EkonomiZorunlu kış lastiği uygulaması bugün (1 Aralık) başladı

Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün (1 Aralık) başladı

Paylaş
Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün (1 Aralık) başladı

Kış lastiği takma uygulaması, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için bugün başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirlerarası yollarda ve kış lastiği kullanımının zorunlu kılındığı il ve ilçe merkezlerinde, 5-11 Aralık’ta 10.00-12.00 ila 14.00-16.00 saatleri arasında denetim yapılacağı belirtildi


KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE?


Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma uygulaması bugün başladı. Uygulama söz konusu araçlar için 1 Nisan 2017'ye kadar sürecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 571 lira olarak uygulanan ceza, yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2017 itibarıyla 602 liraya çıkacak.

EMNİYET HANGİ GÜN VE SAATLERDE KIŞ LASTİĞİ DENETİMİ YAPACAK?


Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, her yıl 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren yönetmelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda, şehirler arası yollarda ve kış lastiği kullanımının zorunlu kılındığı il ve ilçe merkezlerinde, 5-11 Aralık’ta 10.00-12.00 ile 14.00-16.00 saatleri arasında denetim yapılacağı belirtildi.

Bu kapsamda polis ekiplerince, karayolu güzergahlarında yol kenarı trafik denetimlerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı yol kenarı denetim istasyonlarında, terminal ve otogar giriş ve çıkışlarında, şehirler arası yolcu ve eşya taşıyan taşıtlar ile valiliklerce karar alınan illerde yoğunlaştırılmış "kış lastiği" denetimleri gerçekleştirileceği kaydedildi. Kış mevsiminde trafik ortamında güvenliğin sağlanması ve mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlardan kış lastiği kullanmaları ve taşıtlarda bulundurulması zorunlu olan zincir ve çekme halatı gibi avadanlıklarını tamamlamaları, taşıt lastiklerini mevzuata uygun duruma getirmeleri istendi.

ÇİVİLİ LASTİK DE KIŞ LASTİĞİ KATEGORİSİNDE Mİ?


Öte yandan, kış lastiği olarak geçen lastik türlerinin, üzerinde "M+S" veya "kar tanesi" (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenen, sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türü olduğu ve sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de bu kategoriye girdiği ifade edildi.

DOĞRU LASTİK SEÇİMİ


Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal şu açıklamayı yaptı: ‘’Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa; trafikte risk artar. Kışın lastiği kış lastiğidir. Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak hazırlanan lastikler; daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri kış lastiğinin trafik kazaları üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymuştur. Buna göre; kış lastiği takma zorunluluğu uygulanmaya başlaması ile ticari araçların karıştığı kazalarda yüzde 9,6, ölümlerde ise yüzde 11,5 oranında azalma olmuştur. Kış lastiği trafiğin akıcı ve güvenli olmasına katkı sağlar. Kış lastikleri artı 7 derece altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlanmaktadır. Hiç unutulmamalı ki lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır.’’

KIŞ LASTİĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI NELERDİR?


* Kış lastiği sırt desenleri ve özel karışımı sayesinde yola daha çok tutunur!

• Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.

• Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.

• Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

• Kış lastikleri özel karışımı sayesinde artı 7 derecenin altında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.

• İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini arttırır.

• Artı 7 dereceden daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.

• Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


• Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.

• Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. Lastiğin yanağında M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya sadece Snowflake sembolü varsa kış lastiğidir.

• Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.

ARACINIZI KIŞ BAKIMI İÇİN NELER YAPMALISINIZ?


• Kış lastiğinizi taktırın. Artı 7 derece altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır.

• Aracınızın rutin bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun.

• Akü kontrolünü yaptırın.

• Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın.

• Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin.

• Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.

• Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı sıvısı eklenmeli, ayrıca yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.

• Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin.

• Lastiğinize; araç üzerinde muhtelif noktalara yapıştırılmış uyarı yazılarında belirtilen doğru havayı basın.

• Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.

• Aracınızı kullanırken, kış koşullarına uygun özel sürüş tekniklerini uygulayın. Takip mesafesine dikkat edin; hızınızı düşürün; savrulmayı ve patinajı önlemek için ani hızlanmalardan kaçının. Durmak veya yavaşlamak için vites küçülterek motor frenini kullanın.

KIŞ LASTİĞİ HAKKINDA:


Kış lastiği 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarına uygun tekniklerle donatılmıştır. Sırt karışımı yaz lastiğine göre farklıdır. Oluk sayısı daha çok ve daha geniştir; ayrıca tutunmayı artıran kılcal kanallar eklenmiştir. Bütün bu özellikleri sayesinde kış lastiklerinde yaz lastiklerine oranla daha yüksek yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlanır.

Haberin Devamı