EkonomiZeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

Zeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

Paylaş
Zeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

Zeytin hasat sezonunun sonuna doğru gelinirken, ekimden bu yana bahçelerindeki zeytinleri toplayan vatandaşlar, geleneği bozmayarak sezonu Meci Şenliği ile kapattı.

Ekim ayından bu yana zeytin bahçelerinde tatlı bir telaş ile hasat edilen zeytinler, sofralık zeytin ve zeytinyağı oluyor. Bu günlerde ise zeytin hasadının sonu geliyor. Bölgede zeytinciler yüzlerce yıllık gelenekleri ile hasada son veriyor. Meci adı verilen şenlikte zeytin bahçesinde çeşitli etkinlikler ile zeytin hasadı sona gelirken oyunlar oynanıyor, helallikler alınıyor. Yüz yıllık gelenek Meci Şenliklerinde aylardır zeytin bahçelerinde hasat yapan ve aylardır hasat için adeta zeytine bağlanmış olan tayfa denilen işçiler zeytin kahyasını sembolik olarak ağaca bağlayarak zeytinlik sahibinden pazarlık ile bahşiş alarak kurtarmasını istiyor.

Haberin Devamı

DÜĞÜMLER ÇÖZÜLÜYOR

Zeytinlik sahibi zeytin kâhyasını bağlı olduğu ağaçtan düğümleri çözerek kurtarıyor. Daha sonra karşılıklı helallikler alınıyor. Bu etkinlik zeytin hasadının sona erdiğini müjdeliyor. Aylardır birlikte zeytin hasadı yapan zeytin tayfası ve zeytinlik sahibi ailesi ile birlikte davul zurna eşliğinde hasat sonunu oyunlar ile kutluyorlar. Oyunlarda sonra ise zeytinlik sahipleri kurdukları hasat sonu sofrasında zeytin tayfalarına kendileri çeşitli ikramlarda bulunuyor. Aylarca soğuk sıcak demeden zorlu şartlarda zeytin hasadı yapan zeytin tayfasına zeytinlik sahibi etkinliklerin sonunda çeyrek altın hediye ederken seneye tekrar buluşmak dileği ile etkinlik son buluyor. Edremit Ziraat Odası Başkan Ali Yılmaz Direk, “Şimdi malum, yüzyıllardan beri bölgemizde zeytin hasadı Ekim ayı ile birlikte başlar. Aylardır yağmur çamur demeden kar, kış demeden soğuk demeden işçilerimiz tarlalarda gelip bu hasada sonuna kadar devam ederler. Mevsim itibariyle zeytin üreticileri tarafından zeytin hasadı sonlanmaya başladı. Onlardan bir tanesinde bugün buraya geldik ve bu zeytin meci şenliklerinden birine katılıyoruz. Bu son gününde zeytin hasatı bittikten sonra burada mal sahibi tarafından bütün bu süreç içerisinde meşakkatli olarak bu işe emek veren gönül veren insanlar çeşitli şekillerde ödüllendirdiler. Mangal yapılır, helva alınır ve bu şekilde gün tamamlanır” dedi.

Haberin Devamı

HEDİYELER VERİLİYOR

Yüzyıllardır zeytin hasadı sonunun böyle atalarından gördükleri gibi kutladıklarını ifade eden zeytin ve zeytinyağı üreticisi çiftçi Ali Baydar, “Meci şenliği bizim atadan dededen kalma bir adetimiz. Zeytinyağına bismillah deriz biz başlarız bereketiyle. Zeytin bittiği zaman tayfalarımız yorgunluğunu atsın diye Meci şenliğimizi yaparız. Hediyelerini veririz. Tabi hediyelerini de tabi yorgunluğunu dinlendirecek şekilde bir hediye olması gerekiyor. Allah bereket versin. Biz para kazanıyoruz. Tayfamız da her yıl rahat ve huzurlu olması için bunu yapmak zorundayız. Bu etkinlik hem helalleşme hem seneye daha çabuk bir araya gelme dileği ile yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

TARIM FUARI ÜRETİCİYE BÜYÜK FAYDA SAĞLADI

65 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği, Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi, Sümer Vakfı, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ziraat Odası, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve AS Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen Nazilli Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı üreticilere büyük fayda sağladı. 4 gün süren fuarda 700 milyon liralık ticari ciro elde edildi. Fuara hem Nazilli’den hem de çevre il ve ilçelerden büyük talep olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Dünyada özellikle tarımsal alanda teknolojiler her geçen gün daha da gelişmeye devam ediyor. Bizler de tarım, ziraat ve hayvancılık alanında kaydedilen yenilikleri üreticilerimizle buluşturma noktasında bu fuarın büyük faydası katkı sunduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Fuarda, Nazilli Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nce İsabeyli’de bulunan fidan üretim tesisinde yetiştirilen 10 bin fidan ziyaretçilere dağıtıldı. Belediye personellerince dağıtılan incir fidanları, ilçe ekonomisine kazandırılmış olacak. Nazilli Yüzyılı Milli Tarım Hamlesi kapsamında belediye bünyesinde fidan üretimine devam edeceklerini dile getiren Özcan, hem üretim kapasitesinin hem de fidan çeşitliliğin artırılacağını ifade etti. İHA

