamı

MEMUR EMEKLİSİNİN CEBİNE 26 TEMMUZ’DA KAÇ TL GİRECEK?

Memur ve emeklinin zam farkları ödeniyor İşte yeni maaşa göre ödenecek tutarlar

TABAN MAAŞ ALANLAR AĞUSTOSU BEKLEYECEK

SSK ve Bağkur emeklisi de 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 24.73 zam almıştı. Zamlı maaşlar 17 Temmuz itibarıyla ödenmeye başladı. Emekliler, maaş günlerinde peyderpey yeni maaşlarını çekiyor. Ödemeler 28 Temmuz’a kadar devam edecek. SSK ve Bağkur emeklisine, zamlı maaşını tam aldığından, ekstra bir fark ödenmeyecek. Yeni zamla kök maaşı 8 bin 17 lira ve üzerinde olan emeklilerin maaşında artış olmuştu. Bu tutarın altında kök maaşı olanlar taban emekli maaşı olan 10 bin lirayı almaya devam edecekti. Ancak gelen talepler üzerine taban emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılmasına karar verildi. En düşük emekli aylığının arttırılmasını da içinde barındıran vergi paketi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Burada oluşacak fark ise yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra ödenecek. 3.7 milyon emekliyi kapsayan bu fark ödemelerinin ağustosta yapılması bekleniyor. Bu kapsama giren emeklilere 2 bin 500 liraya varan fark ödenecek. Örneğin; taban maaşı 10 bin lira olana 2 bin 500 lira, son zamla maaşı 11 bin liraya çıkana 1.500 lira, 12 bin liraya çıkana ise 500 lira ayrıca yatacak.

Haberin Devamı