Haberin Devamı

Zeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

SÜT ÖLÇÜMLERİNDE ‘MİLKMETRE’ KOLAYLIĞI

Üreticilere İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İzmir DSYB) olarak yapılmaya başlanan milkmetre (süt ölçüm) cihazlarına ilişkin yeni bir çalışma hayata geçirildi. Program kapsamında iki ziraat mühendisi, bir veteriner sağlık teknisyeni tarım danışmanı ile cihazın tanıtımı, tedariği ve kurulumu yapılırken aynı zamanda cihaz tanıtımı da gerçekleştiriliyor.

GÜVENİLİRLİK FAZLA

İşletmenin sınıf atlamasında önemli bir yere sahip olan milkmetre cihazı genel olarak süt miktarının belirlenmesinde kullanılıyor. Memedeki sütü başlığı sayesinde hızlı ve pratik bir şekilde boşaltım yapılırken, bir inekten alınan süt miktarı da en doğru şekilde belirleniyor. Sağımın ilkel yöntemlere göre çok daha steril bir şekilde yapılmasını sağlanıyor. Milkmetre cihazı kullanan işletmelerde her inekten ayrı ayrı alınan numunenin güvenilirliği çok daha fazla oluyor. Sağım bitiminde süt ölçüm cihazının temizliği otomatik olarak yapılırken, bir sonraki sağım için en hijyenik koşullar kolaylıkla sağlanabiliyor. Milkmetre, sütün kalite kriterlerini belirleyen sütün temizlik derecesi, tat ve kokusu, homojenliği ve kimyasal analiz için alınan numunelerin en güvenilir şekilde alınması sağlanıyor. İzmir DSYB’ye kayıtlı üye ve işletmelerin soy kütüğü farkı alabilmeleri ve B sınıfına geçiş yapabilmeleri için milkmetre cihazı kullanıyor olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Zeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

YÜKSEK PERFORMANS

Hayvan sağımı sırasında gerekli olan kontroller için tercih edilen süt ölçer; süt verimliliğini, süt akış debilerini ve sağım sürelerini ölçerek yüksek performans sergiliyor. Yüzde 2’nin altında sapma oranına sahip olan ürün, güvenilir sonuçlar göstererek kullanıcıya avantaj sağlıyor. Ürün hayvanın kaçıncı sağma döneminde ve kaçıncı gününde olduğunu tespit edebiliyor. Beklenen ve ölçülen süt değerine ulaşarak verimli kullanım sağlıyor. Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün TDSYMB’ne gönderdiği 05.06.2020 tarih ve E.1515131 sayılı genelgesi doğrultusunda; sütçü ve/veya kombine ırk yetiştiricilik yapılan işletmelerde ‘İşletme Süt Ölçüm Metodu’ ‘Süt Ölçüm Cihazı’ (milkmetre) olan işletme soykütüğü sınıflandırmasında A ve B sınıfına yükselerek buzağı desteklemelerinde soykütük sınıflandırma farkı ile destekleme birim tutarından yararlanabiliniyor.

‘TARLADAN HALKA’ MOTTOSU DİDİMLİLERE KAZANDIRDI

Didim Belediyesi, belediyeye ait tarlalarda yetiştirdiği ürünleri vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırmayı sürdürüyor. Didim Belediyesi’ne ait Balat Mahallesi’ndeki 74 dönümlük tarlaya ekilen buğdayların hasat edilmesinin ardından un üretim işlemleri tamamlandı. Didim Belediyesi’nin tescilli markası ‘Didyma’ adı altında 2 kilogramlık paketler halinde azırlanan unlar, başta ihtiyaç sahibi vatandaşlar olmak üzere Didimlilere ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

Zeytinler yüz yıllık gelenekle toplandı

SOFRALARA ULAŞIYOR

Unun ile Didim Belediyesi tarafından yetiştirilen biber, patlıcan, marul, roka ve salatalık gibi sebzelerin dağıtımının yanı sıra belediyeye ait tarlaya ekilen domateslerden yapılan salçalar da paketlenerek dağıtıldı. Vatandaşların mutfak masraflarına destek olmak için başlatılan çalışmaların güçlenerek sürdürüleceğini söyleyen Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, “Ayçiçeklerimiz yetişiyor, onlar da yağ olarak hazırlanacak ve vatandaşlarımız mutfak masraflarına biraz da olsa destek olmak için yine ücretsiz olarak patentli markamız ‘Didyma’ adı altında dağıtımı yapılacak. Didim için çalışmaya, Didimlilere ulaşmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımız için üretiyor, tarlamızdan ürünleri sofralara ulaştırıyoruz. Halkımızdan aldığımız güç ile gerçekleştirdiğimiz bu projede bize destek veren tüm Didimlilere ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ederim. Didim için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.